petersen sobolRīgas Fotomēneša valdes loceklis Imants Gross kopā ar slavenajiem skandināvu fotogrāfiem Andersu Petersenu un Jakobu Sobolu dodas turnejā pa Brazīlijas pilsētām ar abu fotomākslinieku kopizstādi Veins.

Zviedru fotogrāfa Andersa Petersena un dāņa Jakoba Aue Sobola izstāde Veins (Dzīslas) pirmo reizi norisinājās 2013. gada rudenī Latvijas Mākslas akadēmijā Rīgā kā centrālais ievadpasākums vērienīgajam festivālam Rīgas Fotomēnesis 2014. Izstādi Veins, kuras kurators bija Imants Gross, producēja Dānijas Kultūras institūts un Ziemeļu Ministru Padomes birojs Rīgā. Prestižā Londonas izdevniecība Dewi Lewis izstādes sakarā izdeva arī grāmatu, kas šobrīd ir pilnībā izpirkta.

Pēc Rīgas izstāde Veins tika rādīta Sanktpēterburgā RosFoto muzejā, kā arī Ķīnas nozīmīgākajā fotogrāfijas mākslas centrā Three Shadows Photography Pekinā.

Veins Brazīlijā norisināsies trīs pilsētās – no 9. jūnija līdz 12. jūlijam Kuritibā, no 21. jūlija līdz 13. septembrim Salvadorā, bet no 22. septembra līdz 8. novembrim – Riodežaneiro.

Brazīlijas pilsētās Gross, Petersens un Sobols arī tiksies ar vietējiem fotogrāfiem, galeriju un muzeju pārstāvjiem, kuratoriem, izdevējiem, kā arī fotofestivālu rīkotājiem, lai pārrunātu sadarbības iespējas un piedalīšanos Rīgas Fotomēneša festivālos 2016. un 2018. gadā.

Veins izstādes turnejas noslēgumā Rīgas Fotomēnesis organizēs Latvijas fotomākslinieku darbu prezentācijas pasākumu Brazīlijas publikai, lai vairotu Latvijas autorfotogrāfijas atpazīstamību ārvalstīs un sekmētu Latvijas fotomākslinieku un kuratoru piedalīšanos Brazīlijas un citos Dienvidamerikas fotofestivālos nākotnē.

Brazīlijas turneju rīko Dānijas Kultūras institūta pāstāvniecība Rīgā sadarbībā ar DKI pārstāvniecību Riodežaneiro.

Veins Pekina