kolāāa ar testa bildēmPar šo HP printeri jau rakstījām septembra vidū, bet tagad paskatīsimies kāds tas ir darbībā un cik noderīgs tas būtu fotogrāfiem. Uzreiz var pateikt, ka profesionāliem fotogrāfiem, kam nepieciešamas lielformāta izdrukas (plakāti), šāds printeris nederēs, jo maksimālais izdrukas izmērs ir 13x18cm. Toties, ja jūs profesionāli fotografējat kādu pasākumu, kur uzreiz nepieciešams izdrukāt rezultātu 10x15 izmēra fotogrāfijās, tad šis printeris būtu viens no tiem, kurš lieti noderētu darbam. Printera apskats būs netradicionāls un vairāk tāds no praktiskā lietotāja skatu punkta.
Pirmais iespaids par printeri - maziņš tosters. Jā, pa gabalu skatoties, izmēros un formā tas ļoti atgādina tosteri. Tādēļ, ja jābrauc kaut kur fotografēt pasākumu un nepieciešamas izdrukas uz vietas, tad nav nepieciešams līdzi vadāt lielu printeri, jo šāds kompakts risinājums lieliski tiks galā ar tādu uzdevumu. Arī uz rakstāmgalda šis mazais tosters aizņems ļoti maz vietas. HP paši domā, ka printeris paredzēts aizņemtiem cilvēkiem un sieviešu auditorijai. Ja tā padomā, tad tik tiešām tas printeris izskatās pēc mazas rokas somiņas ar puķītēm - tāds visai stilīgs un moderns, kuram ir pat maziņš rokturītis.


Otrais iespaids par printeri - lidojošais šķīvītis (NLO). Šāds iespaids rodas, kad printerim atver priekšējo vāciņu - pārējie divi vāciņi atlec vaļā paši (ekrāns uz augšu un aizmugurējais vāks uz aizmuguri, kur ievietojas foto papīrs). Augšā ir piestiprināts irbulītis, ar kuru var darboties pa ekrānu, bet visas darbības var izdarīt arī ar pirkstu pa šo skārienjutīgo ekrānu.
Trešais iespaids par printeri visai pozitīvs, jo ar tik elementāru pieslēgšanu vēl nebija nācies saskarties. Pieslēdzam printeri pie elektrības, pieslēdzam USB pie datora un uz ekrāna parādās uzraksts, lai meklējam HP Photosmart A646 ikoniņu. Izrādās printerim līdzi nenāk nekāds instalācijas disks un visa instalācija jau ir pašā printerī - atliek to tikai palaist un varam pēc minūtes jau drukāt savas bildes. Ne velti sākumā jau sākām rakstīt par pasākumu fotogrāfiem. Izrādās mēs varam drukāt savas bildes arī bez datora palīdzības un nekāda instalācija nav nepieciešama. Bildes var pārsūtīt uz printeri ar Bluetooth tehnoloģiju. Tātad pat no mobilā telefona. Bet laikam ierastāk un ērtāk būs ievietot zibatmiņas karti no fotoaparāta un tad drukāt. Nelielas problēmas varētu rasties profesionāļiem, jo printeris atbalsta tikai MS/Duo, SD/XD atmiņas kartes. Tātad Compact Flash atmiņu karšu īpašniekiem nāksies izmantot citas metodes kā bildes izdrukāt bez datora palīdzības, piemēram, izmantojot bezvada raidītājus. Vēl profesionāļus varētu sarūgtināt tas, ka printeris saprot tikai video un JPEG datnes. Tātad RAW attēlus no jūsu zibatmiņas šis printeris nesapratīs. Nāksies fotografēt RAW+JPEG vai tikai JPEG, ja vēlēsities pa tiešo izdrukāt (bez datora starpniecības). Bildes var izdrukāt arī no USB spraudņa. Vienīgais testējot izrādījās, ka uz šiem ārējiem atmiņas nesējiem HP veido mistisku failu .HPIMAGE.VFS, kas ir tik pat liels izmēra ziņā, kā visas fotogrāfijas kopā. Tātad 13 JPEG fotogrāfijas bija 58,4 MB un viens RAW fails 23,5 MB, ko printeris nemaz neatpazina un to izdrukāt neizdevās. Sasummējot sanāk ap 82 MB un šis mistiskais HP fails uz ārējā datu nesēja arī bija 82.5 MB. Tātad ja būs atmiņas karte vai USB spraudnis pilns, tad printeris nespēs šīs fotogrāfijas pilnvērtīgi apstrādāt, jo nepieciešams vēl tik pat daudz vietas. Ieteicams aizpildīt datu nesēju līdz pusei.
