Jāņ Gleizda krāsu pasaule23. decembrī plkst. 13.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) tiks atvērta fotogrāfiju izstāde "Jāņa Gleizda krāsu pasaule". 86 krāsainajās fotogrāfijās skatāmas netveramas gaismas apmirdzētas sievietes, ziedi, ainavas, klusā daba un motosports.

It kā no jauna satiekoties ar Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera J.Gleizda (1924-2010) personību un mākslu, ir sajūta, ka sirdij un dvēselei pieskārusies Zvaigzne.

Izstāde skatāma līdz 2012.g. 17. janvārim.

Atklāšanas pasākumā tiksimies ar J.Gleizda dzīvesbiedri un piemiņas sargātāju Anneli Gleizdu, kura dalīsies savās atmiņās un emocijās, bet Latgales fotogrāfu biedrības priekšsēdētājs Igors Pličs stāstīs par izcilā meistara J.Gleizda fototehnikas noslēpumiem, pielietotajiem fotogrāfiju apstrādes paņēmieniem un viņam pielāgotajiem instrumentiem.

Latvijas foto leģendas J.Gleizda melnbaltās fotogrāfijas esam iepazinuši daudzu gadu garumā, bet šajā izstādē var iepazīt viņa krāsainās mākslas fotogrāfijas, ko pats autors nepaspēja eksponēt. Izstāde tapusi, pateicoties Anneles Gleizdas un Latgales Fotogrāfu biedrības veiksmīgai sadarbībai.

J.Gleizda fotogrāfijas kā šīs pasaules atspulgi turpina mūs pārsteigt ar savu spožumu un lielo mīlestību. "...atspulgi /../ ir nākuši no Dievišķās gaismas, kura skārusi savu izredzēto Jāni Gleizdu un pārvērtusi viņa likteni spožā Mīlas, Dailes un Vīrišķības leģendā. /../ katra viņa bilde ir apbrīns, pārmetums, uzmundrinājums un stiprinājums ticībā, ka skaistums glābs pasauli." - tā par izcilo mākslinieku fotoalbūmā "Gaismas atspulgs" 1998.g. raksta J.Streičs.

Nāciet, apbrīnojiet un sajūtiet - patiesība ir gaismā.

Latgales Kultūrvēstures muzejā pilsētas ekspozīcijā "Rēzekne laikmetu griežos" apskatāms novadnieka J.Gleizda fotoaparāts, ar kuru fotografējot ābolus, 1969.g. Rumānijā iegūtas pirmās divas zelta medaļas par darbu "Rudens" izohēlijas tehnikā. Savukārt mākslinieka pirmajā skolā Nautrēnos izveidota atsevišķa ekspozīcija par izcilo absolventu.

Jānis Gleizds (1924-2010) dzimis 1924.g. 7. maijā Rēzeknes apriņķa Ilzeskalna pagasta Vecgailumos. Mācījies Nautrēnu pamatskolā, pēc tam 1943.g. beidzis Rēzeknes tehnisko arodskolu. Sācis strādāt Rēzeknes pilsētas dzelzceļa depo, 1944.g. iesaukts vācu armijā, 1945.-1947.g. - padomju armijā. 1952.-1994.g. strādājis Rīgas Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā kā mākslinieks fotogrāfs.

1979.g. piešķirts AFIAP tituls - Starptautiskās Fotomākslas federācijas mākslinieka nosaukums, 1988.g. - EFIAP goda nosaukums (ekselence), 1985.g. iekļauts Šveices "Fotogrāfu starptautiskajā enciklopēdijā", 1988.g. - "Latvijas padomju enciklopēdijā", 2003.g. iekļauts enciklopēdijā "Māksla un arhitektūra" u.c.

Personālās izstādes eksponētas un mākslas fotogrāfijas atrodas dažādos pasaules foto salonos, piedalījies 800 starptautiskajās izstādēs, no tām 120 ar FIAP patronāžu, daudzās pasaules valstīs visos sešos kontinentos, arī Antarktīdā - Austrijā, Anglijā, Āfrikā Afganistānā, Beļģijā, Baltkrievijā, Čehoslovākijā, Francijā, Igaunijā, Japānā, Ķīnā, Lietuvā, Moldāvijā, Krievijā, Maķedonijā, Izraēlā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Turcijā, Tatarijā, Ungārijā, Šveicē, Ziedrijā, Vācijā, Ukrainā, Somijā u.d.c.

Pirmo diplomu fotomākslā saņēmis 1964.g., kopā saņemti 600 diplomi no visiem sešiem kontinentiem, pirmās starptautiskās zelta medaļas saņemtas 1969.g. Rumānijā par darbu "Rudens" (āboli) izohēlijas tehnikā, kopā saņemtas 170 medaļas, 13 gab. FIAP lentas, 18 kausi, 29 Grand Prix, 1989.g. Mārtiņa Buclera prēmijas laureāts, 1995.g. par nopelniem Latvijas fotomākslā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis u.c.

1964.-2003.g. izdoti personālkatalogi Latvijā un ārzemēs; 1985. un 1991.g. uzņemtas dokumentālās filmas "Jānis Gleizds", 1998.g. izdots mākslas fotoalbums "Gaismas atspulgs", fotogrāfijas publicētas vairāk kā 600 katalogos, gadagrāmatās, kalendāros un preses izdevumos Latvijā un ārzemēs, J.Zālīša grāmatā "Mīlestības vārdā", V.Vogula grāmatā "Mēs vienā laikā" u.c.

Izstāde atvērta:

Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien - 10.00-17.00
Sestdien - 10.00-16.00
Svētdien, pirmdien - slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem - brīva.

Jāņa Gleizda foto no izstādes krāsu pasaule