Antans Sutkus, Pionieris. Ignalina. 1964Starptautiskā ekspertu komisija septembra beigās pnolēmusi iegādāties 20 izcilā lietuviešu fotogrāfa Antana Sutkus fotogrāfijas.
Lietuviešu fotogrāfs Antans Sutkus (1939.) ir izcils meistars, kuru droši var pieskaitīt pie 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķiem Eiropā. A.Sutkusa dokumentālās fotogrāfijas izceļas ar meistara īpaši aso redzējumu, it kā nejaušo, bet spožo kompozīcijas izjūtu un galvenais - cieņas un mīlestības pilnu skatu uz lietām, ko fiksē viņa „otrā acs" - kamera. Antana Sutkus darbi atrodami prestižākajās pasaules fotogrāfiju kolekcijās - Francijas Nacionālajā bibliotēkā, Francijas Foto muzejā, Helsinku Fotogrāfijas muzejā, V&A muzejā Londonā, Starptautiskajā Fotogrāfijas centrā Ņujorkā, Čikāgas Mākslas institūtā u.c.

Antanas Sutkus: Fotogrāfija ir mūsu laika fenomens un tās galvenais uzdevums ir atspoguļot sava laika garu. Man nepatīk, ka tagad bieži mākslinieks izdomā kompozīciju, kadru, bet slēdzi jau nospiež kāds cits profesionālis. Tā vairs nav fotogrāfija kā māksla, bet fotogrāfija kā mākslas līdzeklis. Tehnoloģija ir laba lieta, bet ar to nepietiek. Klasiskai fotogrāfijai vienmēr būs sava neatkārtojama harizma.

Krājuma galvenais atbalstītājs ir Aizkraukles Banka, kas paredzējusi vienu miljonu latu darbu iepirkšanai desmit gadu periodā.

Muzeja kolekcijai iegādātie darbi - http://www.camriga.lv/page.php?cut=page&cat=purchased_works