Lielbriedis Ločmelis Porkala plakātsCeturtdien, 5. martā, plkst. 17:30 Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz sarunu vakaru un slapjo plašu darbnīcu ar diviem no trim izstādes "Alternatīva" autoriem – Raimo Lielbriedi un Māri Ločmeli.
Izstāde "Alternatīva" tika atklāta februāra vidū, un tajā līdz 22. martam skatāmi dagerotipi, cianotipi, platīna-palādija nospiedumi un ambrotipi, saukti arī par slapjajām platēm. Fotogrāfijas attīstības gaitā šīs tehnikas ir kalpojušas kā ceļš, kas novedis pie arvien jauniem atklājumiem līdz pat mūsdienu fotogrāfijai.


Sarunu vakara apmeklētāji varēs uzzināt par platīna-palādija nospiedumu un slapjo fotoplašu radīšanas gaitu, izmantotajiem materiāliem, kā arī uzdot autoriem sev interesējošus jautājumus. Fotogrāfs Māris Ločmelis demonstrēs slapjās plates izgatavošanas procesu un piedāvās apmeklētājiem pašiem tajā piedalīties. Pasākumā paredzēta arī izstādīto darbu apskate Raimo Lielbrieža un Māra Ločmeļa pavadībā.
Raimo Lielbriedis, kura platīna-palādija nospiedumi izstādīti muzeja 2. stāva zālē, fotogrāfiju apguvis Rīgas 34. arodskolā, vēlāk pašmācības ceļā. Kopš 1987. gada R. Lielbriedis aktīvi piedalās autoru grupu izstādēs, tostarp mākslas galerijās un izstāžu zālēs vairākās valstīs. Raimo Lielbriedis veidojis arī personālizstādes. Šobrīd autors aktīvi darbojas kā fotogrāfijas pamatu pasniedzējs un lektors. Kopš 1999. gada Raimo Lielbriedis ir Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas fotogrāfijas pasniedzējs.
Savukārt 3. stāva zālē apskatei izliktas Māra Ločmeļa izgatavotās slapjās plates jeb ambrotipi. Māris Ločmelis izstādītos darbus sagatavojis atbilstoši vairākām vēsturiskām receptēm. M. Ločmelis studējis modes fotogrāfiju Londonas Mākslas Universitātē. Autors strādājis par fotogrāfu vairākos preses izdevumos. Kopš 2001. gada Māris Ločmelis piedalās autoru grupu un solo izstādēs.
Apmeklētāji varēs aplūkot arī somu fotogrāfa Jalo Porkalas radītus dagerotipus – uzņēmumus uz nopulētas un apsudrabotas vara plāksnes – un cianotipus – attēlus, kuri tiek iegūti, novietojot priekšmetu vai fotonegatīvu uz cianotipu papīra ultravioletajā gaismā.

Ieejas maksa pasākumā: Eiro 1.42

Pateicamies par atbalstu izstādes tapšanā Somijas vēstniecībai Latvijā.