John Moore Getty Images US Winner Current Affairs Professional CompetitionZināmi visu kategoriju uzvarētāji

• Amerikāņu fotogrāfs Džons Mūrs (John Moore) ieguvis gada labākā fotogrāfa titulu un L'Iris d'Or, kā arī naudas balvu 25 000 ASV dolāru apmērā
• Armins Apels (Armin Appel) no Vācijas atzīts par gada labāko fotogrāfu brīvajā kategorijā un saņem 5000 ASV dolāru
• Eliots Ervits (Elliott Erwitt) apbalvots par izcilu devumu fotogrāfijā
• Godalgotie un nominētie darbi tiks izstādīti Somersetas namā (Somerset House), Londonā, laikā no 24.aprīļa līdz 10. maijam
• Fotoattēli pieejami vietnēs press.worldphoto.org un Image.net

Pasaulē lielākā fotokonkursa "Sony Pasaules fotogrāfijas balva" (Sony World Photography Award) Goda žūrija vakar pasludināja amerikāņu fotogrāfu Džonu Mūru (John Moore) par 2015. gada balvas L'Iris d'Or laureātu un gada labākā profesionālā fotogrāfa titula ieguvēju. Tika pasniegtas vēl citas balvas.

Par labāko atzītais darbs, kurš izraudzīts starp trīspadsmit profesionālo kategoriju uzvarētājiem, - "Ebola krīze pārņem Libērijas galvaspilsētu" - ir spēcīgu fotogrāfiju sērija, kas līdz sirds dziļumiem liek sajust šo traģēdiju. Pats Mūrs, kurš ir Getty Images speciālais korespondents un viens no vadošajiem fotogrāfiem, un viņa godalgotās fotogrāfijas izpelnījušās vispārēju atzinību par Ebola vīrusa epidēmijas apmēru Monrovijā - Libērijas galvaspilsētā un nāvējošās slimības epicentrā - agrīnu parādīšanu.

Mūra dzīvesvieta ir Ņujorka, bet viņš ir fotografējis vairāk nekā septiņdesmit valstīs. Viņš ir saņēmis Roberta Kapa zelta medaļu (Robert Capa Gold Medal), bet Pictures of the Year International vērtētāji un "Nacionālā preses fotogrāfu apvienība" viņu ir atzinuši par gada labāko fotogrāfu, turklāt viņš četras reizes izpelnījies World Press Photo atzinību.

Pelnītā balva kopā ar 25 000 ASV dolāru prēmiju, kā arī jaunāko Sony digitālās attēlveidošanas aprīkojums fotogrāfam tika pasniegta galā ceremonijā Londonā foto industrijas līderu klātbūtnē.

Žūrijas locekļi Siņsina Guo ((Xingxin Guo), Xinhua News Agency bilžu centrs, Ķīna), Džoslina Beina Hoga ((Joselin Bain Hogg), fotogrāfe, Lielbritānija) un Olivers Šmits ((Oliver Schmitt) Spiegel Online, Vācija) kopējā paziņojumā par labāko darbu saka: "Džona Mūra fotogrāfijas par šo krīzi pilnā skarbumā parāda, kā šis neredzamais ienaidnieks izposta cilvēku ikdienas dzīvi. Taču viņa gars, sastopoties aci pret aci ar tādām briesmām, ir tas, kurš ir pelnījis uzslavu. Viņa bildes ir intīmas un cieņpilnas, aizkustinošas savā drosmē un žurnālistiskā integritātē. Starp tādiem attēliem, kuros šādas situācijas tiek ekspluatētās, un tiem, kuri nodod šo pašu vēstījumu ar sirdi, iejūtību un izpratni, ir trausla un grūti noturama robeža, bet šis fotogrāfs to ir paveicis nekļūdīgi profesionāli. Apvienojumā ar spēcīgu vizuālās kompozīcijas izjūtu un pārliecinošu naratīvu, šāda laba dokumentālā fotogrāfija kļūst par izcilu."

