Bromeļļas mākslaNo 1.septembra līdz 2. oktobrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs apskatāma Maijas Lielauses Makdugelas (McDougal) fotogrāfiju izstāde ar aptuveni septiņdesmit fotogrāfijām, kas izvietotas abos muzeja stāvos. Tās uzņemtas laika periodā no 1985. - 2007.gadam. Izstādē būs apskatāmi gan portreti, klusās dabas, pilsētas skati un abstrakcijas. Fotogrāfijas pārsteidz ar izcilu kompozīciju un smalko gaismēnu mijiedarbību. Visi darbi veidoti bromeļļas tehnikā un ir unikāli, jo tos nav iespējams atkārtot. Bromeļļas tehnikā radītajiem attēliem lieto bromsudraba fotopapīru, ko pēc attīstīšanas un fiksēšanas apstrādā ar eļļainām iespiedkrāsām.

Maija ar fotogrāfiju sāka nodarboties astoņdesmito gadu sākumā, apmeklējot foto kursus vietējā koledžā Londonā un vēlāk aktīvi darbojoties fotoklubā. Interesi par bromeļļas tehniku radīja fotogrāfs Gilberts Hūpers (Gilbert Hooper), no kura ietekmējās daudzi bromeļļas praktiķi pēckara Anglijā. Maija Lielause Makdugela, apguvusi bromeļļas pamatus, sāka meklēt jaunas idejas, sižetus un tematus, tos apvienojot ar vecajām tehnikām. Viņa izmantoja arī krāsas, kas bija ļoti reta parādība agrīnajos bromeļļas attēlos. 1985.gadā viņa iestājās Lielbritānijas bromeļļas fotoklubā (The Bromoil Circle of Great Britain) un 2000.gadā viņa tika ievēlēta par kluba prezidenti. Astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā māksliniece saņēmusi vairākus apbalvojumus no Anglijas Karaliskās fotosavienības (The Royal Photographic Society). Divi no apbalvojumiem tika piešķirti par bromeļļas darbiem.
Maija Lielause Makdugela dzimusi 1926. gadā Subatē, Ilūkstes apriņķī, bet pēc pāris gadiem ģimene pārcēlās uz Rīgu, kur pagāja viņas bērnības un jaunības gadi. 1944. gadā Maija ar māsu un māti izceļoja uz Vāciju, un 1947.gadā pārcēlās uz Angliju. Maija Lielause beigusi Londonas mūzikas koledžas flautas fakultāti un strādājusi par mūzikas pedagoģi.
Maijai Lielausei Makdugelai bijušas izstādes Anglijā, Francijā, Beļģijā, ASV un Austrālijā. Izstādes vienmēr bijušas saistītas ar senās tehnikas demonstrējumiem. Tāds paredzēts arī Latvijā 7.septembrī pl.18.00

Izstāde tiks atklāta ceturtdien, 1.septembrī plkst. 17.00 un būs apskatāma līdz 2.oktobrim

Atbalstītāji: Latvijas vēstniecība Londonā
Viesnīca " Radi un draugi"