Lauras Appenas fotoizstāde "Sarkandaugava"22. aprīlī tika atklāta radošās grupas "FotoBūda" līdzdalībnieces Lauras Appenas fotoizstādes "Sarkandaugava" LNVM nodaļā "Dauderi".
2014. gada septembrī šī attēlu kopa urbānā eksperimenta "Sarkanās upes pērles" un festivāla "Survival Kit" ietvaros jau tika izrādīta brīvdabas foto izstādē Sarkandaugavas parkā. Savukārt 2013. gada konkursā "Dienas balva fotogrāfijā" autores darbi tika iekļauti labāko fotogrāfiju simtniekā.


Laura Appena savu fotostāstu arī izteikusi vārdos: "Klaiņojot ar fotokameru pa Sarkandaugavas ielām, pagalmiem un skvēriem, centos tikt vaļā no nepievilcības, no nedrošības sajūtas un no stereotipiem, lai kļūtu par tādu kā savējo, bet arī lai nepazaudētu pirmo iespaidu tvērienu. Uzkrītošie kontrasti, kur jauno laiku modernizētais sacenšas ar laika zoba paplucināto, drīz vien kļuva par fonu, uz kura "iznāca" mana fotostāsta jaunie varoņi un sadzīviskas miniatūras. Cilvēkus, vidi un abu mijiedarbību ikdienas ritmā es centos satvert noskaņās, tēlos, zīmēs un simbolos, kas pēkšņi parādījās un pazuda kā dzīvās bildes garām skrienoša loga četrstūrī. Savu kolekciju veidoju melni-baltajā, jo tāda tā man šķita vairāk atbrīvota no liekvārdības, turklāt, mani visai maz interesēja precīza vides dokumentācija. Mani attēli nav Sarkandaugavas pases foto, bet drīzāk subjektīvi kadri, ko esmu safotografējusi savai atmiņu kladei, lai iekrāsotu kādu pabalējušu savas dzīves posmu, un arīdzan Sarkandaugavas noskaņu albumam." Izstāde "Dauderos" aplūkojama līdz 21. augustam.
Autore – Laura Appena
Esmu dzimusi 1984.gada septembrī, Rīgā. Bērnībā mājās bija "Sarkanā istaba", kur uz striķiem žāvējās tēta paškopētās bildes. Jau no mazotnes biju pieradusi gozēties fotoaparāta objektīva priekšā. Kopš tiku pie sava pirmā fotoaparāta, man labāk patīk lūkoties fotokameras skatu meklētāja lodziņā. Sākumā es fotografēju skaistumu, bet visai drīz pievērsos cilvēkiem – vispirms draugiem, tad svešiniekiem ielās.
Šobrīd esmu radošās grupas "FotoBūda" biedre. 2013. gada konkursā "Dienas balva fotogrāfijā" piedalījos labākā simtnieka darbu izstādē. 2014. gada septembrī attēlu sērija "Sarkandaugava" tika izrādīta brīvdabas foto izstādē Sarkandaugavas parkā, urbānā eksperimenta "Sarkanās upes pērles" un festivāla "Survival Kit" ietvaros.
Fotostāsts "Sarkandaugava"
Mana interese par Sarkandaugavu kā potenciālu vietu, kuru būtu vērts sagūstīt attēlu sērijā, aizsākās 2013. gada pavasarī. Pavadot mammu pastaigā pa viņas un arī manas bērnības takām, nejaušā sastapšanās ar man mazpazīstamo rajonu uzjundīja spēcīgu vilkmi to izpētīt rūpīgāk. Līdz šim Sarkandaugava man asociējās ar Aldari, trakomāju un manu opapu, kuru bērnībā šad tad apciemoju. Turklāt manas bērnības atmiņas par šo pusi ir visnotaļ miglainas: atceros, ka pieaugušie opīša mājvietu saukāja par Sareni, atceros ceļu no 3. trolejbusa pieturas līdz vecajai mājai Hāpsalas ielas galā un atceros sirmu radu tanti, kas sēdēja istabas stūrī un cienāja mani un māsas ar konfektēm.
Klaiņojot ar fotokameru pa Sarkandaugavas ielām, pagalmiem un skvēriem, centos tikt vaļā no nepievilcības, no nedrošības sajūtas un no stereotipiem, lai kļūtu par tādu kā savējo, bet, tai pat laikā, lai nepazaudētu pirmo iespaidu tvērienu. Uzkrītošie kontrasti, kur jauno laiku modernizētais sacenšas ar laika zoba paplucināto, drīz vien kļuva par fonu, uz kura "iznāca" mana fotostāsta jaunie varoņi un sadzīviskas miniatūras. Cilvēkus, vidi un abu mijiedarbību ikdienas ritmā es centos satvert noskaņās, tēlos, zīmēs un simbolos, kas pēkšņi parādījās un pazuda kā dzīvās bildes garām skrienoša loga četrstūrī.
Savu kolekciju veidoju melni-baltajā, jo tāda tā man šķita vairāk atbrīvota no liekvārdības, turklāt, mani visai maz interesēja precīza vides dokumentācija. Mani attēli nav Sarkandaugavas pases foto, bet drīzāk subjektīvi kadri, ko esmu safotografējusi savai atmiņu kladei, lai iekrāsotu kādu pabalējušu savas dzīves posmu, un arīdzan Sarkandaugavas noskaņu albumam.

Lauras Appenas fotoizstāde "Sarkandaugava"

Lauras Appenas fotoizstāde "Sarkandaugava"

Lauras Appenas fotoizstāde "Sarkandaugava"