Sony RX10 M2Sony pieteicis sevi ar divām vismodernākajām daudzfunkcionālajām fotokamerām Cyber-shot, kādas jebkad ienākušas tirgū: kompaktā RX100 IV un High-Zoom RX10 II ar palielinātas tālummaiņas objektīvu.

Ar fotoaparātiem RX100 IV (modelis DSC-RX100M4) un RX10 II (modelis DSC-RX10M2) Sony ienes profesionālās attēlveidošanas pieredzi atzinību guvušā Cyber-shot RX sērijā. Jaunie aparāti - kompaktais RX100 IV un High-Zoom RX10 II var lepoties ar pasaulē pirmo 1.0" tipa slāņveida CMOS sensoru ar DRAM atmiņas mikroshēmu, ar kustības uzņemšanas iespēju 40x palēninājumā, 4K video, ātrdarbīgu slēdzi bez kropļojumiem un vēl citām brīnišķīgām funkcijām.

Abiem modeļiem ir pasaulē pirmais 1.0" tipa slāņveida Exmor RS CMOS sensorsI ar modernizētu signāla apstrādi un pievienotu DRAM atmiņas mikroshēmu. Superātrā signāla apstrāde un DRAM atmiņas mikroshēma kopā nodrošina vairāk nekā piecas reizes ātrāku attēlu datu nolasīšanuII, kā arī gādā par virkni izcilu funkciju, kuras līdz šim bija pieejamas tikai atsevišķās profesionālā līmeņa videokamerās. Šo iespaidīgo funkciju vidū ir iespēja uzņemt kustību četrdesmitkārtīgā (40x) palēninājumā (1000fps,III,IV), ārkārtīgi ātrs slēdzis bez kropļojumiem (Anti-Distortion Shutter) ar maksimālo ātrumu 1/32000 sekundes, augstas izšķirtspējas 4K videoV un vēl daudz kā cita.

Video līdz pat 40x palēninājumā
Pirmo reizi Sony plaša patēriņa fotokamerās – jaunajos modeļos RX100 IV un RX10 II – ir sagādājis iespēju ierakstīt video superpalēninājumā – līdz pat 40 reizēm lēnāk, ļaujot lietotājiem uzņemt un atskaņot video neticami niansēti, ar jaudīgu izšķirtspēju un skaidrību.
Turklāt lietotājiem būs iespēja izvēlēties ātrumu 1000, 500 vai 250 kadri sekundē un 50p un 25pVI atskaņošanas formātusiii,iv , lai optimizētu kustīgu objektu uzņemšanu, ar iespēju izmantot video ieraksta pogu kā "starta slēdzi", lai sāktu filmēt uzreiz pēc tā ieslēgšanas, vai "beigu slēdzi", lai filmētu līdz tā nospiešanai. "Beigu slēdža" režīms ļauj sākt filmēšanu 2 līdz 4 sekundes pirms pogas nospiešanas, tādējādi ļaujot notvert izšķirošo brīdi ar lielāku konsekvenci un precizitāti. Piemēram, divu sekunžu video ieraksta pie 1000 kadriem sekundē (25p) atskaņošana prasīs aptuveni 80 sekundes.

Superātrs slēdzis, superātra attēlu uzņemšana
Iespaidīgais ātrums un jauda 1.0" tipa slāņveidīgajā Exmor RS CMOS sensorā ar pievienoto DRAM mikroshēmu dod iespēju jaunajiem modeļiem RX100 IV un RX10 II īpaši labi uzņemt objektus ātrā kustībā.

Konkrētāk, apstrādes ātrdarbība ļauj nodrošināt secīgo fotografēšanu līdz pat 16fps modelī RX100 IV un līdz pat 14fps modelī RX10 II ilgstošākā laika periodā.

Papildus tam, sensors ar ārkārtīgi ātrā attēla nolasīšanas spēju ļauj izmantot ātrdarbības slēdzi bez kropļojumiem (Anti-Distortion Shutter) ar maksimālo ātrumu 1/32000 sekundes, kas ļauj jaunajām kamerām uzņemt asus, kristāldzidrus attēlus ar plašu objektīva atvērumu pat pie izgaismojuma līmeņa līdz 19 EVVII. Tas līdz minimumam samazina tā dēvēto "rolling shutter" efektu jeb ātrā kustībā esošu detaļu attēla kropļojumu. Līdz ar to fotogrāfi un filmētāji var uzņemt skaistus kadrus ar asi fokusētiem objektiem un defokusētu fonu pat atsevišķos stipri apgrūtinātos, spilgtas gaismas apstākļos.