Nu jau astoto gadu Sony World Photography Awards godina pasaulē labākos sasniegumus fotogrāfijā dažādos žanros. Kā autoritāte fotogrāfijas pasaulē, šis konkurss ir atvērts visa līmeņa fotogrāfiem un piesaista gan jaunos talantus, gan nobriedušus māksliniekus.

Konkursa starptautiskās žūrijas locekļi ir cienījami nozares eksperti, un šis konkurss nodrošina neticamu popularitāti, uzticamību un atzinību ne tikai balvas ieguvējiem, bet arī nominantiem. 2015. gadā tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits – izvērtēšanai iesniegti 183 737 fotodarbi no 177 valstīm, kas apliecina šī kā pasaulē lielākā fotokonkursa pozīciju.

UZVARĒTĀJI UN FINĀLISTI PROFESIONĀĻU KATEGORIJĀ
Šodien tika paziņoti arī fotokonkursa uzvarētāji un otrās un trešās vietas ieguvēji trīspadsmit kategorijās profesionāļu grupā.

Apbalvotie darbi ir no visas pasaules un par visdažādākajām tēmām, bet katrs no tiem ir labākais mūsdienu fotogrāfijas paraugs savā žanrā. Uzvarētāji ir:

o Arhitektūra – Uzvarētājs: Cosmin Bumbut, Rumānija
o 2.vieta: Massimo Siragusa, Itālija
o 3.vieta: Vadim Sivak, Ukraina
o Māksla & kultūra – Uzvarētājs: Aristide Economopoulos, ASV
o 2.vieta - Alessandra Bello, Italy
o 3.vieta - Rich Wiles, Lielbritānija (dzīvo Palestīnā)
o Kampaņa – Uzvarētājs: Sebastian Gil Miranda, France (lives in Argentina)
o 2nd - Jonathan Syer , Lielbritānija
o 3rd - Eduardo Leal, Portugāle (dzīvo Lielbritānijā)
o Konceptuālā fotogrāfija - Rahul Talukder, Bangladeša
o 2.vieta: Daesung Lee, Dienvidkoreja (dzīvo Francijā)
o 3.vieta: Alejandro Almaraz, Argentīna
o Mūslaiku problēmas - Scott Typaldos, Šveice
o 2.vieta: Corentin Fohlen, Francija
o 3.vieta: Annalisa Natali Murri, Itālija
o Aktuālie notikumi - John Moore, ASV
o 2.vieta: Valery Melnikov, Krievija
o 3.vieta: Herman Verwey, Dienvidāfrika
o Ainava - Simon Norfolk, Lielbritānija
o 2.vieta: Peng-Chun Yen, Taivāna
o 3.vieta: Giulio di Sturco, Itālija
o Dzīvesstils – Li Fan, Ķīna
o 2.vieta: Dovile Dagiene, Lietuva
o 3.vieta: Ramil Gilvanov, Krievija
o Cilvēki - Giovanni Troilo, Itālija
o 2.vieta: Johan Bavman, Zviedrija
o 3.vieta: Liza Van der Stock, Beļģija
o Portretējums - Ruben Salgado Escudero, Spānija (dzīvo Mjanmā)
o 2.vieta: Dougie Wallace, Lielbritānija
o 3.vieta: Jens Juul, Dānija
o Sports - Riccardo Bonomi, Itālija
o 2.vieta: Irina Dainakova, Baltkrievija
o 3.vieta: Jonathan Yeap Chin Tiong, Singapūra
o Still Life – Donald Weber, Kanāda
o 2.vieta: Peter Franck, Vācija
o 3.vieta: Mong-Yong Sim, Malaizija (dzīvo Taivānā)

GADA LABĀKAIS FOTOGRĀFS BRĪVAJĀ KATEGORIJĀ
Fotogrāfs amatieris Armins Apels no Vācijas tika atzīts par gada labāko fotogrāfu brīvajā kategorijā un saņem 5000 ASV dolāru balvu par savu darbu "Skolas pagalms"(Schoolyard). Šis fotoattēls, kurš uzvarējis aptuveni 80 000 šajā kategorijā iesniegto darbu konkurencē, ir uzņemts fotogrāfa lidojumā ar paraplānu un ataino vibrējošu ainavu Biberbahas pilsētā (Bādene – Virtemburga), Vācijā. Šis darbs izpelnījies vispārējo atzinību pārējo deviņu brīvās kategorijas laureātu vidū, kuri tika paziņoti 31.martā. Brīvajā kategorijā iesniegtos darbus vērtēja ekspertu grupa no Pasaules fotogrāfijas organizācijas (World Photography Organisation) Sema Bāzileja (Sam Barzilay; United Photo Industries radošā direktora, ASV) vadībā.

