Inese BaturoPolijas republikas vēstniecība sadarbībā ar biedrību "Epicentrs" rīko poļu fotogrāfes Ineses Baturo (Inez Baturo) fotogrāfiju izstādi "Personīgā ainava". Izstāde ir lieliska iespēja gūt ieskatu ne vien poļu fotogrāfes daiļradē, bet arī iepazīties ar viņas savdabīgo redzējumu uz Polijas dienvidos esošo Beskidu kalnu ainavu.

Inese Baturo pievērsusies galvenokārt kalnu ainavai, kurā, pēc viņas domām, "vēl ir saglabājušies un atrodami pirmatnīguma, brīvības, harmonijas un cilvēku roku neskarta dabas skaistuma pierādījumi". Konkrētu vietu krāsu fotogrāfijās

Inese Baturo ir sasniegusi lielu vispārinājuma pakāpi. Māksliniece pirmām kārtām mīl dokumentēt tādas dabas noskaņas un stāvokļus, kas liek izjust tās varenību, majestātiskumu, bezgalīgo plašumu, kā arī atcerēties par tik trauslo robežu starp mirkli un mūžību. Iespējams, šī iemesļa dēļ Ineses Baturo ainavām piemīt zināma noslēpumainība un pat misticisms, kas jo īpaši raksturīgs ainavām ziemā ar fantastiskām sniegotām kalnu grēdām un akmeņu krāvumiem līdzīgiem mākoņu savirknējumiem.

Savas dabas ainavas māksliniece reprezentējusi vairāk nekā 20 personālizstādēs Polijā, Lietuvā, Francijā, Nīderlandē un Čehijā, kā arī daudzās starptautiskās skatēs. Viņas netradicionālās dabas fotogrāfijas vairākkārt publicētas gan prestižajā žurnālā "National Georgraphic", gan daudzos preses izdevumos Polijā.

Paralēri radošam darbam Inese Baturo veic aktīvu organizatorisko darbu. Viņa nodarbojas ar fotogrāfijai veltītu grāmatu tulkošanu poļu valodā un kopā ar savu dzīvesbiedru, fotogrāfu Andžeju Baturo izveidojusi izdevniecību.

Kopš 1992. gada Inese Baturo vada fotogaleriju Belsko-Bjalā. Lai veicinātu tālāku sabiedrības interesi par fotogrāfiju un tās popularitāti, Baturo ģimene dibinājusi fondu, kurš kopš 2005. gada Belsko-Bjalā organizē starptautisku Fotomākslas festivālu.

Inese Baturo ir šī Fotofestivāla mākslinieciskās programmas direktore. Latviju šajā Fotofestivālā ir pārstāvējuši Gunārs Binde, Egons Spuris un Aivis Šmulders.

Pateicoties Polijas vēstniecības finansiālam atbalstam pirmo reizi Latvijā tiek sarīkota ne vien Ineses Baturo fotogrāfiju izstāde, bet arī tiek nodrošināta viņas līdzdalība Ogres fotokluba organizētajā seminārā "E. Spura ceļš", kas notiks Ogrē 2011. gada 29. oktobrī, kura ietvaros māksliniece iepazīstinās ne vien ar savu fotogrāfes darbību, bet arī sniegs ieskatu Belsko-Bjalas Fotomākslas festivāla vēsturē.

2011. gada 28. oktobris - 27. novembris
ES māja, Mākslas istaba, Aspazijas bulvāris 28, Rīgā

Izstādes atklāšana 2011. gada 28. oktobrī plkst. 16.00.

Inese Baturo
Inese Baturo