Sieviete foto mākslāJāņa Kreicberga starptautiskās ekspozīcijas - "Sieviete fotomākslā". Fotoklasikas oriģināldarbu retrospekcija 1960.-1980. gadi -atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz 30.martam.

Izstāde parāda sievietes tēlu padomju un tā laika ārzemju fotogrāfijā. Izstādē apskatāmi 93 oriģināldarbi, kuru autori ir 85 fotomākslinieki no 19 valstīm. Latviju pārstāv tādi fotomākslinieki kā Gunārs Binde, Jānis Gleizds, Leonīds Tugaļevs, Ojārs Martinsons, Zenta Dzividzinska, Aivars Āķis, Valdis Brauns, Vilhelms Mihailovskis, Jānis Kreicbergs, Itāliju - Bruno Pezzoli, Vāciju - Guntar Kraus, Ungāriju - Istvan Toth, Franciju - Gilles Boinet, Bulgāriju - Dimiter Sibirsky. Tāpat eksponēti fotomākslinieku darbi no Polijas, Čehijas, Ungārijas, Rumānijas, Izraēlas, Šveices, Ukrainas, Krievijas, Dānijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, ASV.
Ekspozīcija „Sieviete fotomākslā” būs atceres mirklis tam laikam, kad pirms 40 gadiem pirmo reizi Latvijā tika organizēta starptautiska fotoizstāde „Sieviete”. Izstādes kurators bija fotogrāfs Jānis Kreicbergs, kam izdevās vienkopus savākt 17 valstu 68 fotomākslinieku darbus. Izstāde bija fotogrāfu veltījums Starptautiskajai sieviešu dienai. To atklāja 1968. gada 19. februārī Rīgā Valsts aizrobežu mākslas muzejā /tagad Ārzemju mākslas muzejs/ . Mēneša laikā izstādi apmeklēja neredzēti liels /40 tūkstoši/ fotointeresentu skaits.
Ar šo brīdi faktiski sākās Latvijas fotogrāfu ārpasaules sakari – iziešana „aiz dzelzs priekškara” ar aktīvu dalību starptautiskajās izstādēs un salonos un aktīvu fotoizstāžu rīkošanu Latvijā. Tas bija Latvijas melnbaltās fotomākslas uzplaukuma un atzinības laiks. Kopēji veidojās bagātīgs medaļu pūrs un starptautiska atzinība.
Ekspozīcijā apkopotas 1960. – 1980. gadiem raksturīgas oriģinālfotogrāfijas par sievietes tēmu fotomākslā, eksponēti arī tā laika izstāžu katalogi, plakāti, preses izdevumi un daļa no saņemtajām balvām.
Izstādes ietvaros paredzēta arī diskusija Sieviete. Fotogrāfija. Sabiedrība, kas notiks Jūrmalas pilsētas muzejā 2008.gada 6.martā plkst.16.00. Šī diskusija ar Latvijas fotogrāfu, atzītā krievu fotogrāfijas kritiķa Aleksandra Borovska /Krievijas valsts muzeja Laikmetīgās mākslas nodaļas vadītāja/ un vairāku citu kultūras lauka pētnieku līdzdalību sniegs nebijušu ieskatu Latvijas padomju fotogrāfijā un caur to – sabiedrībā kopumā. Izstāde rosinās runāt par: 1) sievietes fotogrāfijas fenomenu padomju fotogrāfijā: kādēļ tik daudzi fotogrāfi pievērsās tam, kāda bija tās specifika salīdzinājumā ar pārējās Padomju Savienības un rietumu fotogrāfiju u.c.; 2) ķermeņa attēlojums fotogrāfijā Padomju Savienības „ ķermeņa politikas ” kontekstā; 3) sievietes fotogrāfija kā dzimtes attiecību indikators; 4) foto amatieru biedrību nozīme fotogrāfijas attīstībā: kādēļ bija izdevīgi būt foto amatierim, kādas iespējas tas pavēra, kādēļ foto klubs Rīga ieņēma tik augstu statusu citu vidū. Diskusiju vadīs mākslas kritiķe Anda Kļaviņa, tā tiks publicēta žurnālā Foto kvartāls.
Jūrmalas pilsētas muzejs
Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala, LV - 2015