"Šogad pēc lielākās foto industrijas izstādes "Photokina" daudz nepārprotamāk ir saskatāmas jaunās tendences. "Ziepju trauki" pazūd, toties ļoti attīstītas dārgās un profesionālās kameras. Ļoti plašs ir arī piedāvājums fotogrāfa ikdienas ērtībām, tai skaitā ne tikai tradicionālās somas un statīvi, bet arī īpašas jostas, sēžamrīki, paliktņi u.c. Kā strauji augošu var atzīmēt sportisko kameru segmentu, kurā līdz šim dominēja "GoPro" sporta kameras," redzēto Ķelnē atstāsta poligrāfijas un fotopreču vairumtirdzniecības uzņēma "Polap" Foto nodaļas vadītājs Andris Dementjevs.

"Bija uzkrītoši, ka iepriekš tik pierastos "ziepju traukus" izstādē gandrīz nemanīja. Šur tur bija izstādīti vien ražotāju vecie modeļi. Tas, manuprāt, ir likumsakarīgi, jo mūsdienu mobilais telefons var veikt tādas pašas funkcijas. Domāju, ka līdz ar foto kvalitātes attīstību telefonos, iezīmējas "ziepju trauku" ēras beigas," uzskata Andris Dementjevs.
Tikmēr Andris Dementjevs ir novērojis klientu un attiecīgi arī ražotāju interesi par profesionālām kamerām ar kvalitatīviem spoguļobjektīviem un jaudīgiem procesoriem. "Šim segmentam arī Latvijā redzam nākotni. Cilvēki arvien vairāk aizraujas ar fotografēšanu, tad, saprotams, ar mobilo telefonu iespējām ir par maz," stāsta Andris Dementjevs.
"Daudz izstādē redzējām jaunus visdažādākos rīkus, kas atvieglo fotogrāfa ikdienu un palīdz fotogrāfijas tapšanā. Iepriekš industrija vairāk fokusējas vien uz tehniku, somām un statīviem, taču tagad visplašākajā piedāvājumā bija arī visdažādākās universālas siksnas, arī pārnēsājami krēsli un turētāji. Ja tehnikas jomā jaunas lietas izdomāt ir grūtāk, tad industrija meklē risinājumus nevis tehnikā un tehnoloģijās, bet gan fotogrāfa ikdienas dažādošanā un procesa atvieglošanā," novērojis Andris Dementjevs.
Kā jaunu tendenci Andris Dementjevs norāda arī sporta kameras. "Šajā segmentā līdz šim saimniekoja vien "GoPro", kuru arī Latvijas klienti jau iepazinuši. Ķelnē šajā segmentā bija ļoti daudz jauno konkurentu piedāvājumu. Šis segments ļoti attīstās, un esmu pārliecināts, arī Latvijā drīz būs nopērkami daudzi "GoPro" konkurējošie produkti," stāsta Andris Dementjevs.
Profesionālā foto industrijas izstāde "Photokina" notiek reizi divos gados Ķelnē. Tā ir lielāka nozares izstāde pasaulē. Šogad "Photokina" notika no 20. līdz 25.septembrim.
SIA “Poligrāfijas Apgāds” (POLAP) ir poligrāfijas materiālu, papīra un foto produkcijas vairumtirgotājs Latvijā. Uzņēmums ir dibināts 1993.gadā uz privatizētā valsts uzņēmuma bāzes, tādējādi pārmantojot pieredzi jau kopš 1946. gada. Foto nodaļa nodrošina Latvijas foto laboratorijas un veikalus ar visa veida foto produkciju. Kopš 1994.gada "Polap" ir oficiālais "Kodak" izplatītājs, bet kopš 2011.gada tirgo arī MINOX un CASIO, kā arī HITI foto printerus un mini laboratorijas profesionālai fotogrāfiju izgatavošanai.