Samsung NX10Iepriekšējā gada sākumā rakstījām par Samsung plāniem izlaist jaunu hibrīdtipa fotoaparātu ar APS-C izmēra CMOS sensoru. Šī gada sākumā tiek oficiāli prezentēts fotoaparāts ar nosaukumu NX10, bet nopirkt to varēs tikai 2010. gada pavasarī. Kādēļ hibrīda tipa fotoaparāts? Tādēļ, ka šis fotoaparāts ir ar maināmiem objektīviem, bet viņam tomēr nav spogulis ar optisko skatu meklētāju. Tādejādi šo fotoaparātu nevar saukt par spoguļkameru. Līdzīgus fotoaparātus jau piedāvāja Panasonic un Olympus ar Micro Four Thirds sistēmu. Pagaidām NX10 fotoaparāts būs vienīgais (un pirmais) hibrīdfotoaparāts ar APS-C izmēra sensoru. Pats Samung dēvē šo sistēmu par NX formātu.

Pašreizējais attēla sensors spēs nodrošināt 14,6 megapikseļus un ISO jutību līdz 3.200. Arī fokusēšanās notiekot ar sensora palīdzību. Samsung apgalvo, ka viņu kontrastu detektēšanas autofokuss ir viens no ātrākajiem pasaulē. Jāatgādina, ka tas ir tikai starp kontrastu detektēšanas autofokusiem, kas vispār skaitās lēni, tādēļ citas sistēmas autofokusi būs daudz ātrāki. Lai saprastu atšķirību, tad var izlasīt kaut vai rakstu par Canon 7D.
Samsung NX10 fotoaparātam ir divi ekrāni - viens ir 3 collu AMOKED VGA LCD ar 614.000 punktiem un otrs 921.000 punktu skatu meklētājs. Fotoaparātam ir arī video ierakstīšanas iespēja 720p HD formātā ar H.264 kompresiju, putekļu reducēšanas sistēma, iebūvētā zibspuldze, iespēja pievienot ārējo zibspuldzi, zibspuldzes sinhronizācija līdz 1/180 sek., HDMI video izeja ar AnyNet+ funkcionalitāti, slēdža ātrums 30-1/4000 sek., SD / SDHC atmiņas karšu atbalsts utt. Vēl kompānija prezentējusi kit objektīvu 18-55mm F/3.5-5.6 OIS, 55-200mm F/4-5.6 ED OIS un 30mm F/2 pankūku. Jāatzīmē, ka šim fotoaparātam un arī objektīviem ir pilnīgi jauns stiprinājums. Tātad objektīvu izvēle pagaidām nebūs pārāk plaša un ja vēlēsities fotografēt makro vai tilt-shift režīmā, tad nāksies paciesties vai izvēlēties kādu citu sistēmu. Vēl variants ir izmantot speciālu pāreju Pentax K stiprinājumam un tad jau objektīvu izvēle būs daudz plašāka. Tomēr tad jums nestrādās autofokuss, kas vairs nebūs parastiem lietotājiem iepriecinošs faktos. Ar ārējām zibspuldzēm arī varētu būt "ķēpa", jo GX sērijas zibspuldzes nebūs pilnībā savietojamas ar NX sēriju.
Interesanti varētu šķist tas, ka fotoaparātā jau būs iestrādāti 3 filtri, tai skaitā neitrālais blīvuma (ND) filtrs. Tas varētu būt patīkams jaunums, kas vēl nav nevienā citā fotoaparātā, kaut gan to iestrādāt būtu visai viegli, jo to veic programmatūra. Tātad nebūs vajadzība iegādāties ND filtrus, jo šo efektu varēs iegūt ar kameras uzstādījumiem - papildus ietaupīta naudiņa.
Samsung NX10 ir paredzēts piegādāt 2010. gada pirmajā ceturksnī.

Specifikācija

 

NX10

Krāsas

Melns un titāna sudrabs

Attēla sensors

14,6 MPix APS-C CMOS

Stiprinājums

Samsung NX stiprinājums

Ekrāns

3,0" AM OLED (VGA)

Skatu meklētājs

Elektronisks, 100% redzamība

Video

720p HD (MP4, H.264)

Izmērs un svars

4,8" x 3,4" x 1,6"

0,78 lbs (354g) bez akumulatora un atmiņas kartes

ISO

100-3200

Zibspuldze

Iebūvētā

OIS

Objektīva stabilizācija

Putekļu reducēšana

Supersonic

Īpašas iespējas

- HDMI (Anynet +)

- Ātrs un precīzs kontrasta AF

- Jauns DRIMe II Pro dzinējs un moderns AF algoritms

Pieejamība

2010. gada pavasaris

Samsung NX10 aizmugure

Samsung NX10 augša