BALVA PAR IZCILU DEVUMU FOTOGRĀFIJĀ – ELIOTAM ERVITAM
Slavenajam Magnum fotogrāfam Eliotam Ervitam (Elliott Erwitt) pasniegta balva par izcilu devumu fotogrāfijā.
Šis fotogrāfs ir pasaulē slavens ar saviem vaļsirdīgajiem un bieži ironiskajiem melnbaltajiem fotoattēliem, kuros iemūžināta ikdienas dzīve. Piešķirot balvu, Ervits tiek atzīts kā pieticīgs lielmeistars, kurš ar ironisku un asprātīgu vizuālu izcilību pieiet gan komerciāliem, gan personiskiem darbiem.

Somerseta namā, Londonas centrā, Sony World photography Awards ekspozīcijas ietvaros būs apskatāma arī dziļi personiska izstāde, godinot Ervita vispazīstamākos, kā arī mazāk zināmos darbus, kas tapuši sešdesmit karjeras gadu laikā.
Iepriekš šo balvu saņēmuši šādi fotogrāfi: Marija Elena Mārka, Viljams Eglestons, Eva Arnolda, Brūss Deividsons, Marks Ribo, Viljams Kleins un Fils Šterns.

GADA LABĀKAIS FOTOGRĀFS JAUNIEŠU KATEGORIJĀ
Par gada labāko fotogrāfu jauniešu kategorijā atzīts deviņpadsmit gadus vecais students Jongs Lins Tans (Yong Lin Tan) no Malaizijas. Šajā kategorijā varēja pieteikties fotogrāfi vecumā līdz deviņpadsmit gadiem, iesniedzot vērtēšanai vienreizējus uzņēmumus. Par labāko atzītais atmosfēriskais fotodarbs ticis uzņemts šaurā ieliņā pie fotogrāfa vecāsmātes mājas Kedahā, Malaizijā. Šis darbs izraudzīts no trīs jauniešu kategorijas uzvarētājiem, kuri tika paziņoti 31. martā. Kopumā konkursā bija pieteikti 6675 jauniešu darbi.

GADA LABĀKAIS FOTOGRĀFS STUDENTU KATEGORIJĀ
Krievu fotogrāfe Svetlana Blagodareva no Sanktpēterburgas Valsts Politehniskās universitātes pārspēja deviņus pārējos pretendentus no visas pasaules un tika atzīta par gada labāko fotogrāfi studentu kategorijā. Viņas balva ir Sony foto aprīkojums savai universitātei 35 000 eiro vērtībā. Šī studentu fokusa programma ir viena no lielākajām starptautiskajām programmām fotogrāfijas studentiem un tiek īstenota sadarbībā ar 230 institūcijām visos sešos kontinentos.

IZSTĀDE UN GRĀMATA
Visi uzvarējušie un nominētie darbi būs apskatāmi izstādē Somersetas namā, Londonā, laikā no 24.aprīļa līdz 10.maijam vienlaikus ar balvu par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā saņēmušā Eliota Ervita daiļrades izstādi. Šajā laikā būs apskatāma arī mūsu viesizstāde #FutureofCities - sociāls dokumentālās fotogrāfijas projekts par izmaiņām pilsētvidē lielākajās pilsētās. Šo izstādi piedāvā programma Sony Global Imaging Ambassors un aģentūra Panos Pictures. Turklāt pirmo reizi, pateicoties theprintspace., izstādes apmeklētājiem būs iespēja iegādāties fotogrāfiju kopijas.

Izstādi papildina grāmata, kurā apkopoti uzvarējušie un nominētie darbi. Grāmatu var iegādāties arī www.worldphoto.org.