Drukājot bildes no datora, neizdevās mainīt dažus printera uzstādījumus un izmantot papildus printera iespējas, izņemot sarkano acu korekciju. Tātad, ja drukāsiet no atmiņas kartēm vai USB, tad jums būs paplašinātas iespējas, piemēram, fotoalbuma izveidošana, apsveikuma kartītes, pases bildes, panorāmas izdruka, foto stikeri, jeb uzlīmes (vienā lapā daudz vienādu attēlu), fotogrāfiju izdruka no videomateriāla, vai parastu fotogrāfiju izdruka ar vai bez maliņām. Tāpat iespējams savienot vairākas bildes uz viena fotopapīra - 2, 4 vai index lapa (tiek izdrukātas visas bildītes uz vienas fotogrāfijas). Kas tad slēpjas printera uzstādījumos, ko nevarējām mainīt no datora? Piemēram, datuma/laika pievienošana vai krāsu telpas nomaiņa (sRGB vai Adobe RGB). Pārējais it kā bija iespējams arī no datora - sarkano acu korekcija, papīra izvēle, drukas kvalitātes izvēle, auto korekcija, rāmīša pievienošana utt. Patestējot printerī iebūvētās iespējas, likās, ka pilnīgi pietiek parastam lietotājam, jo bija pat iespēja zīmēt ar otiņām dažādās krāsās - tātad ja ar klaviatūru nevarēja uzrakstīt latviešu burtiem, tad vismaz tos var uzzīmēt. Jauniešiem tās "Painta" iespējas varētu patikt. Printerim ir arī slīdrādes (slide show) iespējas. Tīri labi šo printeri var izmantot digitālā fotorāmīša vietā, jo pilda tās pašas funkcijas - salādējat kādas bildes jums patīk USB spraudnī vai zibatmiņā un printeris tās bildes slīdrādē mainīs. Ja jums nepieciešams uz galda digitālais foto rāmītis, tad printeris ar visai palielo ekrānu varētu būt laba alternatīva.
Un tagad nedaudz par praktiskākām lietām. HP Photosmart A646 fotoprinteris ir ļoti elementāri saprotams un nav nepieciešams lasīt instrukcijas, lai sāktu ar viņu darboties. Ja nesaprotam angļu valodu, tad printerī valodu var nomainīt uz kādu citu. Latviešu valoda gan tur nav, bet populārākās ir. Ievietojam papīru un varam uzreiz drukāt. No printera lielākajiem mīnusiem gribētos atzīmēt to, ka dēļ mazajiem izmēriem, nav īsti vietas, kur fotogrāfijām uzkrāties pēc izdrukāšanas. Tātad ja drukāsiet vairākas bildes pēc kārtas un printeris stāvēs pie galda malas, tad jau sākot ar otro bildi viss velsies lejā. Lai no tā izvairītos, tad būs jālieto platāks galds, uz kura izprintētajām fotogrāfijām vairs nebūs kur aizmukt. Tātad arī pasākuma fotogrāfiem ar krēslu vien nepietiks vai arī būs jāstāv klāt un pēc katras izdrukātās fotogrāfijas tā jānoņem. Otrs neliels mīnuss varētu būt lēnais drukāšanas ātrums. Tomēr jāsaprot, ka kvalitatīvas fotogrāfijas drukājas lēnām un jo ātrāk drukāsies, jo sliktāka kvalitāte. Kāda minūte ir vajadzīga, lai izdrukātu vienu mazo fotogrāfiju.
