Wild wondersŠodien, dienu pirms Eiropas dienas, visu laiku lielākā Eiropas dabas fotogrāfijas iniciatīva – projekts "Eiropas savvaļas brīnumi" – sāk nosūtīt 55 labākos Eiropas dabas fotogrāfus 90 misijās uz 44 Eiropas valstīm. Mērķis: atklāt apbrīnojamo Eiropas dabas mantojumu un iedvesmot cilvēkus tā saglabāšanai.

"Mēs vēlamies skart 700 miljonu eiropiešu sirdis un prātus, un atjaunot cilvēku saikni ar dabas pasauli. Mēs vēlamies dokumentēt un popularizēt iepriekš lielā kontinenta daļā izzudušo Eiropas savvaļas dzīvnieku (bebri, vilki, baltie stārķi u.c.) atgriešanos un maz zināmo dabas aizsardzības sistēmu, kas atrodas tās pamatā, Eiropas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklu Natura 2000. Mēs vēlamies runāt par dažiem nozīmīgākajiem dabas daudzveidības saglabāšanas jautājumiem Eiropā. Un visbeidzot, mēs sniedzam vairākas atbildes uz jautājumu "Kas ir Eiropa?".
Staffans Vidstrands (Staffan Widstrand), fotogrāfs, Zviedrija
Projekta "Eiropas savvaļas brīnumi" direktors

"Mēs pilnībā atbalstām šo unikālo iniciatīvu. Tās mērķis ir stiprināt mūsu vienotību ar dabu un apjaust dabas bagātību un daudzveidību. "Eiropas savvaļas brīnumi" palīdzēs mums sajust dabu un ainavu kā daļu no Eiropas identitātes."
Ladislavs Miko (Ladislav Miko)
Eiropas Komisijas Dabas daudzveidības direktors


"Vienkāršāk ir iestāties par to, ko tu pazīsti un mīli. Šodien ikviens zina par apdraudētām eksotiskām sugām, taču tikai daži pazīst izzūdošās sugas tepat blakus".
Vinsents Munjē (Vincent Munier), "Eiropas savvaļas brīnumu" fotogrāfs, Francija

Sekojiet līdzi jaunumiem, blogiem, foto galerijām, intervijām un fotogrāfu atskaitēm interneta lapā: www.wild-wonders.com.

"Eiropas savvaļas brīnumi" Latviju apmeklēs 2009. gada maijā, ar mērķi nofotografēt melno stārķi un mazo ērgli – divas Eiropā un pasaulē apdraudētas un īpaši aizsargājamas putnu sugas, kas saistītas ar veciem mežiem. Abām šīm sugām Latvijā ligzdo nozīmīga to pasaules populācijas daļa (500–700 pāru melnajam stārķim, jeb ap 5% no to kopējās pasaules populācijas; un mazajam ērglim – vidēji 3264 pāri, jeb ap 20 % no kopējās pasaules populācijas).

Projektu "Eiropas savvaļas brīnumi" atbalsta nozīmīgākās pasaules vides aizsardzības organizācijas un tā daudzo partneru vidū īpaši izceļams žurnāls "National Geographic Magazine".
Projekta noslēgumā 2010. gadā tiks publicēta grāmata ar izcilām Eiropas dabas fotogrāfijām, visās Eiropas valstīs viesosies izstādes ar labākajām "Eiropas savvaļas brīnumu" fotogrāfijām, kā arī tiks izveidotas vairākas dokumentālās filmas.

"Eiropas savvaļas brīnumu" partneri un sponsori: Epson, National Geographic Magazine, WWF–International, Nikon Europe, Bayard Presse, SanDisk, Co+Life, Nature Picture Library, PolarQuest, Noble Caledonia, Conservation International, ILCP, UNEP, EEA, IUCN, The Wild Foundation, Countdown 2010, Eazyfone, Flatanger Kommune Norway, Norway Nature, Wild Taiga Finland, Kuusamo Lapland, VisitFinland, Visión Salvaje, AEFONA, Fotonatura.org, Naturapics.com.

Projekta kopsavilkums

"Eiropas savvaļas brīnumi"
Neredzēti – Negaidīti – Neaizmirstami
Mantojums, kurā dalīties – Par ko priecāties – Ko saglabāt

"Eiropas savvaļas brīnumi" atklās apbrīnojamas dabas vērtības 700 miljoniem eiropiešu un pasaulei.

"Eiropas savvaļas brīnumi" – tas ir ir prieks par dabu. Atgādinot mums, ka dabai ir nozīme mūsu dzīvē. Un kāpēc mums nepieciešams to aizsargāt.

"Eiropas savvaļas brīnumi" ir unikāls notikums.
55 Eiropas labākie dabas fotogrāfi.
Aizrautīgu partneru komanda. Daži no labākajiem medijiem pasaulē.
Atklās pasaulei Eiropas nozīmīgākās dabas vērtības.
Ar lieliskas fotogrāfijas emocionālo spēku.
Sākums: 2008. gada maijā.

"Eiropas savvaļas brīnumi":
• Visu laiku lielākais fotogrāfijas projekts Eiropā
• 55 labākie dabas fotogrāfi Eiropā
• Aptver 44 Eiropas valstis
• Iespaidīga mediju līdzdalība, arī pasaules līmenī
• Fantastiskas izstādes, kas apceļos visas Eiropas valstis
• Grāmata, kas tiks publicēta vairākās Eiropas valodās
• TV dokumentālās filmas
• Interaktīvs portāls www.wild-wonders.com: galerijas, foto konkursi, blogi, ieteikumi, dabas ceļvedis
• Projektu atspoguļos žurnāls "National Geographic Magazine"
• Partneru vidū ir Apvienoto Nāciju Organizācija un nozīmīgākās dabas aizsardzības organizācijas pasaulē
• Pozitīvs vēstījums, kas koncentrējas uz dabas iepazīšanas prieku un rada atklāsmi: "Šis apbrīnojamais dabas mantojums vēl joprojām pastāv. Saglabāsim to!"
• Pasākumi izstādēs un grāmatas prezentācijās

Kalendārs:
2008. gada maijs: fotogrāfi sāk doties misijās, darbu uzsāk interneta lapa www.wild-wonders.com, blogi, foto galerijas
2010. gada maijs: tiek prezentēta grāmata, izstāde, dokumentālās filmas, dažādi pasākumi

Ilze Kuze,
projekta "Eiropas savvaļas brīnumi" pārstāve Latvijā
28632314, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.