Augstas precizitātes tiešā 4K video ierakstīšana
Jaunie aparāti RX100 IV un RX10 II ir pirmās Cyber-shot kameras, kas piedāvā 4K (QFHD 3840x2160) video ierakstīšanas priekšrocības.v Kameras izmanto pilnu pikseļu nolasīšanu bez pikseļu grupēšanas, tādējādi nodrošinot pat vissīkāko detaļu uzņemšanu 4K video ar minimālu „muāru" un „zigzagiem". Šie augstas kvalitātes rezultāti ir sasniegti arī, pateicoties XAVC S formāta izmantošanai, kur datu plūsmas ātrums ir 100 Mb/s HDR 4K režīmā vai 50 Mb/s full HD režīmā.v

4K video uzņemšanas kapacitāte katrā aparātā nedaudz atšķiras. Profesionālākais RX10 II var uzņemt 4K video ilgstošākā laikā (līdz pat 29 minūtēm Eiropas modelī), kamēr ikdienišķākais kabatas izmēra RX100 IV var uzņemt 4K video gabalus līdz 5 minūšu garumā. Papildus tam, abos aparātos iekļautas tādas profesionāla video funkcijas kā Picture Profile, S-Log2/S-Gamut un citas.

Abiem modeļiem ir arī moderna duālā video ierakstīšanas funkcija, kas ļauj uzņemt 16.8 MP fotoattēlus 4K video ierakstīšanas laikā, tostarp arī automātiski, kamerai meklējot kadrā kādu no 11 dažādajiem klasisko kompozīciju paraugiem.

Dizainiska daudzfunkcionalitāte, ātrdarbīgs autofokuss (AF)
Jaunais modelis RX100 IV ir saglabājis kompakto kabatas izmēra dizainu, kāds bija RX100 saimes aparātiem, kā arī ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-70mm (35mm ekvivalentā) F1.8-F2.8 objektīvu. Savukārt jaunajam aparātam RX10 II ir tāds pats korpusa dizains, kā oriģinālajam RX10, un tam ir ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mm (35mm ekvivalentā) F2.8 objektīvs.

Abas fotokameras ir aprīkotas ar jaunu augstas kvalitātes kontrastspējīgu skatu meklētāju XGA OLED Tru-Finder™ ar aptuveni 2,35 miljonu punktu izšķirtspēju, tādējādi nodrošinot realitātei atbilstošu attēlu priekšskatīšanas un video atskaņošanas darbību. Modelis RX100 IV ir saglabājis ērto izvelkamo elektronisko skatu meklētāju ar ZEISS® T* pārklājumu, kāds bija pērn debitējušajam modelim RX100 III.

Abi jauni modeļi ir aprīkoti ar moderno Fast Intelligent AF sistēmu, kas dod iespēju konstatēt ātra kustīga objekta kontrastu ar lielu precizitāti tikvien kā 0,09 sekundēsVIII. Sony patentētais autofokusa (AF) algoritms ļauj atpazīt un nofiksēties uz objektu jau slēdža pusspiedienā daudz efektīvāk, salīdzinājumā ar iepriekšējiem modeļiem. Jaunajām fotokamerām ir arī Wi-Fi® un NFC™ savienojamības iespējas un piekļuve Sony PlayMemories Camera Applications arvien pieaugošajam lietotņu klāstam.
Izskata ziņā abi jaunie modeļi ir aprīkoti ar virkni pielāgojamiem vadības elementiem un pogām, kas iederēsies jebkura fotografētāja stilā. Modelis RX10 II turklāt ir papildināts arī ar aizsardzību pret putekļiem un mitrumu.

Jaunums ir arī jauna, eleganta un mīksta foto somiņa (modelis LCS-RXG). Tā ir darināta no dabiskas ādas un pieejama brūnā un melnā krāsā; tā ir ideāls papildinājums visu RX100 sērijas fotoaparātu piemīlīgajam dizainam, tajā skaitā arī RX100 IV modelim.

Sony RX100 M4

RX100 IV un RX10 II sāks piegādāt Eiropā 2015.gada vasarā. RX100 IV cena tirgū būs aptuveni 1150 eiro, bet RX10 II maksās aptuveni 1600 eiro.

I Pasaulē pirmais kā 1.0 tipa sensors ar pievienotu atmiņu uz klajā nākšanas brīdi saskaņā ar Sony rīcībā esošajiem datiem
II Salīdzinājumā priekštečiem RX100 III un RX10. Saskaņā ar tā paša slēdža ar 1/32000 sekundes ātrumu simulāciju apvienojumā ar Exmor R CMOS sensoru, kas izmantots RX10 un RX100 III modeļos.
III Palēninājumā nav iespējams ierakstīt skaņu. Ir nepieciešama SDXC Class 10 vai augstākas klases atmiņas karte.
IV PAL. PAL / NTSC ir pārslēdzams izvēlnes sistēmā.
V XAVC S ierakstiem vajadzīga SDXC Class 10 vai augstākas klases atmiņas karte, bet 100Mbps ierakstiem ir prasība pēc UHS Speed Class 3.
VI 960fps, 480fps un 240fps pie 60p, 30p un 24p NTSC režīmā.
VII Izmantojot iebūvētu ND filtru.
VIII Mērījums veikts ar modeli RX10 II, pēc CIPA standarta, iekšēji aprēķini, pie 8.8mm (Plats), EV7.0, Auto; AF zona: daudzusīga, NTSC režīms.