Meliha Zafera Aridžana fotogrāfiju izstāde "Opium Fields"Fotomākslas galerijā "Zazī" ceturtdien, 11. oktobrī, plkst. 18.00 tiks atklāta Meliha Zafera Aridžana fotogrāfiju izstāde "Opium Fields".

Melihs Zafers Aridžans (dz. 1969.gadā) ir ieguvis žurnālista grādu Anadolu universitātē 1991.gadā, kur arī sācis nodarboties ar fotogrāfiju. 1996.gadā ieguvis maģistra grādu Mākslas fotogrāfijā ASV San Francisko Mākslas koledžā. Atgriežoties Turcijā 2011.gadā Anadolu Universitātē iegūst doktora grādu Mediju studijās. 2005. gadā pārceļas uz Stambulu, un sāk strādāt Bahčesiras universitātē, izveido Fotogrāfijas un Video nodaļu, kas šobrīd ir viena no labākajām Turcijā. Joprojām strādā par šīs nodaļas vadītāju. Regulāri piedalās izstādēs Turcijā un ārvalstīs. Darbi ir atrodami daudzās personīgajās kolekcijās Turcijā un ārvalstīs.

Autors izstādes tēmu komentē šādi: "Opijs ir daļa no Anatolijas kultūras. Centrālajā Anatolijas daļā ir pilsēta Afuona (turku valodā tas nozīmē - opijs). Šajā reģionā opija audzēšanai ir jau apmēram 5000 gadu sena vēsture un šobrīd tas tiek audzēts ar Turcijas valdības un ANO atļauju.

Izstādē apskatāmajās fotogrāfijās redzamās sievietes strādā ne tikai opija laukos, viņas ir arī pavāres, kalpones un mātes, viņam ir jārūpējas par mājai piederošo dārzu un mājlopiem; viņas ir noslogotas darbā no agra rīta līdz vēlam vakaram, nesagaidot ne mazāko atzinību par padarītajiem darbiem. Tai pat laikā vīrieši nodarbojās vien ar produkta pārdošanu un pavada savu laiku atpūšoties kafejnīcās. Sievietes strādā gandrīz piecas reizes vairāk nekā vīrieši. Visā pasaulē cilvēki, kuri nodarbojās ar nelegālu šī auga izplatīšanu gūst miljoniem dolāru lielu peļņu, bet Afuonas sievietes, strādājot legāli, 2001. gadā dienā saņēma vien 3- 5 dolārus. "Šis ir stāsts par sievietēm, kuras cenšas darīt visu iespējamo savās mājās un papildināt ģimenes budžetu, strādājot legālajos opija laukos, pretī par to nesaņemot nedz pienācīgu atalgojumu, nedz arī cieņu no saviem līdzcilvēkiem.Tas ir stāsts par sievietem, kuru liktenis ir cieši savijies ar opija likteni," atzīmē darbu autors.

FotoAkadēmijā 12. oktobrī, pl. 18:30 notiks Meliha Zafera Aridžana seminārs - "Documentary Photography: How to Tell a Story. Making a Project and Presenting It". Semināra ietvaros notiks portfolio skate, tādēļ lūdzam ņemt līdzi savus darbus.

Lai pieteiktos semināram, lūdzam rakstīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanīt pa tālruņiem : 27071183; 67331123

Cena- 19 LVL

Vietu skaits ierobežots!

Galerija "Zazī" ir vienīgā galerija Latvijā, kura pilnībā veltīta fotogrāfijas mākslai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus. Galerijas kuratore ir Elēna Silaja.

Izstāde "Opium Fields", kas tapusi sadarbībā ar vīnu GRAN Castillo pārstāvniecību Latvijā, tiks atklāta ceturdien , 11.oktobrī, plkst. 18:00 fotomākslas galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20 (FotoAkadēmijas telpās). Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks – darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 12. novembrim.