Tautas frontes muzejā līdz 15.jūlijam skatāma izstāde "Pāvests Latvijā: Jānis Pāvils II. Satikšanās", kuru izveidojis Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas centrs.
"Pirmais, ko izjūtu, ierodoties jūsu Tēvijā, ir pateicība Dievam par man piešķirto dāvanu - par iespēju noskūpstīt Latvijas zemi un tikties ar tās cildeno tautu. Jau sen esmu lūdzis no Dieva žēlastību apmeklēt Baltijas valstis un šodien, nesot miera sveicienu visiem Latvijas iedzīvotājiem, varu paust cieņu jūsu zemei, kas atrodas Baltijas, šī Eiropas reģiona centrā," ar šiem vārdiem Viņa Svētība Jānis Pāvils II uzrunāja mūsu tautu, uzsākot pastorālo vizīti Latvijā, kas ilga no 1993. gada 8. līdz 10. septembrim.

Latvijas vēsturē tas bija pirmais gadījums, kad mūsu zemē viesojās pāvests, katoliskās Baznīcas lielākā autoritāte. "Es priecājos apmeklēt tautu, kas prieku un sāpes, ticību un cerību prot pārvērst dziesmā un dziesmu - lūgšanā," uzrunā lidostā "Rīga" 1993. gada 8. septembrī apliecināja Svētais tēvs.
Jānis Pāvils II ieradās Latvijā, kad mūsu zeme no jauna "modās" brīvībai. Vēl svarīgāka tobrīd bija garīgā brīvība, un pāvests bija kā šīs garīgās atjaunotne spēcīga zīme: "Es nāku kā miera svētceļnieks, lai jūs visus, un it īpaši kristiešus, stiprinātu ticībā un cerībā, un vēlreiz apliecinot, ka Evaņģēlijs ir būtiski nepieciešams tieši šajos vēsturiskajos apstākļos," vizītes sākumā uzmundrinoši sacīja pāvests.
Savas pastorālās vizītes laikā Latvijā Jānis Pāvils II viesojās Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē, piedalījās ekumeniskā tikšanās reizē Rīgas Domā, tikās ar mācību spēkiem, studentiem un inteliģences pārstāvjiem Latvijas Universitātē un svinēja Svēto Misi Mežaparkā un Aglonas svētnīcā. Viņa mīlestības pilnā klātbūtne un vārdi bija svētības avots daudziem Latvijas iedzīvotājiem.
Aplūkojot Jāņa Pāvila II pastorālajai vīzītei Latvijā veltīto fotoizstādi, varam kavēties atmiņās šajās trīs skaistajās un nozīmīgajās dienās - būtiskās mūsu valsts vēsturē un katra cilvēka pieredzē, kas caur pāvestu piedzīvoja Dieva pieskārienu.
Arī šodien ir aktuāli vārdi, kurus vizītes noslēgumā tolaik sacīja Jānis Pāvils II: "Labais ne vienmēr ir izdevīgs. Tā īstenošana prasa drosmi, augstsirdību, arī atteikšanos, taču dāvā mierīgu un drošu savstarpējo sadzīvi. Tādēļ vairojiet labo, arvien tiecieties pēc tā, kas labs un jūs iemantosiet tiklab kā ar savu personīgo, tā kopīgo izvēli, kurai jābūt brīvai no jebkāda egoisma."
Daudziem satikšanās ar Jāni Pāvilu II ir bijis ļoti nozīmīgs dzīves brīdis, par ko liecina šo mirkli iemūžinājusī fotogrāfija, kas mājās tiek turēta kā sava veida ģimenes relikvija. Formas ziņā šīs fotogrāfijas ir šķietami vienādas, tomēr aiz katras slēpjas savs dzīves stāsts un satikšanās "nospiedums" dvēselē. Izstāde "Pāvests Latvija: Jānis Pāvils II. Satikšanās"mēģina šos nospiedumus kaut nedaudz atklāt... nospiedumus, kurus ir atstājušas tikšanās Rīgā, Aglonā, Romā, Vroclavā un citur.
Izstādē apkopotas politiķu (Gunta Ulmaņa, Georga Andrejeva), diplomātu (Aijas Odiņas, Alberta Sarkaņa, Ata Sjanīša), bīskapu (Jāņa Pujata, Ārvalda Andreja Brumaņa, Vilhelma Lapeļa, Zbigņeva Stankeviča), klostermāsu un priesteru, mūziķu, žurnālistu un daudzu citu cilvēku liecības par satikšanos ar Jāni Pāvilu II.
Izstādē apskatāmas fotogrāfu: Aivara Liepiņa, Imanta Prēdeļa, Ilmāra Znotiņa, kā arī Vatikāna arhīva un kardināla Jāņa Pujata personīgā arhīva fotogrāfijas.


Papildus informācija
Ilze Bule,
Tautas frontes muzeja krājuma glabātāja
t. 67224502
e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Ingrīda Puce,
Latvijas Katoļu Baznīcas Informācijas centra direktore
t. 26569731
e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.