Bet tagad par pašu galveno - drukas kvalitāti. Uzreiz jau rakstījām, ka printeris diez vai būs paredzēts profesionālām izdrukām, toties attēlu kvalitāte ir visai apmierinoša. Ikdienas lietotājam tā varētu būt pat vairāk nekā laba. Ja salīdzina krāsas ar fotolabaratorijā kopētajiem attēliem, tad krāsu spektrs izskatās plašāks un krāsas ir nedaudz piesātinātākas un vairāk atbilst īstenībai. Vienīgā problēma tā, ka visticamāk šis printeris nav kalibrējams manuāli un tas katru reizi pats sevi nokalibrē. Tātad, ja nomaināt tintes kasetni, tad printeris pats veic kalibrāciju un izdrukā vienu testa lapu (patērē lieki tinti un vienu papīra loksni). Testējot izrādījās, ka nomainot tintes kasetni, mainījās arī izdrukātās krāsas. Iespējams tas ir arī no tā, ka iepriekšējā reizē drukāts tika ar patukšu kasetni, bet otrajā reizē ar pilnu. Ar otro kasetni vēlreiz izdrukājām to pašu bildi ar patukšu kasteni un rezultāts atkal mainījās - bija 3 dažādas izdrukas ar pavisam nelielām krāsu nobīdēm, ko neprofesionālis ar aci varētu arī nepamanīt, bet ja ieskatās un sāk salīdzināt, tad var redzēt šīs nobīdes. Pievienotajā bilžu paraugā iespējams apskatīties ieskenētas šīs bildes, bet skenētajam variantam atkal citas krāsas un ne fotolabaratorijā taisītajai bildei, ne mazajām digitālajām izdrukām neparādās pareizās krāsas. Speciāli izvēlējāmies zilo krāsu, jo to ir visgrūtāk reproducēt un tai ir ļoti plaša krāsu skala. Toties arī šajā skenējumā varam redzēt kā "staigā" krāsas un cik būtiski tās atšķiras no oriģināla. Kā jau redzat, tad digitālajām izdrukām ir daudz košākas krāsas nekā oriģinālam, bet fotolabaratorijas kopijai ir siltākas krāsas nekā oriģinālajā variantā (korekcija nav veikta un viss ir N-N-N-N uz Kodak papīra). Skenējot ir pazudušas precīzas krāsu nianses un dabā izskatās rezultāti nedaudz savādāk, bet vismaz var nojaust kādas ir nobīdes.

kolāža ar testa bildēm
Tātad, ja jums nepieciešamas ļoti precīzas krāsu izdrukas, tad uz šo printeri paļauties nevarēs, jo krāsas "staigās". Bet par to pārāk satraukties nevajag, jo tieši tāpat notiek arī profesionālās tipogrāfijās, kur tirāžas sākuma drukātais materiāls var nesakrist ar drukāto materiālu no vidus vai no beigām. Secinājums tāds, ka šo printeri manuāli kalibrēt nemaz nav jēgas. Iespējams tās krāsu nobīdes ir no 3 krāsu kasetnes. Bet arī par to varat neuztraukties, jo nevienā fotolabaratorijā (ja neesat tur pazīstamais un visu precīzi saskaņojis) jums nenokopēs vienu un to pašu fotogrāfiju vienādi, jo arī viņiem sanāks krāsu nobīdes. Pat vēl trakāk - ar melnbalto izdruku varēs rasties daudz vairāk problēmas, nekā ar šo mazo tintes printeri, jo salīdzinoši visai kvalitatīvi tika izdrukātas melnbaltās fotogrāfijas.
