Vara LiepājnieksTrešdien, 5.augustā Liepājas latviešu biedrības namā, Rožu laukumā 5/6 tiks atklāta fotoizstāde "Liepājnieks", kurā būs iespēja aplūkot fotoakcijas "Liepājnieks" ietvaros tapušās fotogrāfijas.

Pērnā gada 26.jūlijā Liepājā norosinājās foto akcija, kuras laikā Latvijā un starptautiski atzīti fotogrāfi melnbaltos fotokadros fiksēja Liepājas iedzīvotājus un tās viesus. Seši fotomeistari - Gunārs Binde, Astrīda Meirāne, Līga Sakse, Varis Sants, Vilhelms Mihailovskis un Valdis Brauns sešās dažādās vietās Liepājā (Rožu laukumā, Promenādē, Jūrmalas parkā, līdzās Fontaine klubam, Tirgoņu ielā un tirgū) nākamajām paaudzēm iemūžināja liecības par "mūsdienu cilvēku". Savukārt, Juris Kmins fiksēja akcijas norisi foto reportāžā. Foto mākslinieki, kuri ir autoritātes daudziem jaunajiem fotogrāfiem, ir sagatavojuši savus darbus un piedāvā tos plašākai apskatei!

Žurnāla "Fotokvartāls" galvenā redaktore Alise Tīfentāle: "Melnbaltā fotogrāfijas nosacītība un mākslīgais fons piešķir fotogrāfijām pārlaicīgu noskaņu. (..) Katrs, kurš svešiniekam ikdienā veido tikai statistiku, masu, rindu pie autobusa biļešu kases, raibu pūli, šajā fotogrāfiju sērijā ir uz vienu acumirkli juties vērtīgāks. Uzmanība, kas veltīta katram fotografētajam, atgādina cēlu žestu no agrāko gadsimtu kultūras, kad pasūtīt māksliniekam - savu portretu - varēja tikai aristokrāti un turīgi pilsētnieki. Šie portreti nākamajām paaudzēm vēstīs par to, kādi tad izskatījās 21.gs. sākuma pilsētnieki, ko valkāja, kā izturējās, un, iespējams, rosinās fantāziju tieši tāpat, kā sapņojam mēs tagad, skatoties 20.gs. fotogrāfijās."

Fotoakcija "Liepājnieks", reprezentējot Kurzemes novadu, ir viens no četriem lieliem posmiem projekta "LATVIEŠI" ietvaros. Līdz šim fotokadros iemūžināti un izstādēs eksponēti "Cēsnieks" un "Jelgavnieks". Īstenojot visus projekta posmus četros Latvijas novados (Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Latgalē), plānota fotoalbuma "LATVIEŠI" izdošana aptuveni 1000 eksemplāros. Akcijas galvenais mērķis ikvienā novadā ir cilvēks, pilsētas iedzīvotājs, latvietis, kura tēla un veidola meklējumos dodas fotogrāfijas vecmeistari un profesionāļi.

Projekta organizatori un idejas autori ir fotogrāfu grupa SIA "Dizaina Manufaktūra"- jau pieredzējuši izstāžu un dažādu ar fotogrāfiju saistītu aktivitāšu rīkotāji, kas darbojas kopš 2004.gada. Organizācija realizējusi tādus ar fotogrāfiju saistītus projektus kā: fotoalbuma "Cēsis 800" izdošana, foto kursu vadīšana LMA, fotoizstāžu noformēšana dažādās Latvijas pilsētās (Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Cēsīs u.c.) utt.

Foto izstāde būs patīkams ceļojums atmiņās gan Liepājas un pilsētas apkārtnes iedzīvotājiem, gan tās viesiem.

Izstādes atklāšana - augusta saulainākajā dienā, 5.datumā plkst. 17:00.