PHotoEspana2016 ielug MMaskalans mŠovasar Madridē tradicionāli norisināsies Starptautiskais foto un vizuālo mākslu festivāls "PHotoEspaña". Pirmo reizi deviņpadsmit gados šajā prestižajā notikumā Latviju pārstāvēs fotomākslinieks Māris Maskalāns ar projektu "Nagļi LV–4631".
Pēc veiksmīgas izstādes Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienībā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 2013. gadā Māra Maskalāna foto projekts "Nagļi LV–4631" ir guvis ievērību un tika iekļauts Starptautiskā foto un vizuālo mākslu festivāla "PHotoEspaña 2016" (PHE16) oficiālajā programmā. Festivāls noritēs Madridē visaktīvākajā tūrisma sezonā – no 1. jūnija līdz 28. augustam. 2015. gadā to apmeklēja vairāk nekā 500 000 interesentu.
Plašā foruma ietvaros daudzi muzeji, mākslas galerijas un ekspozīciju zāles piedāvās īpašu izstāžu un dažādu pasākumu programmu, sniedzot panorāmisku ieskatu fotogrāfijas kā medija attīstībā Eirāzijas kontinentā. Šogad festivāla fokusā ir tieši Eiropa, tāpēc kuratoru, ekspertu un mākslinieku uzdevums ir analizēt pašu Eiropas konceptu: kāds tas ir bijis iepriekš un kā tiek formulēts mūsdienās, kā šī teritorija laika gaitā mainījās sociālo, ģeogrāfisko, politisko, ekonomisko un radošo faktoru ietekmē?
Festivāla "PHotoEspaña" direktore Marija Garsija Jelo (Maria Garcia Yelo) oficiālajā uzaicinājuma vēstulē apliecina žūrijas izvēli: "Esam iepazinušies ar Māra Maskalāna foto projektu "Nagļi LV–4631", ko mums piedāvāja Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar Latvijas Republikas vēstniecības Spānijas Karalistē atbalstu, ar kuru mēs jau sadarbojāmies vairākos "PHotoEspaña" festivālos. Pēc padziļinātas izpētes esam nonākuši pie slēdziena, ka šī foto sērija būtu ideāli piemērota izstādei galvenajā programmā: tā atbilst 2016. gada festivāla kopējam kontekstam un varētu pārliecinoši pārstāvēt Jūsu valsti. Mākslinieks savā sērijā ir attīstījis neparastu vizuālo un lingvistisko ceļojumu Latvijas vēsturē un šodienā."
Kā informē izstādes kuratore, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska, š. g. aprīļa sākumā muzejs saņēma ziņu, ka fotoportretu "Dairis Rutuls (2006)" no Māra Maskalāna sērijas "Nagļi LV–4631" festivāla komiteja ir izvēlējusies savai publicitātes un reklāmas kampaņai. Arī 12. maijā Madridē notikušajā festivālam veltītajā preses konferencē Māra Maskalāna izstāde īpaši tika izcelta ar vārdiem: "tās ir fotogrāfijas, kurās ir apstājies laiks, un kuras parāda vienojošo Eiropas cilvēcisko identitāti".
Māra Maskalāna dalība vienā no pasaules lielākajiem fotogrāfijas festivāliem ir apliecinājums projekta augstajam mākslinieciskajam novērtējumam un būtisks ieguldījums Latvijas kultūras starptautiskās atpazīstamības veicināšanā. Izstādei paredzēta vieta Madrides centrā – Sanfernando Karaliskajā Mākslas akadēmijā (La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, San Fernando Royal Academy of Fine Arts), kur vienmēr notiek oficiālās festivāla programmas nozīmīgākās skates, kā arī pastāvīgi aplūkojama lieliska Rietumeiropas mākslas klasiķu meistardarbu kolekcija, kas allaž piesaista gan vietējās publikas, gan ārvalstu viesu uzmanību. Māra Maskalāna fotogrāfiju izstāde būs skatāma no 2016. gada 2. jūnija līdz 17. jūlijam.
PAR PROJEKTU "NAGĻI LV–4631"
2008. gadā kopā ar režisori Lailu Pakalniņu Māris Maskalāns filmēja dokumentālo filmu "Par dzimtenīti", veltītu Nagļu ciemam un tā iedzīvotājiem. Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra viņu ar pašpietiekamu un nesamākslotu esību. Tad arī dzima ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju. Māris Maskalāns vairāku gadu garumā (2009–2012) devās speciālās ekspedīcijās, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus – no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem.