HP Photosmart A646 printerim ir 3 krāsu maziņa kasetne (HP 110 Tri-Colour) un to var visai vienkārši nomainīt. Nedaudz sarežģīti un nesaprotami likās tas, ka pēc jaunās kasetnes ievietošanas, atkal bija nepieciešams instalēt printeri un to pārstartēt. It kā datorā jau ir instalēts šis printeris, bet izdrukāt neizdevās, jo printeris paziņoja, ka jāveic instalācija. Pēc ilgākas testēšanas atklājās, ka izslēdzot printeri un to atkal ieslēdzot, katru reizi nepieciešama setup.exe palaišana no paša printera, kas tiek atpazīts kā CD iekārta. Ja jums atslēgta autorun iespēja CD-ROM iekārtām, tad ieslēdzot printeri, tas setup.exe netiek automātiski palaists un tādēļ tas katru reizi jums jāpalaiž pašiem. Pēc vairākiem printera ieslēgšanas un izslēgšanas mēģinājumiem, Windows sistēma var pat jūsu printeri uzskatīt par "Malware" vīrusu un tādejādi vispār neatpazīt/nepieslēgt šo USB iekārtu. Nācās atraut USB vadu un to pēc tam atkal piespraust, lai Windos atkal sāktu "draudzēties" ar HP A646 printeri.
Pēc ražotāja datiem ar HP 110 kasetni varot izdrukāt 50 fotogrāfijas, ko apliecināja arī testa rezultāti - pie 46 fotogrāfijas parādījās brīdinājums, ka zems kasetnes tintes līmenis, bet 50 fotogrāfijas sanāca mierīgi izdrukāt - gan krāsainas, gan melnbaltas. Patīkamākais ir tas, ka šīs modernās tintes vairs nesmērējas kā kādreizējās tintes. Testēts tika ar ūdeni un krāsa nost nemazgājās. Tomēr papīrs nedaudz no ūdens ietekmējās un mainīja krāsu - palika pelēcīgāks. Pievienotajā bildes paraugā (skenējumā) var daļēji redzēt šo ietekmi, bet oriģinālajā fotogrāfijā to var labāk novērtēt. Tātad, ja kaut kur uzpilēs, tad labāk šo fotogrāfiju visu iemērkt ūdenī, lai mainās vienmērīgi tā krāsa. Ar fotolabaratoriju izgatavotajām kopijām tādas problēmas nav. Tātad viens neliels mīnusiņš šai tintes izdrukai. Uz UV starojumu testus veikt neizdevās, jo nav speciālas aparatūras. Bet mūsdienu tintes izdrukas esot noturīgākās pret UV starojumu nekā fotolabaratoriju kontaktkopijas. Droši vien, ka šādas izdrukas jūsu mūžam pietiks. Ja lietosiet oriģinālās HP Vivera tintes, tad kompānija pati saka, ka tās noturēsies 108 gadus (nez kā var tik precīzi sarēķināt). Līdzīgi sola arī Epson un Canon ar savām jaunajām tintēm. Tādēļ grūti pateikt kura tinte būs labāka. Vairāk par HP Vivera tintēm var lasīt te.
