onOne perfect portrait skin retouchingJa fotografējat portretus, tad jūsu uzdevums ir parādīt jūsu klientus no labākās puses. Protams, kāds teiks, ka uzreiz jāmāk nofotografēt tā, lai nebūtu pēc tam jāapstrādā, bet ir gadījumi, kad bez retušēšanas neiztikt. Ar retušēšanu fotogrāfi nodarbojās pat pirms 100 gadiem, kad nebija ne digitālo fotoaparātu, ne datoru. Toreiz vienas bildes retušēšanai vajadzēja dienas, nedēļas vai mēnešus, bet tagad to var salīdzinoši ātri izdarīt ar digitālo tehnoloģiju palīdzību. Apskatīsim dažus spraudņus Adobe Photoshop programmai vai daļa derēs arī Lightroom, no kuriem daži var strādāt arī patstāvīgi bez šīm programmām, kas atvieglos portretu apstrādes darbu un samazinās patērēto laiku visai krietni. Protams, lielu daļu var veikt ar to pašu Adobe Photoshop programmu, bet varbūt kādu ieinteresēs papildus laika ekonomijas programmas, kas atvieglos darbu.

Imagenomic Portraiture
Imagenomic Portraiture
Viena no populārākajām programmām ar kuru iegūst to plastmasīgu ādu – tādu kā vietējos žurnālos. Strādās kā spraudnis ar Photoshop, Lightroom un Aperture. Programma automātiski atpazīst cilvēka ādu, izveido masku un izvēlaties cik daudz līdzināsiet ādu. Papildus ir vēl visādas koriģēšanas iespējas – gaišums, asums, spilgtums, krāsas, kontrasts u.c. Ir iespēja izvēlēties no dažādiem standarta uzstādījumiem, vai izveidot savus un saglabāt nākošai reizei. Pieejama bezmaksas izmēģinājuma versija. Cena 199,95 USD.
Papildus info: www.imagenomic.com

Anthropics Technology Portrait Professional 12
Portrait Professional 12
Portrait Professional ir viena no spēcīgākajām apstrādes programmām tieši portretiem. Ja sākotnējās versijas bija visai sarežģītas lietošanā, kā arī rezultāts bija tāds viduvējs, tad sākot ar 12 versiju ir kļuvis vieglāk šo programmu lietot, jo sejas "parametri" tiek automātiski nolasīti, ar atsevišķiem izņēmumiem, piemēram, ja mati priekšā vienai acij vai vienkārši acs ir aizvērta, vai seja ir kājām gaisā un tamlīdzīgi. Programma automātiski piedāvā koriģēt baltā balansu un attiecīgi koriģē ādas toni, ekspozīciju, krāsu gammu, gaišumu un kontrastu. Automātiski var koriģēt ādas struktūru, uzacis, acis, lūpas, degunu, sejas formu, gaismas izkliedējumu uz sejas (ēnas) un dažādas citas iespējas padziļinātai sejas apstrādei. Piemēram, var mainīt matu vai acu krāsu. Programmai ir vairākas versijas un neiekrītiet ar lētākās versijas iegādi, kas tagad uz akcijām maksā tikai 39,95 USD, jo tā nestrādās kā spraudnis Adobe programmām un Aperture. Tad būs jāskatās dārgāko Studio versiju par 59,95 USD vai Studio Max versiju 119,95 USD, kas spēs arī automātiski apstrādāt bildes (Batch režīms). Šobrīd ir akcijas cenas un varbūt vēlāk atkal maksās 2x vairāk.
Papildus info: www.portraitprofessional.com/editions/

Digital Anarchy Beauty Box Photo 3.0
Beauty Box Photo
Strādā līdzīgi kā Portrait Professional, bet varbūt nedaudz mazāk iespēju. Vairāk orientēta tieši uz ādas apstrādi, līdzīgi kā Portraiture programma. Tieši tāpat tiek automātiski atpazīta seja, izveidota maska un koriģēta āda, tās krāsa u.c. parametri. Šai programmai papildus iespēja cīnīties ar sejas spīdumiem. Tāpat var saglabāt savus uzstādījumus. Cena 99 USD.
Papildus info: www.digitalanarchy.com

