Centrs MARTA un Olga Procevska ielūdz uz diskusiju DIEVIETES UN MAČO, FEMINISMS UN MEDIJI un izstādes atklāšanu SIEVIETE .fAKTS
Četri fotogrāfi: Aiga Rēdmane, Jānis Deinats, Kristaps Kalns un Mārtiņš Cīrulis fotogrāfē dažādas sievietes un apstiprina faktu, ka viņiem ir teju bezgalīgas manipulācijas iespējas, taču lēmumu par to, kāda izskatās sieviete medijos pieņem redaktors, pildot izdevēja pasūtījumu.


Sieviete interneta medijos tiek uzskatīta par objektu, kas nodrošina izklaidi jeb ir atbilstošs izklaidei. Sieviete tiek konstruēta kā nenopietna, vieglprātīga, neprognozējama, aprobežota, lēmumus pieņemt nespējīga persona, secināts Resursu centra sievietēm MARTA sadarbībā ar Igaunijas un Lielbritānijas partneriem veiktajā pētījumā "Rekrutēšana cilvēku tirdzniecībai un sievietes tēls interneta vidē. Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas gadījums."
Aiga Rēdmane, Jānis Deinats, Kristaps Kalns un Mārtiņš Cīrulis arī savā ikdienas darbā piedalās mediju satura veidošanā, taču šoreiz viņi mēģinās uzķert dažkārt nemanāmo robežu, kas vai nu piešķir, vai atņem sievietei vērtību. Kopīgā idejas ievirze ir definēta nosaukumā, taču šis būs privāts un personisks katra fotogrāfa redzējums, kas, iespējams, būs pretstatā, būs pārsteidzošs un noteikti daudzveidīgs, tomēr panākot noteiktu kopsakarību un koncepta saskaņu.
Par diskusiju:
Sejas kopšana, jaunākās modes tendences un 10 padomi vīrieša apmierināšanai gultā – viņai. Jaudīgi auto, sasniegumi biznesā, dārgas tehnoloģijas un bicepsu treniņi – viņam. Dievietes un mačo. Uz sieviešu un vīriešu sadaļām interneta portālos un dzimumprofilētajiem dzīvesstila žurnāliem ir iespējams skatīties gan no tradīcijas, gan vārda brīvības un viedokļu daudzveidības pozīcijām, gan uzlūkot tos kā dzimtes stereotipu kaldinātājus. Feministiska mediju kritika Latvijā ierasti tiek asociēta ar neapmierinātu sieviešu pārmetumiem, bet mediju redaktoru atbildība reducēta līdz sekošanai tautas interesēm.
Šī būs cita saruna. Mēs uzskatām, ka vīrieši iegūst no feminisma ne mazāk kā sievietes. Mēs paļaujamies uz to, ka mediji apzinās savu lomu sabiedrībā. Mēs neticam vienam pareizajam viedoklim, bet novērtējam argumentu spēku. Mēs zinām, ka ir pienācis laiks Latvijā pirmajai publiskajai vīriešu sarunai par feminismu.
Tāpēc ielūdzam jūs uz dinamisku argumentu apmaiņu starp interneta portāla "Delfi" redaktoru Ingu Bērziņu un filozofu Ventu Sīli 4. jūnijā 17:00 Kaņepes kultūras centrā. Diskusiju vadīs Olga Procevska.
Aktivitāte tiek īstenotas Eiropas Komisijas programmas "Noziedzības prevencija un apkarošana" finansētā projekta DROŠĪBAS KOMPASS ietvaros.