Image Rescue 3Daudzi jau noteikti zina, ka parasti izdzēstus datus (bildes, fotogrāfijas, video, failus utt.) ir iespējams atgūt vai vismaz daļu no tā var mēģināt atjaunot pat pilnīgs iesācējs šajā jomā. Arī no noformatēta datu nesēja var dabūt ārā savas pazaudētās fotogrāfijas. Viss liekas vienkārši, bet tā īstenībā nemaz nav. Programmas tomēr ir labākas un sliktākas, jo katra mēģina atgūt datus pēc sava algoritma.

Ja ar cietiem diskiem tā situācija ir daudzmaz skaidra un tur datus var atgūt pēc standarta metodēm, tad fotogrāfijas atgūt no atmiņas kartēm ir nedaudz specifiskāk. Man pašam nācās testēt daudzas programmas vairākus gadus līdz atradu īsto, jo neviena programma īsti nemācēja atgūt lielāko daļu no izdzēstajām fotogrāfijām. Problēma bija tāda, ka fotogrāfija tiek atjaunota, bet puse ir pelēka vai puse vispār netiek atrasta un daļa dati atjaunoti par TIFF failiem utt. Daudzas datu atgūšanas programmas vispār negribēja nevienu fotogrāfiju atgūt atpakaļ no atmiņas kartēm, kaut gan agrāk strādāja ar citiem datu nesējiem tīri labi (atmiņas kartes ir dažādas un tādēļ iespējams arī pašiem vajadzēs kaut ko patestēt un atrast īsto). Nav jēgas testēt, ja jūs pēc izdzēšanas, kartē esat vēl kaut ko pa virsu ierakstījuši – tad dati noteikti būs pazuduši, jo karte jau nav bezizmēra.

Tātad personīgā testa rezultātu uzvarētājs ir Lexar Image Rescue. Tā ir augstas kvalitātes atmiņas karšu ražošanas kompānija, kas izstrādājusi arī speciālu programmatūru datu atjaunošanai. Liekas šī programma nāk līdzi visām Lexar atmiņu kartēm bez maksas. It kā savā mājas lapā viņi to programmu tirgo par 29.99 USD, bet meklējot Googlē var atrast šo saiti: http://store.lexar.com/imagerescue3/. Īsti nav skaidrs vai tas ir legāli vai nē, bet ja Googlē to iespējams atrast un lejupielādēt no viņu pašu mājas lapas, tad jau laikam lietosim bez nekādiem aizspriedumiem. Ja kas, tad labi strādāja arī otrā versija, kaut gan šī trešā versija jau izskatās daudz modernāka un vairāk iespējām.

Kādreiz lietoju Recover4all, bet tā vairs netiek atjaunota un tomēr nespēj pildīt savas funkcijas ar atmiņas kartēm un izdzēstiem attēliem tā kā man to gribētos.

It kā daudzi iesaka Digital Photo Recovery, bet ja godīgi, tad nav jēgas tērēt naudu, jo daudz attēlu aiziet bojā, ģenerē kaut kādus mistiskus TIFus utt. Ja ir jums tāda programma, tad lietojiet, bet ja speciāli jāpērk, tad naudu var iztērēt kam labākam. Piemēram, pēc testiem ļoti labus rādītājus uzrāda SanDisk RescuePRO, kas spēj reizēm pat vairāk atjaunot fotogrāfijas nekā Lexar Image Rescue 3. Tā ir otra labākā atmiņu karšu ražošanas kompānija, kas arī izstrādājusi savu programmatūru datu atjaunošanai no atmiņas kartēm (specializējusies tieši uz to) un piedāvā šo programmu bez maksas Extreme sērijas atmiņas karšu komplektā. SanDisk arī brīdina, ka programma paredzēta tieši viņu atmiņas kartēm, bet testējot ar citu firmu ražojumiem arī bija lieliski rezultāti. Tomēr ir viena problēma - it kā dažiem fotoaparātiem ir jaunāki RAW faili, kurus šīs programmas reizēm neatpazīst. Tādēļ no bezmaksas programmām laba ir arī Art Plus Digital Photo Recovery.

Mēģināšu vienkārši uzskaitīt pāris programmas, kuras paši varat vēl patestēt, ja tomēr ieteiktā Image Rescue nepalīdzēja atgūt pazaudētos datus.

Bezmaksas programmas:

PC INSPECTOR™ File Recovery

Art Plus Digital Photo Recovery

PicaJet Photo Recovery

Smart Flash Recovery

Zero Assumption Digital Image Recovery foto atjaunošanai programma ir bez maksas

Maksas produkti:

RescuePRO

R-Studio

File Recovery

ImageRecall Photo Edition

Recover My Photos

Recover My Files

DiskInternals Flash Recovery

Digital Pictures Recovery Software

Stellar Phoenix Photo Recovery

GetDataBack

Digital Photo Recovery

Digital pictures recovery software

RecoverPlus

PhotoOne Recovery

MediaRECOVER

Flobo Recovery

Flash File Recovery

Hetman Photo Recovery

Papildus foto atjaunošanas programmas un vēl programmas, kas derēs gan cietajiem diskiem, gan CD, gan DVD gan citiem datu nesējiem, no kā būtu jāatjauno pazaudētos datus. Tikai atcerieties, ja esat datus pazaudējuši, tad nekādā gadījumā neko nerakstiet iekšā tajā datu nesējā (nefotografējiet klāt utt.), jo savādāk jūs pārrakstīsiet izdzēsto informāciju un neko atjaunot nebūs iespējams.