Athentech Imaging Perfectly Clear
Perfectly Clear
Apstrādā sejas ādu līdzīgi kā iepriekšējās programmas, tikai ar to atšķirību, ka šai pagaidām vienīgajai ir mobilā telefona versija, par kuru jau rakstījām iepriekš latfoto.lv/4694-perfectly-clear-programma-android-ios-lietotajiem. Vēl šī programma ir gudrākā no visām tieši ekspozīcijas un krāsu korekcijas ziņā. Tādēļ automātiskā režīmā ar šo programmu varēs visātrāk tikt galā ar uzdevumu pat neesot mājās. Bez automātiskajām koriģēšanas iespējām vēl ir iepriekš noteikti uzstādījumi (presets): Portrait, Landscapes, Noise Removal, Fix Dark un Tint Removal. Tieši tāpat kā iepriekšminētajām programmām, arī šai ir iespēja saglabāt savus uzstādījumus (presets). Vēl papildus šai programmai ir iespēja automātiski koriģēt sarkanās acis. Atšķirībā no iepriekšējām, Perfectly Clear var darboties kā spraudnis arī uz Corel PaintShop Pro programmas. Cena Photoshop vai Lightrom spraudnim 149 USD, bet ja kopā, tad 199 USD.
Papildus info: www.athentech.com

Alien Skin Software Exposure 7
Exposure7
Viena no vecākajām programmām, kas attīstījusies jau līdz 7 versijai. Pamatā paredzēta krāsu koriģēšanai un konvertēšanai uz melnbalto. Iespēja izvēlēties daudz dažādus variantu, tai skaitā filmiņu imitācijas efektus (tai skaitā lomogrāfija) un reālo filtru efektus. Vēl pa virsu iespējams uzklāt dažādus efektu slāņus (skrāpējumus, netīrumus, gaismas pleķus, filmiņu malas, rāmīšus utt.). Tāpat ir iespēja sakombinēt vai koriģēt jau esošos efektus un saglabāt to kā savu. Programma var darboties bez citu programmu palīdzības (ne kā spraudnis). Cena 149 USD.
Papildus info: www.alienskin.com

Google Nik Collection Analog Efex Pro
Analog Efex Pro
Līdzīgi kā Exposure, arī šī programma spēs koriģēt krāsas un efektus, tikai iespējams ne tik daudzveidīgos variantos, kā arī ļoti maz standarta uzstādījumu un pašiem nāksies meklēt optimālāko/piemērotāko risinājumu krāsu koriģēšanai. Skumjākais ir tas, ka līdz ar Googles pārņemšanu 2012.gadā savā paspārnē, programma vairs īsti nav attīstīta. Pat nedaudz pabojāta ātrdarbība un nav vairs ērti/ātri lietojama. Iespējams tiek gatavota kāda nopietna jauna versija ar citu dzinēju, bet pašlaik var izmantot veco izstrādājumu. Varbūt viena no būtiskākajām atšķirībām, salīdzinājumā ar citām līdzīgām programmām ir tā, ka te netiek piedāvāti klasisko filmiņu varianti. Vienkārši dažādi efekti, lai mainītu fotogrāfijas standarta izskatu. Cena 149 USD
Papildus iInfo: www.niksoftware.com

Topaz Lens Effects
Topaz Lens Effects
Viens no daudzajiem Topaz filtriem ir Lens Effects, kas ļauj lietotājiem pielietot neskaitāmus radošus efektus, kas balstīti uz reāliem objektīviem un filtriem. Tur būs dažādi pludinājuma (bokeh) filtri, tai skaitā tilt-shift un pinhole objektīva efekti. Būs arī citos filtros izmantotie efekti – viņjetes, ND filtri, graduētie filtri u.c. Katru efektu var vēl koriģēt un pēc tam saglabāt, eksportēt, kā arī importēt citu sagatavotos. Cena 80 USD. Protams, var apskatīties arī citus Topaz izstrādātos spraudņus, kas tāpat ir noderīgi portretu apstrādei.
Papildus iInfo: www.topazlabs.com

