Asghar Khamseh Iran Photographer of the Year 2016 Sony World Photography AwardsPasaules fotogrāfijas organizācija 21. aprīļa vakarā, Londonā, apbalvoja Sony pasaules fotogrāfijas balvas laureātus, kuru darbus no 22. aprīļa līdz 8. maijam varēs apskatīt Somerseta namā Londonā, konkursa fotogrāfiju izstādē. Šis ir jau devītais Sony pasaules fotogrāfijas balvas konkurss, un šogad tajā piedalījās 230 103 dalībnieki, no kuriem galveno apbalvojumu – L’Iris d’Or gada fotogrāfa titulu ieguva fotogrāfs no Irānas, Asghar Khamseh.

Kopumā vakar tika paziņoti un apbalvoti 14 profesionālo kategoriju uzvarētāji, kā arī atvērtās kategorijas, jauniešu un studentu kategoriju laureāti. No profesionālo kategoriju uzvarētājiem par vislabāko tika atzīta Asghar Khamseh portretu sērija "Uguns naids", kas atspoguļo sociāla rakstura problēmas, caur fotogrāfiju ļaujot izteikties nežēlīgos skābes uzbrukumos cietušajiem. Irāņu fotogrāfs balvā saņēma 25 000 ASV dolāru.


Atvērtās konkursa kategorijas uzvarētāja Kei Nomiyama no Japānas balvā ieguva 5 000 ASV dolāru, savukārt jauniešu un studentu kategoriju laureāti saņēma jaunākās Sony fotokameras.

"Nominācijas, balvas un tituli paver plašas iespējas attīstīt karjeru un paplašināt savu iespēju loku. Es ceru, šī gada godalgotie darbi sniegs iedvesmu citiem fotogrāfiem realizēt savas radošās idejas un gūt atzinību fotogrāfijas nozarē, " pārdomās dalās Pasaules fotogrāfijas organizācijas vadītājs Skots Grejs (Scott Gray).

Sony pasaules fotogrāfijas balvas konkursā ik gadu iespēja piedalīties ikvienam foto entuziastam, amatierim, kā arī profesionālam fotogrāfam

Gada L’Iris d’Or fotogrāfs - Asghar Khamseh

Asghar Khamseh dzimis 1963. gadā, Teherānā. Viņš ir aģentūras Mehr News fotožurnālists, kura ikdienas darbs lielākoties skar cilvēktiesību tēmu Irānā. Godalgu guvušais darbs "Uguns Naids" vērš sabiedrības uzmanību uz skābes uzbrukumu skaita pieaugumu Irānā, kā arī akcentē nepietiekamo medicīnisko, finansiālo un psiholoģisko atbalstu cietušajiem, vienlaikus cerot, ka, nonākot plašākā sabiedrības redzeslokā, tiks rasti risinājumi problēmas, ciešanu mazināšanai. Skābes uzbrukumi ir noziegumi, kuru upuri saskaras ar sociālo stigmu, kā arī cieš no liela fiziskā un psiholoģiskā kaitējuma.

Asghar Khamseh Iran Photographer of the Year 2016 Sony World Photography Awards 2

Profesionālo kategoriju uzvarētāji un finālisti

Mākslas kategorijas:

• Arhitektūra, uzvarētāja Amélie Labourdette, Francija

2. vieta - Hui Zhang, Ķīna

3.vieta - Stephan Zirwes, Vācija

• Momentfoto uzvarētāja - Kirstin Schmitt, Vācija

2. vieta - Nick Ng, Malaizija

3.vieta - Andrea Rossato, Itālija

• Konceptuālā māksla, uzvarētāja Julien Mauve, Francija

2. vieta - Alejandro Beltran, Venecuēla

3. vieta - Barbaros Kayan, Turcija

• Ainava, uzvarētāja Maroesjka Lavigne, Beļģija

2. vieta - Maoyuan Cui, Ķīna

3. vieta - Stefan Schlumpf, Šveice

• Portreti, uzvarētājs Marcello Bonfanti, Itālija

2. vieta - Fauzan Ijazah, Indonēzija

3. vieta - Rubén Salgado Escudero, Spānija

• Mākslas foto uzvarētājs: Alberto Alicata, Itālija

2. vieta - Cristina Vatielli, Itālija

3. vieta - Kristoffer Eliassen, Norveģija

• Klusā daba – uzvarētājs Francesco Amorosino, Itālija

2. vieta - Oliver Schwarzwald, Vācija

3. vieta - Hiroshi Watanabe, Japāna

Dokumentālās kategorijas:

