cilvēktiesības 2011Piektdien, 9. decembrī ES Mājā Rīgā atklās foto izstādi "Vērtības vai ērtības". Izstādē skatāmi sešu Latvijas fotogrāfu 27 darbi, kuros viņi pauž savu skatījumu par Eiropas demokrātijas vērtībām - domas brīvību un cilvēktiesībām mūsdienu sabiedrībā.

Izstāde aicinās ieskatīties dažādās dzīves situācijās, kuras fiksējuši seši Latvijā pazīstami fotogrāfi: Vilhelms Mihailovskis, Leonīds Tugaļevs, Ilmārs Znotiņš, Aivars Liepiņš, Gundega Deģe un Jānis Krūmiņš. Fotogrāfijas aicinās skatītājus aizdomāties par tādām pamatvērtībām kā cilvēktiesības, domas brīvība, kā tas tiek vai netiek ievērotas, un - kas tad virza dzīvi - vērtības vai ērtības?

Izstādi "Vērtības vai ērtības" organizē Eiropas Parlamenta Informācijas birojs un tās atklāšana ar fotogrāfu līdzdalību notiks 9. decembrī plkst. 17:00 Eiropas Savienības mājas izstāžu istabā, Aspazijas bulvārī 28 - 1.stāvā.

Māris Graudiņš, EP Informācijas biroja vadītājs uzsver:" Laika gaitā mēs sākām aizmirst šo sasaisti ar vērtībām - ar tiesībām, kas jāsargā, atstājot sev par mērauklu tikai ērtības. Tā rezultātā esam saskārušies ar vērtību krīzi. Esam aizmirsuši to, kas ir patiesi svarīgi."

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs izstādi organizē kā vienu no Saharova balvas aktivitātēm Latvijā. Eiropas demokrātijas vērtības paredz, ka cilvēkiem jānodrošina pamattiesības un fundamentālas vērtības, kas saistītas ar cilvēku tiesībām uz dzīvību un privāto dzīvi, tiesībām būt brīvam no spīdzināšanas, tiesībām strādāt un streikot, un sniegt pakalpojumus jebkurā Eiropas Savienības valstī, tiesībām uz īpašumu, tiesībām atpūsties un brīvi ceļot, dzimumu vienlīdzības un ticības tiesībām. Šīs vērtības paredz arī diskriminācijas novēršanu, tiesības uz bezmaksas pamatizglītību, tiesības uz drošu bērnību, uz drošu pārtiku un veselīgu vidi, kā arī daudzas citas būtiskas cilvēktiesības, kas veido Eiropas Savienības pamatu.

Latvijas fotogrāfu darbos skatītāji varēs izvērtēt, kā viņi ir pamanījuši šīs vērtības dažādās dzīves situācijās, vai arī piefiksējuši brīdi, kad tās tiek ignorētas.
Izstāde "Vērtības vai ērtības" skatāma arī Cēsīs - no 8. decembra (atklāšana plkst. 14:30) līdz 23.decembrim Cēsu Valsts ģimnāzijā (L.Paegles iela 1).

Par Saharova balvu
Eiropas Parlaments katru gadu piešķir Saharova balvu, kas ir nosaukta fiziķa un politiskā disidenta Andreja Saharova vārdā. Balvu piešķir personībām un kolektīviem, kas cenšas aizstāvēt cilvēktiesības un pamatbrīvības. 2011. gadā Saharova balvas kandidāts bija Baltkrievijas žurnālistu apvienības loceklis Dmitrijs Bondarenko, bet balva ir piešķirta pieciem "Arābu pavasara" valstu pārstāvjiem.