Aigars Lapsa, Foto: Zeltīte LapsaŠāgada 4.februārī Memfisā, Tenesijas štatā (ASV), fotogrāfs Aigars Lapsa saņēma prestižo "Keeping the Blues Alive" (KBA) balvu par nozīmīgu ieguldījumu blūza popularizēšanā un attīstībā. Šo balvu kopš 1980.gada piešķir Blūza asociācija (The Blues Foundation).

Par to, ka Latvijā ir izaudzis pasaules līmeņa fotogrāfs, liecina KBA balvas piešķiršanas komitejas priekšsēdētāja Arta Tipaldi teiktais: "Šī balva nav atzinība par viena gada darbu, bet par izcilu veikumu, mūža ieguldījumu.

Viss, ko Aigars Lapsa radījis, ir ļoti iespaidīgs. Viņa fotogrāfijās tvertie mūziķu portreti ir īpaši - dažkārt mākslinieki iegrimuši domās vai labsajūtā, dažkārt koncentrējušies vai laimīgi smaidoši. Aigars netaisa momentuzņēmumus, bet gan mākslas darbus, kuros mūziķis un viņa instruments attēloti perfektās krāsās un gaismās. Skatoties viņa bildes, rodas sajūta, ka tu dzirdi šo mūziku un atrodies Aigaram blakus, kamēr viņš fotogrāfē."

Lielākā daļa KBA balvas pretendentu un laureātu pārstāv Amerikas Savienotās Valstis. Šo balvu citās kategorijās, kā ievērojamākais ārzemju festivāls vai plašsaziņas līdzeklis, ir saņēmuši arī pārstāvji no Norvēģijas, Šveices, Itālijas, Francijas un Polijas, kur pēdējos gados blūza poularitāte ir ievērojami pieaugusi. Fotogrāfu kategorijā šo balvu līdz 2012.gadam bija saņēmuši tikai amerikāņi.

Aigars Lapsa (dzimis 1956.gadā) ir mūzikas notikumu fotogrāfs. Savu pirmo mūzikas fotogrāfiju viņš uzņēma 2001.gadā, izmantojot līdzi paņemto kabatas foto kameru, kad jaunatvērtajā Bites Blūza klubā uzstājās Lil‘ Dave Thompson.

Nākamajos trīs gados Aigars nepalaida garām nevienu viesmākslinieku koncertu, un, laikam ejot, viņa izpratne un blūza izjūta auga kopā ar viņa fotografēšanas tehniku, kas kļuva aizvien izsmalcinātāka. Kopš 2004.gada Aigars Lapsa ir fotogrāfējis māksliniekus vairāk nekā 70 blūza festivālos visā pasaulē. Viņš fotogrāfē lielākajiem blūza izdevumiem, tai skaitā ir pasaules blūza žurnāla Nr.1 "Blues Revue" fotogrāfs.

Blūza asociācija ir plaši pazīstama organizācija, kas nodarbojas ar blūza mūzikas vēstures saglabāšanu, kvalitatīvu ierakstu un uzstāšanos atbalstīšanu, blūza popularizēšanu un šīs unikālās ASV mākslas formas nākotnes nodrošināšanu. 2012.gadā KBA balvu saņēma 17 personas un organizācijas.

Šī nav pirmā starptautiskā atzinība Aigaram Lapsam. 2011.gada novembrī viņš saņēma Vācijas blūza asociācijas starptautisko balvu par ieguldījumu blūza popularizēšanā Eiropā un ASV.

Aigara Lapsas fotogrāfijas pieejamas šeit: http://www.aigarsphoto.com
Detalizēta informācija par Blūza asociāciju un KBA balvu pieejama šeit: http://www.blues.org
2012 Keeping The Bues Alive balvas laureāts
2011 German Blues Award balvas laureāts