20.decembrī Latvijas Nacionālajā arhīvā tika atklāta foto izstāde "Latvieša stāja svešumā".

Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe atklāšanā uzsvēra: "Pēc Otrā pasaules kara, dzīvojot dažus gadus barakās DP nometnēs Vācijā, latviešu bēgļi pašorganizējās, veidoja savu "mazo Latviju" un nodefinēja "latvieša stāju svešumā".

Tika likti pamati nacionālai stājai, kas daudziem bija kā balsts līdz pat Latvijas neatkarības atjaunošanai. Daudzi to pieņēma par savu, citi to nepieņēma. Izstāde fotogrāfijās mums sniedz mācību kā izkliedētajiem tautiešiem vienlaikus ir vajadzīgs vienojošais elements, vienlaikus viņi reaģē kā indivīdi. Atliek mums jautāt, cik no tā var pārņemt šodien, kad simtiem tūkstoši latviešu atkal atstāj dzimteni?"

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas vēstnieks Kanādā Juris Audariņš, PBLA pārstāvniecības vadītājs Jānis Andersons, Starptautiskās Migrācijas organizācijas biroja vadītājs Latvijā Ilmārs Mežs.

Ekspozīcija tapusi, muzejam un pētniecības centram "Latvieši pasaulē" sadarbojoties ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, PBLA, Latvijas Nacionālo arhīvu, Starptautisko Migrācijas organizāciju un interneta fotoarhīvu "DP albums".

Sākotnēji izstāde tiks izstādīta Latvijas nacionālā arhīva zālē Šķūņu ielā 11, bet no 27.decembra to varēs apskatīt arhīva skatlogos.