Bēgļu laivas. Latviešu bēgļu gaitas 1944/45.g. GotlandēNākamnedēļ Liepājas muzeja ekspozīcijas "Liepāja okupāciju režīmos" telpās būs skatāma fotogrāfiju izstāde "Bēgļu laivas. Latviešu bēgļu gaitas 1944./45.g. Gotlandē". Lielformāta attēlos būs skatāmi mirkļi no skaudra un nežēlīga latviešu dzīves posma, kad, redzēdami kara šausmas savā zemē, izmisuma dzīti, cilvēki kāpa vienkāršās, primitīvās zvejnieku laivās, lai nonāktu Gotlandē, Zviedrijā. Lai gan Gotlande atrodas tikai 167 kilometru attālumā no Kurzemes, ceļš bija skarbs, un ne visi nonāca šajā salā, jo ceļā viņus iznīcināja gan vācu, gan krievu izliktās mīnas, šāvienus raidīja abu armiju karakuģi, dzīvības paņēma arī jūra.

Kad ļaudis nonāca salā, nebija zināms, kā viņu dzīve veidosies tālāk, bet Gotlandē atradās daudz atsaucīgu cilvēku, kuri bēgļus pieņēma savās ģimenēs, deva viņiem ne tikai patvērumu, bet arī drošības sajūtu.
No Zviedrijas atvestajā izstādē skatāmā Gotlandes iedzīvotāja fotogrāfa Dāvida Holmerta fotohronika par šiem notikumiem ir unikāla dokumentācija ne tikai par latviešu izmisīgajiem centieniem tikt brīvībā no vācu un draudošās padomju okupācijas, bet arī par zviedru iedzīvotāju iesaistīšanos bēgļu sagaidīšanā un aprūpē.
Pēc Liepājas muzeja rīcībā esošajām ziņām, no Liepājas, Pāvilostas un Jūrmalciema 1944. un 1945.gadā Gotlandi sasniedza 19 laivas ar 353 bēgļiem. Nav ziņu par laivām un cilvēkiem, kuri nesasniedza Zviedrijas krastus.
Fotogrāfiju izstāde būs skatāma 15. aprīlī un 16. aprīlī līdz plkst.12 Liepājas muzeja ekspozīcijas "Liepāja okupāciju režīmos" telpās Klāva Ukstiņa ielā 7/9, Liepājā. 15.aprīlī plkst.14 Andreja Eglīša Latviešu nacionālā fonda pārstāvji Māra Strautmane un Pēteris Iniņbergs stāstīs arī par citiem ar šo izstādi saistītajiem vēstures notikumiem.