Spura ceļš plakātsFotogrāfijas seminārs "Egona Spura ceļš" šogad notiks 31.oktobrī, Ogres Mūzikas skolā Brīvības ielā 50, plkst,13.00. Seminārs jau septīto gadu tiek rīkots par godu izcilam Latvijas fotogrāfam Egonam Spurim (1931-1990). Apliecinājums viņa darbu kvalitātei ir fotogrāfiju sērijas "Rīga. Porletāriešu rajoni. 19.gs.beigas – 20.gs.sākums" iekļaušana Latvijas Kultūras kanonā. Egons Spuris ir ne tikai fotogrāfs, bet arī spilgta personība, atvērts radošiem meklējumiem. Viņš atbalstīja topošos talantus un aktīvi interesējās par to, kas notiek Latvijas un citu valstu fotogrāfijā. Tāpēc par tradīciju ir kļuvusi trīs Baltijas valstu foto meistaru uzstāšanās semināra pirmajā daļā. Šogad tie būs: Imants Gross (Latvija), Vitautas Česonis (Lietuva) un Fabians Veiss (Igaunija, Vācija). Otrajā daļā savus darbus rādīs Ēriks Biters, Maksims Gončarovs (Krievija),Kristaps Kalns, Jānis Mednis, Edijs Pālens, Dace Voitkeviča u.c.
Semināra idejas autori ir fotogrāfa laikabiedri Inta Ruka, Vitauts Mihalovskis un Andrejs Grants. Pasākuma notiek Ogrē, jo E.Spuris no 1975. līdz 1989.gadam bija foto studijas "Ogre" mākslinieciskais vadītājs. Semināru visus šos gadus atbalsta foto klubs "Ogre" un Ogres novada pašvaldība. Pasākuma norise ārpus galvaspilsētas īsteno arī kultūras decentralizācijas ideju Latvijā.
Seminārs "Egona Spura ceļš" ir ieguvis savu pastāvīgu auditoriju un vietu Latvijas fotogrāfijas dzīvē. Tas regulāri pulcē dažādu paaudžu un interešu fotogrāfu no visas Latvijas. Skatītājiem ir iespēja dzīvē satikt un klātienē dzirdēt dažādu paaudžu fotogrāfu pieredzi. Jaunajiem autoriem tā ir pirmā publiskā uzstāšanās, kurai seko nākamie pakāpieni fotogrāfa karjerā. Taču arī pieredzējušiem autoriem dalība seminārā nereti sniedz negaidītus daiļrades pavērsienus- top jaunas izstādes, tiek publicētas grāmatas.
Septiņu gadu laikā seminārā piedalījušies starptautiski atzīti fotogrāfi, to vidū Gunārs Binde, Andrejs Grants, Gvido Kajons, Alnis Stakle, Arnis Balčus, Ivars Austers, Aleksandrs Gronskis, Valts Kleins, Māra Brašmane, Ieva Epnere, Aivars Liepiņš, Uldis Balga, Leonīds Tugaļevs, Valdis Brauns, Vitauts Stanjonis (Lietuva), Romualds Požerskis (Lietuva), Mindaugas Kavaljauskas (Lietuva), Kaupo Kikas (Igaunija), Birgita Pūve (Igaunija) un daudzi citi.
Semināru "Egona Spura ceļš" organizē foto klubs "Ogre", atbalsta Ogres novada pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.