Lībieši - Juki NakamuraŠajā fotogrāfiju esejā Juki Nakamura apceļo Latviju, meklēdams lībiešu netveramo kultūras mantojumu. Fotografēdams cilvēkus viņu dabiskā vidē, viņš sastapa ļaužu grupu, kas piekopa savu mantojumu kā dzīvu kultūras tradīciju liecību. Šodien vairs tikai nedaudz lībiešu runā savā "dzimtajā mēlē". Šī grāmata, papildināta ar Jura Kronberga poēmu, Valdas Marijas Šuvcānes un Rasmas Noriņas tekstiem, izstāsta lībiešu tautas vēsturi. Šodien redzam augošu interesi saglabāt lībiešu tradīcijas un mantojumu, katru gadu Mazirbē notiek lībiešu svētki, kur varam dzirdēt lībiešu valodu un lībiešu dziesmas. 2006. gadā bija skatāmas vairākās Latvijas pilsētās arī Juki Nakamuras fotoizstāde: "Stāsts par lībiešiem Kurzemes krastā". Profesionāls japāņu fotogrāfs Juki Nakamura, kas vairāk nekā 30 gadus dzīvo un strādā Zviedrijā, 2004. gadā pabija Latvijā, lai iemūžinātu Latvijas iestāšanās svinības ES un veidotu foto materiālu sēriju par jauno kopienas dalībvalsti un tās iedzīvotājiem.

Kā rakstīja Latvijas vēstniecības Zviedrijā otrā sekretāre K. Kosa-Ammari: "Tapa ārkārtīgi emocionāli piesātināti fotoattēli no Latvijas pievienošanās svinībām Rīgas centrā." Tika izveidota fotoizstāde, kas Tokijā guva plašu rezonansi. Pēc kāda laika J. Nakamuras menedžeris iepazīstināja fotogrāfu ar Japānas lielākajā tirāžā iznākošajā laikrakstā publicētu informāciju par lībiešiem.

Šīs informācijas un pirmā brauciena laikā uz Latviju gūto pozitīvo iespaidu vadīts, Nakamuras kungs sazinājās ar Latvijas vēstniecības darbiniekiem, lai ievāktu papildus informāciju par lībiešiem - kas viņi ir un cik? No kura laika viņi dzīvo Latvijas teritorijā? Ar ko nodarbojas tagad? Kāda ir lībiešu valoda? Ievērojamākās personības lībiešu kultūrā? Utt.

Tā Juki Nakamura nonāca līdz projektam, kuru 2005. gada vasarā un rudenī īstenoja Latvijā, tiekoties un fotografējot lībiešus Rīgā, Mazirbē un citos senajos lībiešu ciemos Kurzemē.

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta Lībiešu (līvu) lietu nodaļa sadarbībā ar lībiešu sabiedriskajām organizācijām, sniedza Nakamuras kungam nepieciešamo informāciju par lībiešiem un praktiski atbalstīja fotogrāfu viņas ieceres īstenošanā.

Līvu svētku laikā augusta sākumā Lībiešu Tautas namā Mazirbē tika iekārtota fotostudija, lai veidotu lībiešu portretus. 2006. gadā fotoizstāde apceļoja Lībiešu krastu.

Interesanti, ka par mūsu tautu šādas esejas veido japāņu fotogrāfi un mēs paši savu kultūras mantojumu nesaudzējam un neapkopojam kā savulaik Krišjānis Barons. Izdotās fotogrāmatas pārdošanas cena veikalos ir nedaudz virs 10Ls.