Projektā izmantota analogā fotokamera, attēlu attīstīšanu veica pats autors, kopējot melnbaltās fotogrāfijas tradicionālajā veidā – pašrocīgi uz sudraba želatīna papīra. Fotogrāfijas ir uzņemtas autentiskā vidē uz neitrāla fona, akcentējot nevis kolorīto telpu, bet konkrētu personāžu. Bezkaislīgais fons it kā ierobežo, bet reizē arī rada ļoti personisku, privātu attieksmi – šajos attēlos nav ikdienas rutīnas un lieku vizuālo uzslāņojumu. Skarbo, sirsnīgo un patieso stāstu par šiem cilvēkiem skatītājs var veidot pats savā iztēlē. Viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija ir unikāls kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekošs dokuments un vizuāli spēcīgs vēstījums par Latvijas lauku identitāti 21. gadsimta sākumā, kas spēj uzrunāt skatītājus ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.
PAR MĀKSLINIEKU
Māris Maskalāns (1971) melnbaltās fotogrāfijas pamatus apguvis kā autodidakts – lasot grāmatas un eksperimentējot savā fotolaboratorijā. 1993. gadā viņš iestājas Latvijas Kultūras akadēmijas filmas operatoru kursā, jo viens no mācību priekšmetiem studiju laikā bija fotogrāfija. 1997. gadā absolvējis Kultūras akadēmiju un kopš tā laika strādā Vides filmu studijā kā operators un režisors, fotografēšanu saglabājot kā hobiju.
2001. gadā Māris Maskalāns saņēmis Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvu kā labākais operators 2000. gada sezonā. Viņš ir bijis autors un operators daudzām godalgotām dokumentālajām filmām, starp nozīmīgākajām ir jāmin "Jumta likums" (2001) (Lielais Kristaps; FIPRESCI balva; žūrijas un Trophy Leica balva Menigutes festivālā Francijā; Grand Prix Starptautiskā filmu festivālā "Green Vision" Sanktpēterburgā, Krievijā; žūrijas speciālā balva festivālā "Ekomedia" Vācijā), "Leiputrija" sadarbībā ar Lailu Pakalniņu (2004) (Lielais Kristaps par labāko dokumentālo īsfilmu; Grand Prix Starptautiskā filmu festivālā "Green Vision" Sanktpēterburgā, Krievijā; Pusanas Starptautiskā filmu festivālā; IDFA un Karlovi Vari SFF konkursa programmā nominēta "European Film Academy Documentary 2005 Prix Arte" balvai; iekļauta pasaules TV foruma "INPUT’2006" programmā Taipejā, Taivānā), kā arī Lailas Pakalniņas un Māra Maskalāna filma "Par dzimtenīti" (2008) (labākā Baltijas filma un labākais operatora darbs filmu festivālā "Tallinn Black Nights FF" Igaunijā; 2. vieta festivālā "FILMMAKER Doc 13" Itālijā; labākais operatora darbs festivālā "Lielais Kristaps" (2009); filma iekļauta Lokarno, Kotbusas, Helsinki, Saloniku, Zagrebas, Leipcigas, Mehiko, Milānas, Buenosairesas un Varšavas starptautisko kinofestivālu konkursu programmās). Kopš 2009. gada paralēli operatora darbam ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Māris Maskalāns strādā pie fotoprojekta "Nagļi".

Starptautiskā foto un vizuālo mākslu festivāla "PHotoEspaña 2016" reklāmas plakāts. Publicitātes attēls

Starptautiskā foto un vizuālo mākslu festivāla "PHotoEspaña 2016" kataloga atvērums ar informāciju par Māra Maskalāna izstādi un foto projektu "Nagļi LV–4631". Publicitātes attēls

Māris Maskalāns. Māsas Dace Švalbe (1987), Santa Švalbe (2001), Rasma Švalbe (2002), Linda Švalbe (2004) un Lāsma Švalbe (2005). Nagļi. 2010. Sudraba želatīna kopija, tonēta selēnā un sēpijā. Autora īpašums. Foto: Māris Maskalāns

Māris Maskalāns. Skolnieki. Nagļi. 2010. No kreisās: Rasma Švalbe (2002), Jānis Švalbe (1992), Santa Švalbe (2001). Sudraba želatīna kopija, tonēta selēnā un sēpijā. Autora īpašums. Foto: Māris Maskalāns

Māris Maskalāns. Pensionēts mežstrādnieks Staņislavs Laizāns (1938). Nagļi. 2009. Sudraba želatīna kopija, tonēta selēnā un sēpijā. Autora īpašums. Foto: Māris Maskalāns