Šodien ir tā vēsturiskā diena, kad Canon prezentē nākošās paaudzes digitālo fotoaparātu ar 50 megapikseļiem. Jau pagājušā gada jūnijā tika prezentēts pats CMOS sensors ar 50 megapikseļiem izmēros 19 x 28 mm, bet tagad negaidot Jauno Nikon D3x vai Sony Alpha A900 (24 Mpix aparāti) no konkurentu puses, tiek prezentēts pilnīgi jauns izstrādājums, ko digitālās fotogrāfijas tirgus vēl nebūs redzējis.

Droši vien jāsteidzas ir tādēļ, ka Canon negrib zaudēt savas līderpozīcijas lielizmēra attēlu tirgū. Pats interesantākais ir tas, ka šis aparāts nebūs 1Ds Mark tipa fotoaparāts, bet gan aparāts ar samazinātu matricu (cropotu), kas tiek lietota amatierklases fotoaparātos. Toties šāds crops ir lietots līdz šim tikai vienā profesionālā līmeņa fotoaparātā Canon EOS 1D Mark III, tādēļ visticamāk tas būs jauns Canon standarts profesionāļiem. Aparāts strādās ar visiem līdz šim izstrādātajiem objektīviem, bet būs arī speciāli pielāgoti tieši šim aparātam. Galvenā to atšķirība būs simtsprocentīga ūdensaizsardzība – tieši tāda pati kā fotoaparātam. Tātad jums nebūs vairs jāpērk speciāli apvalki fotoaparātam, lai ar to darbotos zem ūdens. Tā kā ūdensizturīgā zibspuldze vēl nav izstrādāta, tad šim jaunajam Canon AP 1 fotoaparātam būs iebūvētā zibspuldze. Tās darbības rādiuss ir 68 m (par 10 m vairāk nekā Canon 580EX zibspuldzei).

Vēl patīkama atšķirība no iepriekšējiem modeļiem ir tāda, ka fotoaparātā būs iebūvēts GPS raidītājs. Tas saglabās fotografēšanas koordinātes fotoattēlos, kā arī darbosies kā signalizācija. Ja jums šo fotoaparātu nozog, tad pateicoties šim GPS raidītājam jūs jebkurā brīdī varēsiet noteikt sava fotoaparāta atrašanās vietu.

Vēl aparātā ir jau ierastā putekļu kratīšanas sistēma, kas pārvietos putekļus no vienas puses uz otru un tad atkal atpakaļ. Bet interesantākais šajā jaunajā mehānismā ir tas, ka var pacelt infrasarkano filtru un tādejādi fotografēt bez šī filtra, iegūstot infrasarkanos attēlus bez problēmām – tātad divi fotoaparāti vienā.

Fotoaparāta iebūvētā atmiņa ir SSD (solid state drive) cietais disks, kas spēs saglabāt jau līdz 256 GB informācijas.

 

Fotoaparāta cena pagaidām nav zināma, bet iespējams uzzināsim nākošā gada aprīlī.