VKrasnoscoks SLebedinskis Eiromaidans 1 mNo 2015. gada 8. maija līdz 14. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) Rīgas Fotomēneša 2015. gada programmas ietvaros būs skatāma ukraiņu mākslinieku Vladislava Krasnoščoka un Sergija Ļebedinska fotoizstāde "Eiromaidans".

Eiromaidans ir apzīmējums pret Ukrainas valdību vērstajai protesta kustībai, kas sākās 2013. gada 21. oktobrī. 2014. gada 19. janvārī notikušie mierīgie protesti Kijevā Neatkarības laukumā draudēja pāraugt pilsoņu karā. Granātu eksplozijas, Molotova kokteiļi, "Berkut" vienību uzbrukumi aktīvistiem, aizturēto aktīvistu spīdzināšana – tas viss bija aizgājis pārāk tālu. Šajā brīdī Vladislavs Krasnoščoks (Владислав Краснощок, Vladislav Krasnoschok) izlēma, ka nevar palikt vienaldzīgs un neiesaistīties Eiromaidana notikumos.
Projekta darbi tapuši māksliniekiem Vladislavam Krasnoščokam un Sergijam Ļebedinskim (Сергій Лебединський, Sergiy Lebedinsky) pavadot vairākas dienas Neatkarības laukumā un dokumentējot protestus Kijevā. Fotogrāfu mērķis nebija tikai fiksēt vēsturiskos notikumus, bet arī paust dziļi personisku nostāju un būt daļai no protestētāju komūnas, kas rezultātā izvērtās saturiski un tehnoloģiski unikālā izstādē un grāmatā "Eiromaidans".
2010. gadā Vladislavs Krasnoščoks, Sergijs Ļebedinskis un Vadims Trikozs (Вадим Трикоз, Vadim Trikoz) nodibināja "Šilo grupu", kas ir mākslinieku apvienība Harkovā, Ukrainā. Apvienības tehnoloģiski īpatnējās un saturiski kritiskās, ironiskās pieejas labi sasaucas ar grupas nosaukumu, kas latviskojot skanētu kā "Īlena grupa". Autoru fotogrāfijās mākslinieciskā valodā tiek risināti sociālas dabas jautājumi, atvēlot lielu lomu Ukrainas padomju laika pagātnei, kas ir atstājusi neizdzēšamas pēdas Ukraiņu dzīves stilā un kultūrā kopumā.
"Šilo grupas" biedri ir tiešie mantinieki savdabīgajai Harkovas fotogrāfijas skolai, kuras viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Boriss Mihailovs (Борис Михайлов). Šobrīd mākslinieku darbi ir iemantojuši starptautisku atpazīstamību nozīmīgākajos fotomākslas festivālos un tirgos, piemēram, Hjūstonas "Fotofest 2012", "Paris Photo 2014" un "Noorderlicht 2014".
Fotogrāmata "Eiromaidans" ir publicēta izdevniecībā "Riot Books" 2014. gadā un atzīta par vienu no labākajām gada fotogrāmatām prestižajos "Paris Photo – Aperture" un Kaseles fotogrāmatu festivāla konkursos.
8. maijā plkst. 18.00 "Nordic Club House" (Kalēju ielā 3, Rīgā) notiks mākslinieku Vladislava Krasnoščoka un Sergija Ļebedinska publiskā lekcija, kurā autori iepazīstinās ar saviem darbiem un atbildēs uz interesentu jautājumiem.
Izstādes atklāšana 2015. gada 7. maijā plkst. 18.00.

VKrasnoscoks SLebedinskis Eiromaidans 2 m

VKrasnoscoks SLebedinskis Eiromaidans 3 m

VKrasnoscoks SLebedinskis Eiromaidans 4 m

VKrasnoscoks SLebedinskis Eiromaidans 5 m