BierpinselAr nepiekukuļojamu platfilmas fotoaparāta precizitāti Gerits Engels eksakti un vienlaikus distancēti dokumentē baznīcu un piļu, muzeju un teātru, villu un bagātu dzīvojamo namu, skolu, tirdzniecības namu un vēstniecību fasādes. Tā tapis parkūrs jeb brīvais skrējiens cauri arhitektūras vēsturei: bez favorītiem un bez aizspriedumiem, strikti sakārtots pēc ēku rašanās laika.

1965. gadā Esenē dzimušais Gerits Engels ir absolvējis arhitektūras un fotogrāfijas studijas Minhenē un Ņujorkā. Berlīne, kur viņš dzīvo un strādā, viņu vienmēr iedvesmojusi jauniem projektiem. Pirms neilga laika apgādā Schirmer/Mosel izdota viņa jaunākā grāmata "Gerrit Engel - Schinkel in Berlin und Potsdam" (Gerits Engels - Šinkels Berlīnē un Potsdamā).

"Gerits Engels strādā kā portretu fotogrāfs. Tikai viņš pievēršas nevis cilvēka sejai, bet gan ēkai. [...] Inscenēšana notiek uz iespējami neuzkrītošāka fona. Engela galveno lomu atveidotāji pozē zem bālganām debesīm..." (Die Zeit, 07.2009.)

"Engelam kā reti kuram fotogrāfam izdodas samiksēt robežjoslu starp subjektivitāti un objektivitāti. Varbūt viņam tas tik lieliski padodas tieši tāpēc, ka viņa teritorija - nami un pilsētas - ir tas, kur indivīdi un sabiedrība ļauj sevi atpazīt īpaši izteiksmīgā formā. [...] Ēkas tiek nevis inscenētas, bet gan saskatītas, nevis vērtētas, bet aplūkotas, nevis atzītas, bet atpazītas." (Süddeutsche Zeitung, 07.2009.)

"Neskatoties uz dokumentācijas šķietami nepārprotamo zinātniski klasificējošo ievirzi, ēkas to attēlojumā iegūst atbilstošu patosu, rezultātā fotogrāfiju izlase kļūst par spektakulāru Berlīnes arhitektūras katalogu. (Die Tageszeitung, 06.2009.)

"Grāmata ne tikai apkopo sava veida aritektonisko mērījumu rezultātus par metropoli, kurā gan ir daudzas ievērojamas atsevišķas celtnes, bet kam nepiemīt noslēgts pilsētas tēls, par klasisku skaistumu nemaz nerunājot. Grāmata, piemēroti mūra krišanas divdesmitajai gadadienai, stāsta arī par lūzumiem un mainīgajiem apstākļiem šīs pilsētas biogrāfijā." (Der Tagesspiegel Berlin Kultur, 05.2009.)

www.gerritengel.com

21.03. - 23.04.2011.

Goethe-Institut Riga

Torņa iela 1

Atklāšana: 21.03.2011. / 18:30

Ieeja: bezmaksas

Pfaueninsel