Rīgas mākslas telpā no 10. februāra skatāma izstāde "Dienas balva fotogrāfijā 2011. 100 labākie darbi". Izstādes kurators ir laikraksta Diena galvenais redaktors Ilmārs Znotiņš. Fotogrāfijas atlasītas konkursā, kuru 2011. gada nogalē rīkoja laikraksts Diena un portāls Diena.lv.

"Vēlamies atklāt, kādas paliekošas vērtības Latvijas fotosabiedrība radījusi 2011. gadā," uzsver kurators Ilmārs Znotiņš. Izstādes atklāšanā notiks katras kategorijas labākā darba apbalvošanas ceremonija un autori saņems vērtīgas balvas no Nikon. Tāpat veiksmīgākie darbi tiks publicēti īpašā laikraksta Diena izdevumā, kas iznāks gan drukātā, gan iPad versijā. Fotogrāfijas vērtē profesionāla starptautiska žūrija – Jonas Staselis, fotogrāfs, Lietuvas fotogrāfu asociācijas prezidents (Lietuva), Aleksandrs Gronskis, fotogrāfs (Latvija), Rego Pajula, fotogrāfs, fotoredaktors laikraksts "Postimees" (Igaunija).

Izstāde tāpat kā konkurss kārto darbus trīs kategorijās: Dokumentālā fotogrāfija, Cilvēks un Daba. Izstādes scenogrāfs ir vācu mākslinieks Kristians Helvings un kopumā skatītāji varēs iepazīt četrdesmit viena autora simtu četrus darbus.

"Dienas balva fotogrāfijā 2011. 100 labākie darbi" Rīgas mākslas telpā skatāma līdz 22. aprīlim. Svētdienās – 4., 11., 18. un 25. martā – skatītāji tiek aicināti "Vēlajās brokastīs" kopā ar izstādes autoriem un kuratoru. "Vēlās brokastis" ir iespēja neformālā gaisotnē izstaigāt izstādi, jautāt izstādes autoriem un izteikt savu viedokli.

Izstādē piedalās: Aivars Siliņš, Andris Tapiņš, Aivars Slišāns, Artūrs Daukulis, Andris Kozlovskis, Aivars Liepiņš, Aija Stašula, Aija Bley, Delmi Alvarez, Dāvis Drazdovskis, Evija Trifanova, Gints Ivuškāns, Haralds Fiļipovs, Ingūna Roze, Ingus Ķēpulis, Imants Klīdzējs, Inga Kļaviņa, Imants Suveizda, Juris Kmins, Jānis Katlaps, Jānis Saliņš, Jānis Luste, Jānis Deinats, Kaspars Stūrītis, Kristaps Kalns, Līga Sakse, Linda Priedīte, Māris Pušpurs, Martins Ruduks, Martins Lismanis, Malvīne Mantiniece, Reinis Hofmanis, Reinis Fjodorovs, Sintija Zīvarte, Tina Remiz, Uģis Norītis, Vita Popravko, Vilhelms Mihailovskis, Vilis Bleikšs, Veronika Lokotko, Zanda Puče.

Konkursu un izstādi atbalsta Epson un fineartprint.lv.

Rīgas pilsētas izstāžu zāle Rīgas mākslas telpa ir SIA Rīgas nami pasākumu centrs

Kuratora ievads izstādei "Dienas balva fotogrāfijā 2011. 100 labākie darbi"

Izstāde Rīgas mākslas telpā 11.02. – 22.04.2012.

Kopš fotogrāfijas no ekskluzīvas mākslas kļuvusi par demokrātisku izteiksmes veidu, šīs nodarbes piekritēju, entuziastu un profesionāļu skaits ir audzis daudzkārtīgi. Cilvēkus ar fotoierīcēm satiekam ik uz soļa. Profesionāļi un arī daudzi fotomīļi lieto modernās tehnoloģijas, tehnika vairs nesadala tos kastās pēc objektīva garuma. Miljoniem attēlu konkurē, lai gūtu publisku atzinību. Tā vairs nav cīņa par attēla izmēru vai tehnisko kvalitāti, bet gan autora ieguldījumu, unikālo redzējumu. Vai fiziskā un tehniskā iespēja uzņemt fotoattēlus radījusi ko jaunu un paliekošu Latvijas fotogrāfijas laukā? To var ieraudzīt, novērtēt un salīdzināt, ja attēli ir apskatāmi vienkopus.

Ir preses fotogrāfija, mākslas fotogrāfija, citi virzieni, fotoentuziastu kopas, bet mēs neredzam, kādas pērles autori slēpj. Doma nirt pēc šīm pērlēm, rosināt cilvēkus, kurus interesē fotogrāfija un kuri darbojas šajā laukā, parādīt savus darbus publiski un vienlaikus uzzināt, ko šajā laikā radījuši kolēģi, domubiedri un citādi domājošie, ir Dienas balvas fotogrāfijā misija: apkopot Latvijas mūsdienu fotogrāfiju gada griezumā.

Vērtējumam trīs kategorijās – dokumentālā, cilvēks, daba – tika iesniegti 257 autoru 2218 fotodarbi. Lietuvas Fotogrāfu asociācijas prezidents Jons Staselis, igauņu laikraksta Postimees fotoredaktors un fotogrāfs Raigo Pajula un fotogrāfs Aleksandrs Gronskis uzņēmās vērtēšanu. Žūrija atlasīja 41 autora 102 veiksmīgākos darbus un noteica katras kategorijas uzvarētāju. Laikraksts Diena un portāls Diena.lv turpinās šo Latvijas fotogrāfijas procesa pārlūka misiju arī 2012. gadā. Parādiet savus radošākos fotoattēlus! Iespējams, šis gads kļūs par jūsu fotogrāfijas veiksmes stāstu!

Vēlot labu gaismu,

Ilmārs Znotiņš, Dienas balvas fotogrāfijā kurators