Modeļu industrija ir visai specifiska un sarežģīta. Katra fotosesija ir iespēja modelei sevi parādīt no labākās puses un parasti viņu arī vērtē pēc pēdējiem sasniegumiem. Raksts iepazīstinās ar galvenajiem punktiem, kam būtu jāpievērš uzmanība, lai sagatavotos fotosesijai, it īpaši ja tā ir pirmā reize. Varbūt daži, kam tā ir ikdiena, arī atradīs sev ko vērtīgu.

Mēģināsim visu sagrupēt, lai ir pārskatāmāk:

1. Acis. Nezinu kā uzskata daudzi citi profesionāli fotogrāfi, bet personīgi pašam darbā ar modeļiem, vissvarīgākais šķiet acis. Mūsdienās tā ir papildus problēma, jo daudzi strādā ar datoru ilgstoši un tādēļ acis ir nogurušas (nespīdīgas un sarkanas). Ļoti labi, ja pāris dienas pirms fotosesijas nodarbotos ar sportu un mazāk lietotu datoru, kā arī pēdējā dienā ir kārtīgi jāizguļas.

2. Ķermeņa āda. Tas praktiski daudziem ir vissvarīgākais modeļu fotogrāfijā. Arī pašam šķiet, ka modeļu fotogrāfija nav izdevusies, ja ādas krāsa nav patīkama. To var panākt digitāli apstrādājot, specifiski izgaismojot un daudz citiem paņēmieniem, bet ko modelis var darīt? Sadalīsim visu vēl pa apakšpunktiem:

2.1. Ādas krāsa. Ja izmantojiet solāriju, tad nedariet to pirms fotosesijas, jo tad ādas krāsa būs sarkana un nekas labs nesanāks. Vēlams ir vienmērīgs iedegums, tādēļ pēc iespējas mazāk sauļojaties peldkostīmā. Īpaši slikti ir tad, kad iedeg kādas līnijas. Labi ir lietot pašiedeguma krēmus – varbūt var miksēt un pirms fotosesijas smērēt baltākās vietas. Neizmantojiet pirms fotosesijas neizmēģinātus krēmus, kam nav zināms rezultāts.

2.2. Ādas mitrināšana. Jā, arī ādu vajadzētu mitrināt, lai tā nekrunkotos un būtu gludāka. Ja to jau nedariet regulāri, tad vismaz pirms fotosesijas (no rīta) vajadzētu ar speciāliem krēmiem sasmērēties. Par tiem labāk konsultējieties ar speciālistiem, bet ja galīgi nevēlaties tērēt naudu un laiku speciālistiem, tad var mēģināt kaut ko no šādas sērijas Glycolic acid.

2.3. Muskuļi. Jā, arī muskuļiem jābūt elastīgiem, nevis ļenganiem. Ja ar sportu nenodarbojaties regulāri, tad vismaz pēdējās dienas vai nedēļas pirms fotosesijas veiciet kādas fiziskās aktivitātes – peldēšana, aerobika, svaru zāle utt.

2.4. Ādas defekti. Mūsdienās liela problēma ir ar pūtītēm (pumpām). Problēmu parasti risina pie dermatologa, bet ja tomēr problēma saglabājas, tad brīdiniet par to savu fotogrāfu – tas, ka viņam ar to jārēķinās. Bet ja tā nav regulāra problēma un kāda pamanās uzmesties fotografēšanas dienā, tad neaiztieciet to, jo ar vienu vēl var tikt galā gan ar grimmu gan ar digitālu pēcapstrādi.

Ja jums ir kādi citi ādas defekti (rētas, tetovējumi utt.), tad par to arī vajadzētu brīdināt fotogrāfu laicīgi. Ja jums vēl nav tetovējumu un vēlaties kļūt par profesionālu modeli, tad labāk netetovējieties. Nelietojiet arī kaut kādas ķīmijas, augļus lielos daudzumos vai ko citu, kas var izraisīt alerģiju.

Ja skujaties vai veicat epilāciju, tad nedariet to fotografēšanās dienā, bet kādas divas dienas pirms tam, jo ādai vajag atpūsties un sadzīt mazajām rētām.

2.5. Vēl ir visādi paņēmieni kā rūpēties par sevi, piemēram, diētas utt., bet tas pēc paša vēlmēm. Vajadzētu izvairīties no pārāk intensīva sāls un joda lietošanas. Ja veicat vēl kaut ko specifisku, tad arī labāk pajautāt medicīnas speciālistiem vai tas būs labi jūsu organismam un ādai. Varat arī pašam fotogrāfam jautāt, ja viņš ir profesionālis.

3. Mati. Daudzi uzskata, ka tas ir pašsaprotami – matiem jābūt tīri izmazgātiem pirms fotosesijas, bet tomēr gadās situācijas, kad modeļi tam nepiegriež vērību un pēc kādām sportiskām aktivitātēm vai citām dienas gaitām, dodas fotografēties. Nav obligāti doties pie friziera vai kā savādāk specifiski matus apstrādāt, bet izmazgāt viņus vajadzētu obligāti.

