Jānis TālavsPiektdien, 14.martā pulksten 13.00 Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijā atklās latviešu leģiona kara ziņotāja – fotogrāfa Jāņa Tālava (1912.- 1995.) fotogrāfiju izstādi "Cilvēks karavīra tērpā. Volhova".

Izstādes atklāšanā atmiņās dalīsies Nacionālo karavīru biedrības pārstāvji - bijušie Latvijas leģionāri un viņu laika biedri, sniedzot ieskatu latviešu leģionāru ikdienas dzīvē Volhovas frontē 1943.gadā.
Kopā izstādē būs eksponētas 24 fotogrāfijas no Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma. Latvijas fotogrāfijas muzeja kurators Pēteris Korsaks muzeja īpašumā tās ieguva atjaunotās valsts neatkarības pirmajos gados. Tie kopumā ir vairāki simti uzņēmumu, kas ir uzskatāmi par unikālu dokumentālu liecību par latviešu leģionu Volhovas frontē 1943. gadā.

"Atbalstam un organizējam Latvijas leģionāriem veltītos piemiņas pasākumus, jo, klausoties bijušo leģionāru un tā laika notikumu aculiecinieku dzīvesstāstos, mums ir iespēja vēl labāk iepazīt tautas vēsturi, godāt tās varoņus un veicināt vēsturisko vērtību respektēšanu no paaudzes paaudzē. Vēlamies jaunajai paaudzei atklāt liecību par leģionāru patriotismu. Vēsturisko notikumu fotoattēli ir vislabākais veids, kā mūsdienu jauniešiem likt aizdomāties par lielvaru netaisnīgo vardarbību, kas pirms vairāk kā pusgadsimta atņēma viņu vienaudžu – Tēvzemes brīvības cīnītāju – dzīvības. Tāpēc pēc fotogrāfiju ekspozīcijas izpilddirekcijā tās kā vēstures dokumenti ceļos pa Vidzemes priekšpilsētas skolām", saka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektors Juris Viņķelis.

"Veiksme ir smaidījusi fotogrāfam Jānim Tālavam, jo viņam nebija lemts atdusēties Volhovas brāļu kapos, kurus viņš ir fotografējis. Šī liecība saglabāta līdz mūsu dienām, jo kapu vietas pēc aculiecinieku stāstītā ir ne tikai nolīdzinātas līdz ar noņemtajām piemiņas zīmēm, bet pat izrakņātas kara laika trofeju meklējumos, lai tās pārvērstu valūtā" stāsta šīs izstādes idejas autors - foto vēsturnieks Pēteris Korsaks.
J.Tālava fotoizstāde būs apskatāma līdz 18.aprīlim Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijā, Brīvības gatvē 266, 4.stāvā.

Informāciju sagatavoja Dana Šarlovska, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste, 7012179; 28351147.