Šā gada 12.janvārī plkst.16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklās Laura Filica un Pētera Apiņa fotoizstādi - "Latvijas mediķi 1991.gada barikādēs".

Fotogrāfijās ir atspoguļots laiks, kad pirms 20 gadiem Rīgā tika celtas barikādes, lai pēc Latvijas Tautas frontes aicinājuma nosargātu stratēģiski svarīgos objektus - Radio namu, TV torni un studiju, telekomunikāciju centru, Saeimu un Ministru kabinetu. Visās šajās vietās spontāni radās medicīnas punkti, kur sanāca ārsti un medicīnas māsas, gatavi sniegt palīdzību X stundā. Un katram bija citāds priekšstats, kāda būs X stunda - ar PSRS tankiem, bruņumašīnām, helikopteriem vai Omega vienībām. Tāpēc medpunktiem bija sarūpēts labs aprīkojums, pat improvizētas operāciju zāles, pārsienamie un injekciju kabineti.

Idejas autors Pēteris Apinis atceras: "Man tolaik bija tas gods būt Latvijas Ārstu biedrības prezidentam un kopā ar fotogrāfu Lauri Filicu un kolēģi Inesi Ozolu katru vakaru braukt no viena medicīnas punkta uz nākamo. Mēs aprunājāmies un diskutējām, taču galvenais - fotografējām ārstus, dokumentējot notiekošo nākotnei. Daudzi labprāt nāca kopā, bildējās kā ģimenes bildei, lai atstātu savas pēdas nākotnes zīmē. Citi kategoriski atteicās, baidīdamies no čekistiem, kas pēc tam mūsu fotogrāfijas atradīšot, pēc tām sazīmēšot visu tos, kas barikādēs bijuši, un viņus represēšot".

Ir pagājuši 20 gadi. Izstādītajās 46 fotogrāfijās var atpazīt daļu mediķu, viņi strādā vai vada veselības aprūpes iestādes, taču paliek arī neatpazītie. Viņi visi ir daļa Latvijas vēstures, tāpat kā šīs idejas autori un fotogrāfi.

Izstāde Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma līdz 12.februārim.

Papildu informācija:
Latvijas Ārstu biedrība - Naja Gaile,

tālr. 29396559, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.,

www.arstubiedriba.lv

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs - Liene Šarkūna
tālr. 25992243;

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.;

www.mvm.lv