23. maijā visā Ogres rajona teritorijā, arī Ogres novadā, notiks fotoakcija, kuras laikā tiks fiksēti dažādi pasākumi, notikumi, cilvēki.
Plašāk par ieplānoto akciju stāsta Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Iveta Ruskule: "Šogad aprit 20 gadi kopš laika, kad notika pirmā akcija "Viena diena Ogres rajonā". Toreiz, 1988. gada pavasarī, daudzi Latvijas fotogrāfi vienojās 24 stundu akcijā, lai kopīgi veidotu Atmodas laika fotodokumentu par Ogres rajona cilvēkiem un sadzīvi. Rezultātā tika radīts nozīmīgs vēsturisks materiālu, kas bija aplūkojams plašā izstādē, bet šobrīd atrodas Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājumā.

Laiks steidzas. Daudz kas ir mainījies,- daudzi aizgājuši, daudz kā vairs nav un daudz kas cits nācis tā vietā. Nav mūsu vidū vairs toreizējā Ogres tautas foto studijas vadītāja Egona Spura, kurš bija viens no akcijas "Viena diena Ogres rajonā" idejas ģeneratoriem.

Laika ritējums nav apstādināms, tādēļ, izmantojot fotogrāfijas lielisko spēju tvert mirkli, mēs pēc 20 gadiem gribam atkārtot šo akciju, bet jau kā "Viena diena Ogres rajonā - 2008". Ar fotoobjektīva visu redzošās acs starpniecību vēlamies paskatīties un parādīt, kādi esam mēs paši un kā mainījusies mūsu apkārtne pēc 20 gadiem. Fotogrāfiju galvenie varoņi, tāpat kā pirms 20 gadiem, būs Ogres rajona cilvēki, vide ap tiem un viņu darāmais darbs.

"Mēs" jeb akcijas organizatori - tie esam Ogres rajona un novada pašvaldības, Ogres Vēstures un mākslas muzejs un tikko atjaunotais Foto klubs "Ogre".

Akcija notiks 2008. gada 23. maijā visā Ogres rajona teritorijā. Katrā mūsu rajona pagastā, novadā un pilsētā ieradīsies kāds fotogrāfs un strādās vienu diennakti. Tāpat arī ikviens Ogres rajona iedzīvotājs, kurš fotografē, tiek aicināts piedalīties šai pasākumā un savas fotogrāfijas nosūtīt organizatoriem, lai labākos darbus iekļautu izstādē, kas notiks šā gada oktobrī. Turklāt ikviena akcijas laikā tapusī fotogrāfija paliks kā dokuments vēsturei.

Reizē ar izstādi oktobrī tiks sagatavots arī katalogs, kurā ievietosim veiksmīgākās, akcijas dienā uzņemtās fotogrāfijas."
 
I.Ruskule aicina iedzīvotājus informēt akcijas rīkotājus par interesantiem cilvēkiem, dabas stūrīšiem, sociālām parādībām, par mūsu dzīves labām un sliktām pusēm, kā arī par 23. maijā plānotajiem notikumiem un norisēm, lai kopējā fotodokumentā varētu izveidot patiesu Ogres rajona portretu.

"Piedalīsimies visi foto pasākumā "Viena diena Ogres rajonā - 2008", lai veidotu pilnīgāku Ogres rajona mūsdienu portretu," aicina muzeja direktore un atgādina, ka informāciju var nosūtīt Ogres Vēstures un mākslas muzejam (pa e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai uz adresi Ogrē, Kalna prospektā 3, tālrunis 65024345) vai arī fotogrāfam Vitautam Mihalovskim (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tālrunis 28629621).

Savukārt foto kluba "Ogre" valdes locekle Gundega Deģe aicina akcijā 23. maijā piedalīties arī foto amatierus. "Organizētāji būs pateicīgi par jebkuru bildi, kas raksturos mūsu rajona cilvēku darbu, notikumus un vidi šai dienā," atklāj G.Deģe un atgādina par to, kādi noteikumi jāievēro, iesūtot fotogrāfijas.


Noteikumi ir šādi:
   * uzņēmumiem ir jābūt izdarītiem 2008. gada 23. maijā;
   * fotografēt var gan ar analogajām gan ciparu kamerām;
   * līdz 2008. gada 20. jūnijam fotogrāfi iesūta organizētājiem 12 labākās šīs dienas fotogrāfijas, skanētas uz CD kopā ar šo uzņēmumu anotācijām, norādot:
      - uzņemšanas laiks un vietu,
      - darbības raksturojumu,
      - cilvēku vārdus un uzvārdus, vecumu,
      - likteņstāstus;
    * fotogrāfijas jāiesūta Ogres Vēstures un mākslas muzejam Kalna prospektā 3, Ogre LV – 5001, uz aploksnes jābūt norādei "Viena diena Ogres rajonā -2008";
   * CD ar vairāk nekā 12 uzņēmumiem organizētāji neizskatīs.

Labākās fotogrāfijas tiks izstādītas izstādē šā gada 26. septembrī.
Labākie foto amatieri saņems balvas.

Papildus informācija ogre.lv