• Kampaņa uzvarētājs Jetmir Idrizi, Kosova

2.vieta - David Chancellor, UK

3. vieta - Antoine Repessé, Francija

• Laikmetīgās problēmas, uzvarētājs Asghar Khamseh, Irāna

2. vieta - Kevin Frayer, Kanāda

3. vieta - Simona Ghizzoni, Itālija

• Aktuālās norises uzvarētājs, Angelos Tzortzinis, Grieķija

2. vieta - Andrea un Magda, Itālija

3. vieta - Andrew Burton, ASV

• Ikdienas dzīve, uzvarētājs Espen Rasmussen, Norvēģija

2. vieta - Sandra Hoyn, Vācija

3. vieta - Stephanie Sinclair, ASV

• Vide, uzvarētājs Kevin Frayer, Kanāda

2. vieta - Li Feng, Ķīna

3. vieta - Lucy Nicholson, UK

• Cilvēki, uzvarētājs Kevin Frayer, Kanāda

2. vieta - Filippo Venturi, Itālija

3. vieta - Alessandro D'Angelo, Itālija

• Sports, uzvarētājs Nikolai Linares, Dānija

2. vieta - Jens Juul, Dānija

3. vieta - Annick Donkers, Beļģija

Atvērtās kategorijas uzvarētājs – Kei Nomiyama, Japāna

Fotogrāfija "Apburtais bambusu mežs"

Nomiyama, Ph.D., asociētais ķīmijas profesors Ehime universitātē, Japānā. Nomiyama aizraujas ar dabas un zemūdens fotografēšanu. Savu fotogrāfiju viņš uzņēma kalnos, kas atrodas Šikoku salā, sākoties lietus sezonai.

Gada jaunais fotogrāfs - Sam Delaware, ASV

Jaunā fotogrāfa gada titulu šogad ieguvis 18 gadus jauns students no ASV - Sam Delaware, kurš iesniedza savas māsas portretu. Delaware fotografēšanu apguvis pašmācības ceļā kopš 12 gadu vecuma.

Gada fotogrāfs studentu kategorijā - Sofia Jern, Somija

23 gadus jaunā māksliniece Sofia Jern ir lietišķo zinātņu studente. Balvā Sofia saņēma Sony foto tehniku 30 000 eiro vērtībā. Viņas darbs attēlo jaunu vīrieti, narkomānu, kurš cenšas izbēgt no realitātes. Mirklis "noķerts" Kenijā.

Student Focus programma darbojas visā pasaulē, vairāk nekā 400 izglītības iestādēs, kas piedāvā fotogrāfijas kursus vai studiju programmu. Šī ir viena no vadošajām pasaules programmām, kas iesaista jaunos fotogrāfijas studentus, un to atbalsta British Journal of Photography. www.worldphoto.org/student-focus.

Godalgu par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā saņem RongRong & inri

RongRong & inri ir vīrs un sieva, komanda, kas attīsta un veido mūsdienu fotomākslu Ķīnā un ārpus tās, kā arī ir snieguši neatsveramu ieguldījumu fotogrāfijas balvas pasniegšanas ceremonijā Londonā. Pasaules fotogrāfijas organizācija viņus ir atzinusi par spēcīgu mākslinieku komandu, kas spēj būtiski ietekmēt fotogrāfijas attīstību Āzijā. Kopā viņi Ķīnā radījuši pirmo laikmetīgās mākslas telpu. Pirmais un nozīmīgākais darbs, kas tapis RongRong & inri karjeras laikā, tiks prezentēts Somersta namā kā daļa no Sony pasaules fotogrāfijas balvas lielās izstādes.

Visu uzvarētāju apbalvotie darbi, fotogrāfijas būs pieejamas apskatei Somerseta namā, Londonā, no 22. aprīļa līdz 8. maijam. Savukārt visas fotogrāfijas un saistīto informāciju šeit http://press.worldphoto.org