on1 Software Perfect Photo Suite 9.5
onOne perfect portrait skin retouching
It kā ir atsevišķi nopērkams Perfect Portrait 9.5 par 59 USD, bet šobrīd ir akcijas cena 99 USD par visu Photo Suite, kurā iekļauti daudzi noderīgi spraudņi portretu apstrādē un tādēļ apskatīsim visus. Iespējams šis ir visspēcīgākais spraudņu komplekts viss vienā. Praktiski apvienotas visu iepriekš aprakstīto programmu iespējas. Pat portretu automātiskā gludināšana un atpumpošana jaunākajā versijā ir iestrādāta. Tikai ļoti prasīgiem fotogrāfiem varētu būt nepieciešams vēl kāds spraudnis bez šī, jo ar šo var strādāt gan ar Photoshop, gan Lightroom, gan Elements, gan arī Aperture. Tiesa kā spraudnis varētu būt nedaudz neērti lietojams, jo nav kā parasts filtrs, bet kā atsevišķs process un attiecīgi lēnāk veras vaļā/ciet. Ja nav nevienas, tad šī programma darbojas arī pati par sevi.
Cena: šobrīd akcijas cenas 99 USD Premium; 79 USD Premium upgrade.
Papildus info: www.on1.com

Tiffen Dfx Photo Plug-in 4.0
Tiffen recolor strokess
Šis sākotnēji varbūt izskatās vizuāli viens no "kokainākiem" un vecmodīgākiem filtriem, bet reāli tas ir viens no efektīgākajiem tieši krāsu mainīšanas ziņā. Tā kā Tiffen pamatā ir reālo optisko filtru ražotājs jau 75 gadus, tad pielāgojoties digitālajām prasībām, izstrādājuši arī savu programmatūru ar kuru var panākt dažādus efektus pēcapstrādē, bez īpašu optisko filtru pielietošanas. Kādreiz arī B+W bija izstrādājuši savu filtru, bet tas nekļuva populārs un laikam pārtrauca tā atjaunināšanu. Kādreiz tas tiešām bija ļoti labi izstrādāts:
http://www.photographyblog.com/news/schneider_introduces_bw_digital_filter_software
Laikam pārāk labi sāka konkurēt ar paša ražotajiem optiskajiem filtriem un tādēļ tika pārtraukta šāda veida programmatūras izstrādāšana.
Bet Tiffen turpina atjaunināt savu kokaino programmu, kas kļūst ar katru jaunāko versiju ar vien modernāka un lietotāji var iegūt dažādus efektus, kas pamatā nekonkurē ar optiskajiem filtriem, piemēram, nav polarizācijas filtra kā tas bija B+W variantā. Toties ir daudz citu dažādu filtru, kas ir kombinējami savā starpā un efektu ziņā ir ļoti daudz iespēju. Tiffen apgalvo, ka viņu digitālā programma simulējot vairāk nekā 2000 optiskos Tiffen filtrus. Ja ar to nepietiek, tad ir vērts vēl apskatīt dft spraudni (digital film tools), kur ir vēl dažādas papildus iespējas, piemēram, masku veidošana, mākslīgu apgaismojumu veidošana, krāsu maiņa atsevišķiem reģioniem utt. Cena: 149 USD.
Papildus info: www.tiffensoftware.com

DxO Optics Pro 10
dxo optics pro 10
Programma pamatā radās lai koriģētu optiskos kropļojumus. Līdz ar šīs koriģēšanas iespējas iekļaušanu ACR, zuda arī lielais pluss. Tomēr ir visai spēcīgs trokšņu slāpēšanas algoritms, kas varētu noderēt portretiem, kas fotografēti pie augstiem ISO uzstādījumiem. Tāpat ir dažādi filmiņu imitēšanas filtri un ekspozīcijas gudras koriģēšanas iespējas. Cena: ESSENTIAL Edition 99 EUR un ELITE Edition 149 EUR.
Papildus info: www.dxo.com