Foto Krišjānis ĶikustsLai godinātu tos cilvēkus, kuri teju visu mūžu ir nostrādājuši a/s "Tukuma piens", uzņēmums savā 100 gadu jubilejas gadā izveidojis īpašu, vēl nebijušu foto mākslas darbu izstāde "Manas rokas...mana sirds". Izstādē apvienotas to uzņēmuma "Tukuma piens" darbinieku (veterānu) roku foto attēli, kuri teju visu savu mūžu ir strādājuši uzņēmumā, ieliekot savu gan savu darbu, gan sirdi, lai uzņēmums augtu un attīstītos.

"100 gadi – tas ir nozīmīgs brīdis, kurā ir iespēja apstāties un paraudzīties gan uz to, kas ir paveikts, gan uz to, kas vēl jāpaveic. Mēs – Tukuma piens – nekad nebūtu tur, kur esam, ja nebūtu bijuši cilvēki, kuri lielāko daļu savas dzīves gadus ir uzcītīgi strādājuši, sniedzot ieguldījumu uzņēmuma attīstībā. Mēs esam viņiem pateicīgi, tāpēc jubilejas gadā vēlējāmies godināt viņus īpašā veidā – uzorganizējot kopīgu atkal satikšanos, kuras laikā tapa mākslas darbi. Šie foto attēli un to publiska izstādīšana ir mūsu cieņa un bijība šo cilvēku un viņu ieguldītā darba priekšā," stāsta "Tukuma piens" Mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs.

Izstāde atklāta īpašā vietā, kurai sākot no tās atklāšanas brīža par godu uzņēmuma 100 gadu jubilejai ir iedots jauns nosaukums – "Piena iela".

Lai arī kopumā tapa vairāk nekā 30 foto attēli, izstādē apskatāmi desmit. Šobrīd izstāde no "Piena ielas" ir pārvietota uz uzņēmuma telpām. Fotogrāfs: Krišjānis Ķikusts; Dalībnieki: Juris Pluģis, Erna Vilcāne, Ruta Niedra, Linija Anšica, Mārīte Vasiļevska, Mārīte Margeviča, Gunars Važa, Ārija Krūmiņa, Inta Uzaliņa, Vera Druka, Tamara Bursina, Arnolds Šulcs, Astrida Grinberga, Vilhelmīne Lukša, Vija Balgalve, Uldis Lapa, Maija Švane, Inta Salma un Jānis Pļavāns.

Par nostrādātajiem gadiem un piedzīvoto stāsta daži no izstādes dalībniekiem:
Mārīte Markazinis, kura uzņēmumā "Tukuma piens" sāka strādāt 1978.gada maijā, un nostrādāja 25. gadus.

Sākumā Mārīte strādāja sviesta cehā, vēlāk aparātu cehā – krējuma pasterizācijā, savu roku ir iemēģinājusi arī pieņemšanas cehā. Mārīte ir viena no pirmajām, kas sāka eksperimentus ar taukiem. Par vienām no spilgtākajām atmiņām Mārīte uzskata laiku kad Tukuma piens direktors bija Pļavāna kungs. Uzņēmumā bijusi laba auro, lielisks kolektīvs, lai gan darbs bija smags, tomēr kolektīva izpalīdzība, attieksme, atbildība spēja atvieglot pat visgrūtākās darba stundas. "Bija patīkami un prieks nākt uz darbu un strādāt tādā labsirdīgā kolektīvā," stāsta Mārīte.

"Vēlējos lielu Paldies pateikt arī Armandam, par to ka mūs – vecos - atcerējās, novērtēja. Un nevienam materiālā atlīdzība nav vērtīgāka par to attieksmi, labajiem vārdiem ko viņi mums sniedza," viņa piebilst.

Mārītes novēlējums Tukuma pienam 100. gadu jubilejā – "No sirds ražotnei novēlu visu to labāko, lai izdodas īstenot grandiozus plānus. Lai izdodas atrast kolektīvu, kurš bieži nemainās, un strādā ar atbildību, attieksmi un sirdi. Lai arī turpmāk novērtē darbiniekus, un attīsta pienotavu!"

Linija Anšica, kura darbu Tukuma pienā sāka ar praksi 1969. gadā, prakse ilga 8. Mēnešus, pēc kuras Linija uzņēmumā nostrādāja līdz pat 1995.gadam. Kā Linija pati stāsta, viņa no darba nebaidījās un strādāja to, ko lika, tāpēc nācies strādāt dažādos amatos - gan par krējuma fasētāju, gan piena fasētāju. Ienākot jaunajiem aparātiem uzņēmumā strādāja arī ar saldā krējuma pasterizāciju.

Par spilgtākajām atmiņām Linija uzskata laiku, kad sāka strādāt Tukuma pienā – viņa un vēl trīs viņas kolēģes ir no Latgales, beigušas Rēzeknes Tehnisko skolu. Bijis pieprasījums, tāpēc devās uz Tukumu strādāt, kur dzīvo vēl šobrīd.

"Novēlu, lai piena cehs turpina savu isākto, lai piepilda mērķus un sasniedz jaunas virsotnes. Lai attīstās ražošana, uzlabojas aparātu cehs. Un pats galvenais novēlu, lai ražo labu produkciju, ko lieto un mīl visa Latvija," uzņēmumu jubilejā sveic Linija.
Gunārs Važa, kurš Tukuma pienā sāka strādāt 1980.gadā, un pavadīju tur 15 gadus - līdz 1995.gadam.

Gunārs bija ekspeditors – apgādāja veikalus ar pasūtīto produkciju, savā un nogādāja produktus. Visvairāk Gunāram patikuši garie pārbraucieni gar jūru. Produktu izvadāšana parasti sākās 4 no rīta, braucot uz tādiem galamērķiem kā Kolka, Mazirbe, Roja, Ventspils, bija iespēja vērot saules lēktus, kas arī Gunāram visvairāk ir palicis atmiņā.
Galvenokārt Gunārs Tukuma pienam novēl veiksmi, veiksmi darbos, lai piepildās viss iecerētais, un uzņēmums piedzīvo arī nākamos 100 gadus.
Uzņēmuma "Tukuma piens" vēsture aizsākās 1913.gada 20.jūnijā, kad tika nodibināta Tukuma piensaimnieku sabiedrība apvienojot 339 biedrus. Uzņēmums nodarbojas ar dažāda veida piena produktu izstrādi un tiek atzīts kā lielākais vietējais jogurta un sviesta ražotājs. Specializējoties uz svaigajiem produktiem, "Tukuma piens" ražo vairāk nekā 180 piena produktu, kā arī svaigi spiesto apelsīna sulu "Valencia". "Tukuma piens" apgrozījums 2012. gadā pārsniedza 30 miljonus latu, un ik gadu uzņēmuma attīstībā tiek investēts vairāk nekā pusmiljons latu.

Foto Krišjānis Ķikusts