Lielformāta fotokamera2008.gada 2.jūnijā no plkst.10.00 līdz tumsai Rīga Vērmanes dārzā notiks fotopraktikums "Lielformāta fotokamera" (interesentiem iespēja pievienoties visas dienas gaitā). Pasākuma ietvaros bērni, jaunieši un citi interesenti varēs apgūt īsu teorētisku kursu par fotokameras uzbūvi un analogo fotoprocesu, kā arī tiks piedāvāta praktiska iespēja "ielādēt" negatīvus koka kasetēs un fotografēt ar cienījama vecuma lielformāta fotokameru. Pasākuma nobeigumā vakarpusē notiks gaismošana ar magnija uzliesmojuma zibspuldzi, kuras lietošana bija ikdienišķa parādība vēl 1950.gados (visu nepieciešamo darbam nodrošina pasākuma organizatori).
Pasākumu organizē Torņkalna fotogrāfs Jānis Borisevičs, fotomāksliniece Baiba Aprāne un Rīgas Jauno tehniķu centrs, kurā pēc vairāku gadu pārtraukuma atsācis darboties fotopulciņš bērniem un jauniešiem. Fotogrāfs Jānis Borisevičs ar minēto fotokameru ilgus gadus fotografējis fotosalonā Vienības gatvē iepretim Torņkalna baznīcai. Diemžēl kopš 1990.gadu sākuma fotokamera praktiski netiek lietota un tikai "izdaiļo" fotosalona telpas.

Fotomāksliniece Baiba Aprāne uzskata, ka šobrīd dzīvojam salīdzinoši ļoti garlaicīgā laikmetā, jo pastāvošā ekonomiskā sistēma iznīcina cilvēka radošo garu. Ikdienā cilvēks veic kādas šauri specifiskas un noteiktas funkcijas darba vietā, bet pārējās savas dzīves sfēras uztic citiem funkciju veicējiem. Cilvēki vairs paši negatvo ēst, nešuj apģērbu, nelabo savas automašīnas, neattīsta filmas un nekopē fotogrāfijas, līdz ar to samazinot izdomas un radošā gara nozīmību savā dzīvē. Aicinājums lietot analogo filmu fotogrāfiju un magnija uzliesmojuma zibspuldzi nav aicinājums atgriezties pirmatnējā kopienā, bet vienkārši ļauties zināmai devai bērnišķības un radošākām izdarībām savā dzīvē.

Rīgas Jauno tehniķu centrs ir Rīgas Domes pakļautības izglītības iestāde, kura piedāvā dažāda veida interešu izglītību bērniem un jauniešiem. Centrā vairākas desmitgades rosīgi darbojās fotopulciņš, diemžēl pēdējos trīs mācību gadus centrā nebija atbilstoša pedagoga. No 2008.gada marta darbību atsācis gan fotopulciņš, gan melnbaltā laboratorija. Fotonodarbības vada fotomāksliniece Baiba Aprāne.
 
Info no studentnet.lv un e-skola.lv.