4. Make-up (grims). Ja būs pieaicināts speciāls grimētājs, tad nekādu grimu pirms ierašanās nelietojiet. Savukārt, gadījumos, kad pašam jāgrimējas, tad atcerieties pašu galveno – studijas gaismas jūsu ādu padarīs gaišāku un spīdīgāku nekā parasti. Tādēļ nelietojiet spīdīgus un gaišus grimus, ja tas nav paredzēts konkrētam sižetam. Parasti nepieciešams sejas pūderis, kas taukaino ādu padara maigāku un nespīdīgu. Skropstas arī vēlams uzkrāsot, jo tas izcels acis. Lūpu krāsu izvēlaties pēc savas gaumes vai apģērbu krāsas.

5. Nagi. Pirms foto sesijas parūpējaties par nagiem – lai tie būtu kopti. Uzmanieties ar sarkano nagu laku, jo tā pie daudziem apģērbiem varētu nepiestāvēt. Labāk lietot neitrālu vai kādu krēmveidīgu krāsu.

6. Dezodoranti. Uzmanieties no dezodorantu lietošanas, kas atstāj traipus uz apģērbiem. Var lietot neitrālos pretsviedru līdzekļus.

7. Pozas. Ja jums tā ir pirmā fotosesija vai esat iesācējs, tad vajadzētu mājās patrenēties pie spoguļa kas labāk izskatās. Paskatieties kādas modeļu grāmatas vai žurnālus, kas palīdzēs labāk saprast kādas pozas tiek lietotas. Liela nozīme ir arī sejas izteiksmei un darbs ar acīm. Eksperimentējiet un jo vairāk pielietosiet kādas interesantas metodes, jo labāk. Taisni stāvēt pret fotogrāfu un salikt rokas kabatās vai sakrustot uz krūtīm, ir sliktākais ko var izdarīt.

8. Apģērbs. Ja paredzēta kailfoto sesija, apakšveļu, peldkostīmu vai kaut kāds glamour, kur tiks fotografētas dažādas ķermeņa daļas, tad ejot uz fotosesiju, nevelciet neko apspīlētu un arī apakšveļu labāk nevilkt. Tas atstās uz augumu nevēlamas strīpas un būs vajadzīga kāda stunda, lai šīs strīpas pazustu.

Ja jāņem savs apģērbs fotografēšanai, tad izvēlaties kaut ko interesantu, ko parasti ikdienā nevalkājat – tas var būt kāda vakarkleita, metālistu drēbes, korsetes, caurspīdīgas lietiņas, lakati, tautiskie apģērbi utt. Obligāti paņemiet skaistu apakšveļu, jo arī ar dažādiem apģērbiem skaistai apakšveļai ir nozīme. Var ņemt arī zilas džinsas, jo tas parasti izskatās vienkārši un labi. Meitenēm būtu vēlams vairāk orientēties uz kleitām un svārciņiem un mazāk uz visādām biroja biksēm. Obligāti piedomājiet par apaviem – labāk paņemt dažādus apavus, kas piestāvēs atlasītajām drēbēm un sievietēm obligāti ir augstpapēžu apavi, jo tie piedod stāju un kājas izskatās garākas. Bet jebkurā gadījumā konsultējieties ar fotogrāfu – kādas viņam ir idejas, ko viņš vēlas fotografēt un ko vajadzētu sagatavot. Neatlieciet visu uz pēdējo brīdi – tas ir nemēģiniet kārtot drēbes fotografēšanās rītā, jo tas tikai palielinās stresu un kaut kas var nesanākt kā iecerēts.

9. Pēdējā punktā vēlreiz gribējās atgādināt par svarīgāko – tas ir par pirmo punktu. Labs miegs pirms fotosesijas ir ļoti svarīgs un nekādus tusiņus iepriekšējā vakarā – alkohols, cigaretes un citas organismam kaitējošas aktivitātes var iespaidot nākošās dienas foto sesijas rezultātu. Ja pats smēķējat, tad zināšanai – tas negatīvi ietekmē jūsu ādu un tā izskatās pelēka, kā arī zobi paliek dzeltenīgi (tas arī no kafijas). No rīta pirms fotosesijas vajadzētu pamosties kādu stundu iepriekš, jo seja ir piepampusi un acis nav "pamodušās", tādēļ tāds nepamodies arī nevar fotosesijā strādāt.

Jums fotosesijā jājūtas komfortabli un ja kaut kas nebūs kārtībā un uztrauks jūs, tad nevarēsiet koncentrēties fotosesijai un atbrīvoties – fotogrāfijas izskatīsies nedabīgas un samocītas. Tādēļ izpildiet iepriekšminētos punktus un mēģiniet neuztraukties un nedomāt sliktas domas. Fotosesijā jums jābūt pozitīvi uzlādētam.