Daudzi droši vien ir redzējuši pilnmetrāžas spēlfilmu "Rīgas sargi", kas šobrīd skaitās visskatītākā filma Latvijā. Biznesa ideja kļuvusi populāra un nu jau top līdzīga rakstura filma "Vienīgā fotogrāfija".

Tā būs īsmetrāžas spēlfilma par divām dienām Latvijā – tas ir par proklamēšanas dienu (18. novembri) un dienu pirms tam (17. novembri). Kādēļ filmai dots tāds nosaukums? Tādēļ, ka filmas sižets ir saistīts ar vienīgo fotogrāfiju no šīs proklamēšanas dienas, ko nofotografējis Vilis Rīdzinieks. Daudzi to droši vien ir redzējuši: http://lv.lv/index.php?49227. Diemžēl bilde dzēsta no tā servera, jo izrādās autortiesības uz bildi pieder Viļa Rīdzinieka radiniekiem, kas nevienam šo fotogrāfiju neļauj izmantot (tikai par lielu naudu). Tas ir visai jocīgi, jo principā autortiesību likums netiek pārkāpts, ja fotogrāfija tiek izmantota kā ilustrācija medijos. Lūk pie kā mēs valstī esam nonākuši, ka pat paši savu vēsturi nevienam nevaram parādīt, atšķirībā no Igauņiem.
Bet tā nav visa fotogrāfijā pilnībā, jo apakša nogriezta un sāni. Izrādās, ka uz šo fotogrāfiju izmantošanu stingri skatās Viļa Rīdzinieka pameita, kas ir vienīgā mantiniece, jo viņam bērni nav bijuši. Lūk, ko nozīmē būt īstajā brīdī un īstajā vietā ar savu fotoaparātu – viena fotogrāfija, kas garantē mūža panākumus un ienākumus pat mazbērniem.

Spēlfilmas sižets ir visai interesants un no vēstures faktiem uzzināsiet daudz jauna, jo piesaistīti nopietni vēsturnieki. Tieši šos pārmetumus saņēma "Rīgas sargi", ka daudz vēsturisko neprecizitāšu. Pie "vienīgās fotogrāfijas" vēstures faktiem būs piestrādājis arī izcilais foto vēsturnieks Pēteris Korsaks un pat atvēlējis foto studiju Latvijas fotogrāfijas muzejā, kur viņš ir vadītājs jau vairākus gadus. Šo filmu atbalstījusi arī Rīgas Dome ar savu finansējumu Kultūras projektu finansēšanas projektu ietvaros.

Interesanti, kādēļ tādā nopietnā pasākumā kā Latvijas proklamēšana ir sanākusi tikai viena fotogrāfija? To filmas autori nevēlas atklāt līdz pat pirmizrādei, lai saglabātos intriga. Par pārējiem vēsturiskajiem faktiem visticamāk uzzināsiet no īsmetrāžas spēlfilmas "Vienīgā fotogrāfija", kuru paredzēts pabeigt šogad un pirmā prezentācija būšot 2008. gada 18. novembrī – tātad tieši uz Latvijas Republikas 90. gadu proklamēšanas jubileju.