Godinot izcilā fotogrāfijas klasiķa, Rēzeknes novadā dzimušā fotogrāfa Jāņa Gleizda piemiņu, Rēzeknes novada pašvaldība sadarbībā ar Latgales fotogrāfu biedrību šogad rīko vairākus pasākumus, kuros piedalīties aicināti profesionāli fotogrāfi un foto entuziasti no visas Latvijas.
Pasākumu cikls sāksies 22. maijā ar foto plenēru Jāņa Gleizda dzimtajā Ilzeskalna pagastā, Nautrēnu pagastā, kur leģendārais fotogrāfs mācījies skolā, un citos apkārtnes pagastos. Plenēra dalībniekiem no 22. līdz 24. maijam - trīs dienu garumā - būs iespēja apliecināt savu talantu, iemūžinot vietējos cilvēkus, ēkas, latgaliskās tradīcijas, dabas bagātības un notikumus. Naktsmītnes un ēdināšanu plenēra dalībniekiem nodrošinās Rēzeknes novada pašvaldība.


Tāpat plenēra laikā plānotas dažādas lekcijas, prezentācijas un diskusijas par daudzpusīgo foto mākslu. Kā pastāstīja plenēra idejas autors un organizators Igors Pličs, ir gaidīti arī fotogrāfi, kas pārējiem "amata brāļiem" vēlētos rādīt prezentācijas un lasīt lekcijas par dažādām ar fotogrāfiju saistītām tēmām, piemēram, "Ainava", "Portrets", "Sadzīves fotogrāfija" un citām. Plenēra laikā būs iespēja iepazīties arī ar Jāņa Gleizda tehnisko daiļradi.
Plenēram un lekciju vai prezentāciju vadīšanai jāpiesakās līdz 31. martam, nosūtot PIETEIKUMU uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa telefonu 29121689 (Igors Pličs).
Pēc foto plenēra katrs dalībnieks tiks aicināts iesniegt labākos darbus ceļojošās izstādes veidošanai. Vispirms plenēra darba "augļus" varēs apskatīt 12. septembrī Nautrēnu pagasta Rogovkas sporta hallē-kultūras namā. Šajā dienā arī tiks atklāta Jānim Gleizdam veltītā piemiņas vieta Ilzeskalna pagasta Vecgailumos - gleznainā meža un ezera ielokā, vietā kur bērnības dienas pavadījis slavenais fotogrāfs, iepazīstot dabas un cilvēku skaistumu, kas vēlāk iezīmēsies viņa fotogrāfijās.