Rīgas brīvostaPapildus Rīgas brīvostas pārvaldes 24.08.2015. vēstulei Nr.1-14/1272 „Par Rīgas ostas 815 gadu jubilejas grāmatas izdošanu”,  informējam, ka projekta ietvaros ir izveidota mājas lapa www.ostacilveksvesture.lv. Mājas lapa sāks darboties 2015.gada 8.septembra pēcpusdienā.
Rīgas ostas 815 gadu jubilejas gadā no 2015. gada 21. līdz 27. septembrim norisināsies unikāla starptautiska foto akcija OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE, kas ir analogs projekts unikālajai akcijai ar nosaukumu „Viena diena Latvijā”, kuras ietvaros 1987.gadā fotogrāfi iemūžināja Latviju vairāk nekā 30 000 fotogrāfijās. Fotoakcija „Viena diena ostā” norisinās divās daļās, pirmkārt, ostu fotogrāfēs 24 labākie vietējie un starptautiska mēroga fotogrāfi, otrkārt, akcijā tiks aicināti iesaistīties arī foto entuziasti, kuru arhīvos nereti sastopams ne viens vien foto šedevrs. Akcijas ietvaros tiks fiksēts Rīgas brīvostas 24 stundu nepārtraukts darbs, mainīgā vide, gaismas, lielizmēra objekti, cilvēki – darbība, tik interesanta ikkatram fotogrāfam. Akcijas mērķis ir, apkopojot Rīgas ostas vēsturiskās fotogrāfijas un fiksējot ostas dzīvi šodienā, radīt dokumentālu foto arhīvu, kurā tiks atspoguļota ostas ikdiena, darba ritms, vēsturiskā izaugsme un sasniegumi. Projektā aicināti piedalīties gan starptautiski atzīti ārvalstu un Latvijas profesionālie fotogrāfi, gan ikviens Latvijas foto entuziasts, ne tikai fiksējot ostas ikdienu, bet arī iesūtot vēsturiskus ostas foto attēlus. Akcijas laikā norisināsies divi foto konkursi. Jau no 9. līdz 21. septembrim norisināsies akcijas pirmais posms - OSTA.VĒSTURE., tās ietvaros mājas lapā www.ostacilveksvesture.lv ikviens ir aicināts piedalīties fotokonkursā – augšupielādēt savā īpašumā esošas fotogrāfijas, kurās ir atspoguļota Rīgas ostas vēsture, tās attīstība, dzīve līdz šodienai. Visas iesūtītās fotogrāfijas vērtēs žūrija, tās būs aplūkojamas akcijas mājas lapā un tiks sadalītas 3 tematiskajās kategorijās:
Vecākā fotogrāfija, kas izdarīta Rīgas ostas teritorijā līdz 2000. gadam;
Pārsteidzošā osta;
Vēsturiskais foto stāsts par Rīgas ostu un tās cilvēkiem.
Akcijas otrajā posmā - OSTA. CILVĒKS. no 2015. gada 21. līdz 27. septembrim līdzās īpaši uzaicinātiem ārvalstu un Latvijas profesionāļiem ikkatrs fotogrāfs un foto entuziasts, ir aicināts piedalīties akcijā un nedēļas laikā fiksēt ostas dzīvi, tajā darbojošos uzņēmumu aktivitātes, cilvēkus, ainavu, u.c. Akcijas dalībniekiem, iepriekš piesakoties, būs iespēja ar uzņemtajām fotogrāfijām Rīgas brīvostas teritorijā, piedalīties vēl vienā foto akcijas konkursā sekojošās kategorijās:
Portrets. Cilvēks;
Foto stāsts;
Ostas ainava.
 
Ar starptautiskās foto akcijas OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE. nolikumu, tehniskajiem priekšnosacījumiem un dalības noteikumiem, visi interesenti var iepazīties akcijas mājas lapā www.ostacilveksvesture.lv.                                  
Akcijas rezultātā tiks izveidota foto izstāde Rīgas pilsētvidē 2015. gada novembrī, vairākas ceļojošās izstādes, dokumentāla filma, kā arī foto albums, grāmata ar spilgtākajām akcijas laikā fiksētajām un arī vēsturiskajām fotogrāfijām.                                                  
 
Projektu organizē biedrība "Rīgas brīvostas padome", praktisko akcijas organizāciju un koordināciju veic fotostudija "Imagine".
Kontaktpersona no Rīgas brīvostas puses – akcijas koordinators Mārtiņš Škapars – tel. 28698600; e-pasta adrese: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..
Lai maksimāli realizētu šīs akcijas mērķus , kas primāri ir apgūt iespējami plašu foto un video materiālu par ostas darbību, tās cilvēkiem, kā arī vēsturiskiem notikumiem, aicinām iesaistīties šajā akcijā.