Ilgi esmu domājis par vienu neskaidru jautājumu, kas mani mocījis jau vairākus gadus un kas Latvijā tā arī nav skaidri definēts. Tas ir: kādas ir atšķirības starp profesionālu un amatierfotogrāfu.

 

Daudzās nozarēs ir skaidrs, kas ir profesionālis, piemēram, sportā ir noteikta kvalifikācija, ko nepieciešams izturēt un tad tu skaities profesionālis. Bet ļoti daudzās nozarēs nekas nav skaidrs. Piemēram, kā var pateikt vai konkrētais baņķieris, kasieris, sētnieks, bārmenis utt. ir profesionālis? Nekā! Arī attiecīgs papīrs to nepierādīs. Bet šķirot fotogrāfus pēc tehnikas ir pilnīgās muļķības. Tādēļ viss ieiet kaut kādā strupceļā.

 

ASV šī problēma jau sen ir atrisināta – tur profesionālis skaities tad, ja spēj ar šo savu amatu nopelnīt. Arī profesionālo fotogrāfu kategorijā pilnīgi pietiek ar ienākumiem virs 50 USD gadā. Mani šī klasifikācija īpaši neapmierināja, jo ir taču daudzi fotogrāfi, kas fotografē augstā (profesionālā) līmenī un ar to neko nenopelna. Bet tad sāku domāt vai Latvijā tiešām tādi ir un nevarēju izdomāt nevienu tādu profesionālu fotogrāfu. Jā, ir daudzi tādi, kam fotografēšana nav ikdiena un ienākumi no fotogrāfijām ir niecīgi (pārdod atsevišķas fotogrāfijas, izstādes, konkursi utt.), bet daudzus no viņiem es gribu iedalīt citā kategorijā – fotogrāfs mākslinieks. Parasti viņš vai vēl kāds šos darbus uzskata par mākslinieciskiem, bet neviens par tiem nevēlas maksāt. Tātad tas nebūs profesionāls fotogrāfs, bet fotogrāfs mākslinieks.

 

Tik tālu viss skaidrs, bet kas ir tie, kam tomēr ienākumi ir virs tiem 50 USD, bet fotografēt īsti nemāk? Vai arī viņi ir profesionāļi? Ilgi lauzīju galvu un beigās izdomāju, ka tomēr arī viņi ir profesionāļi, bet šos profesionāļus vēl var iedalīt kategorijās. Piemēram, augstas klases profesionālis, zemas klases profesionālis, vidēja līmeņa profesionālis utt. Jo, ja par jūsu darbu neviens nemaksā, tad tas ir amatierisms/hobijs vai jebkas cits. Profesionālim ir jānofotografē tā, lai par šo darbu kāds būtu ar mieru maksāt. Ja neviens par jūsu darbu nav ar mieru maksāt, tad par profesionāli jūs neviens arī nesauks. Bet augsta līmeņa profesionālim ir jānofotografē pēc pasūtījuma tā kā patīk klientam un bieži tā kā neviens cits to nevarētu izdarīt. Šāda profesionāļa ienākumi parsti ir milzīgi. Tādēļ arī pēc ienākuma līmeņa var profesionāļus nedaudz atšķirt savā starā. Zema līmeņa profesionāļi parasti nopelna uz kaut kādām "haltūrām", ko piespēlē pazīstamie, piemēram, kāzu fotografēšana.

 

Ceru, ka daudziem tagad būs skaidra šī jēdziena būtība un netiks jaukts viss vienā katlā. Arī daudzi amatierfotogrāfi ir ļoti labi fotogrāfi, tikai tas viņiem ir hobijs un nekas vairāk. Un vispār fotogrāfu labāk vērtēt pēc viņa darbiem nevis pēc kategorijām.