15. aprīlī plkst. 16.00 viesnīcā "Konventa Sēta" (Rīgā, Kalēju 9/11) notiks izcilajam baletdejotājam Mārim Liepam veltītās izstādes atklāšana. Izstāde atklāta 16. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla pasākumu ietvaros, kas Latvijā norisinās no 11. - 19. aprīlim. Starptautiskā Baltijas Baleta festivāla organizatori velta šo izstādi izcilā latviešu baletdejotāja piemiņai, atceroties Māri Liepu viņa jubilejas gadā.

Pasaules baleta vēsturē rīdzinieks Māris Liepa atzīts par vienu no izcilākajiem 20.gs. baleta premjeriem. No Rīgas Horeogrāfijas skolas mākslinieka ceļš vedis tālāk uz Maskavu. Māris Liepa pēc darba Staņislavska teātrī, kļūst par vienu no vadošajiem baleta solistiem Maskavas Lielajā teātrī, kas pasaulē pazīstams ar nosaukumu "Bolshoj". Pasaules slavu mākslinieks iegūst ar titullomām baletos "Gulbju ezers", "Žizele", "Romeo un Džuljeta", "Apburtā princese", "Dons Kihots", "Šopeniāna", "Leģenda par mīlu", "Galateja", "Karmensvīta", "Anna Kareņina" un citām slavenām lomām.

Par Māra Liepas radošā snieguma augstāko virsotni atzīts Senās Romas diktatora Krasa tēls izcilā krievu horeogrāfa Jurija Grigoroviča Lielajā teātrī iestudētajā Arama Hačaturjana baletā "Spartaks". Angļu kritiķis Ričards Bārkls nosaucis Māri Liepu par vienu no pasaules izcilākajiem dejojošajiem aktieriem, par Laurensu Olivjē baletā.

"Mākslinieks Māris Liepa baleta profesionāļu vidū kļuvis par leģendu, jo viņa vārds saistās ne tikai ar Latvijas un Krievijas, bet visas pasaules baleta mākslas virsotnēm. Jaunatklātā izstāde sniegs bagātīgu ieskatu Māra Liepas dzīvē un spilgtajās lomās, un, caur izstādē eksponēto foto galeriju, ļaus līdzpiedzīvot klātbūtnes mirkļus mākslinieka zvaigžņu stundās," stāsta Brigita Rozenbrika, Konventa sēta direktore, Hotel Kolonna valdes locekle.

Māra Liepas jubilejas piemiņas izstādē iekļauti foto kadri no mākslinieka dzīves gaitām. Apstādinātie mirkļi atgādina par Māra Liepas plašo radošo diapazonu, izcilajiem skatuves tēliem, partneriem un domu biedriem mākslā. Līdzās foto attēliem izstādē eksponēti arī Māra Liepas drauga, gleznotāja Ulda Zemzara darbi, kā arī izstādes kuratores Laimas Žurginas veidotā filma par Māri Liepu. Izstāde viesnīcā "Konventa Sēta" būs apskatāma no 15. aprīļa līdz 15. maijam katru dienu no plkst. 12.00 - 20.00. Visiem interesentiem ieeja izstādē bez maksas.

Gadskārtējie baleta svētki - Starptautiskais Baltijas baleta festivāls norisināsies no 11. līdz 19. aprīlim. Starptautiskā Baltijas baleta festivāls ir viens no visnozīmīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā un Latvijas publiku iepazīstina ar pasaules izcilākajām baleta, mūsdienu deju trupām un solistiem. Katru gadu festivāls aprīlī Rīgā un citās Latvijas pilsētās piedāvā baleta un laikmetīgās dejas mākslu visplašākajā stilu, izteiksmes veidu un žanru spektrā.