Un beigās tad vajadzētu sarēķināt kas mums ir finansiāli izdevīgāk - nest bildes uz fotolabaratoriju vai drukāt mājās - ātrāk un ērtāk. HP 110 Tri-Colour tintes kasetne maksā ap 16 Ls. HP Advanced 60 loksnes fotopapīrs maksā ap 6,4 Ls. HP 110 sērijas komplekts (140 loksnes, 10x15 cm, HP Advanced fotopapīrs, spīdīgs, un viena HP 110 Tri-Colour tintes kasetne ar "Vivera" tinti) 30,5 Ls. Tā kā ar vienu kasetni var izdrukāt 50-60 fotogrāfijas, tad komplekts mums īsti nederēs, jo tajā ir viena kasetne un 140 loksnes. Ekonomijas nolūkos varam pirkt komplektu un vēl 2 tintes kasetnes, bet pagaidām sarēķināsim dārgāko variantu - 1 tintes kasetne un 60 lokšņu fotopapīrs. 1 papīra loksne aiziet tintes kasetnes kalibrācijai, tātad paliek 59 fotopapīri. 59 lokšņu apdruka izmaksās 22,4 Ls. Vienas fotokartiņas izdrukas pašizmaksa sanāk 0,38 Ls. Tātad tas joprojām ir dārgāk nekā nest uz fotolabaratoriju un tur pasūtīt savu bilžu izdrukas. Bet no otras puses, ja jums tas ir darbs un fotografējat kādā pasākumā, kur nepieciešamas izdrukas uzreiz un kvalitatīvas, tad šis ir labs risinājums. Šāds fotoprinteris labi noderēs tiem, kas daudz nevēlas drukāt, bet tikai pa reizei kaut ko nedaudz izdrukāt. Tad droši vien tas atmaksāsies, nekā skriet uz fotolabaratoriju, tērēt savu laiku un ceļa izdevumus. Bez tam, drukājot mājās mēs varam kontrolēt situāciju un izdrukāt tādu variantu, kas mums vislabāk patīk, jo uz ekrāna bieži vien nav tā kā uz papīra, tādēļ mājās drukājot uzreiz varam veikt nepieciešamās korekcijas. Tāpat nevienam nav noslēpums, ka mājās varam drukāt savas visintīmākās fotogrāfijas un nebūs jākaunas tās nest uz fotolabaratoriju kopēt. Visam ir savi plusi un mīnusi un katram jāizvēlas piemērotākais variants. Piemēram, ar šo printeri var drukāt apsveikuma kartiņas ar savu tekstu, kas attiecīgi būs lētāk nekā pasūtīt to kādā firmā. It kā ražotājs informējis, ka var sagatavot arī kalendāru, bet visādi izmēģinot sniegtās iespējas, šāda kalendāra veidošanas iespēja neatradās. Droši vien cītīgāk bija jāmeklē, vai tomēr jālasa instrukcija.
Kopsavilkums
Pulsi:
- Kvalitatīva un noturīga izdruka
- Kompakts un pat ir rokturis pārnēsāšanai
- Nav nepieciešams instalācijas disks
- Lietotājam viegli saprotams
- Attēlu izdrukāšanai nav obligāti nepieciešams dators - ir Bluetooth, USB spraudņu un zibatmiņas pieslēgšanas iespēja
- Plašāks krāsu diapazons un precīzākas krāsas nekā fotolabaratorijā iegūtajiem attēliem
- Ļoti daudz dažādu efektu, rāmīšu un pat zīmēšanas iespēja
- Var izmantot kā galda digitālo fotorāmīti ar mainīgām fotogrāfijām
Mīnusi:
- Joprojām izdruka sanāk dārgāka nekā fotolabaratorijās
- Nepieciešama galda virsma, uz kuras var izvietoties izdrukātās fotogrāfijas
- Lēni drukā
- "Staigā" krāsas un neiespējama printera manuālā kalibrēšana
- Izdrukas joprojām var ciest no mitruma ietekmes, bet tagad ļoti minimāli
- Nesaprot RAW attēlus
- Pēc ilgākas izslēgšanas pauzes, atkal nepieciešama instalācija, ja nav iespējota automātiskā "autorun" palaišana
- Apsveikuma kartītēm nevar rakstīt ar latviešu burtiem
Vēl pie mīnusiem gribētos pierakstīt arī melno krāsu, ko HP uzsver kā priekšrocību, jeb eleganto dizainu pateicoties šai melnajai krāsai. No vienas puses jā - tīri simpātiski izskatās tā melnā krāsa - tāda modes krāsa. Bet no otras puses, printeris būs regulāri jāslauka, lai neredzētu sakrājušos putekļus. Tā, ka tas nav ne pluss ne mīnuss - vienkārši gaumes lieta un praktiskuma lieta.