foto: Deinats 15.03.2009Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" no 31. jūlija līdz 23. augustam būs apskatāma fotogrāfa Jāņa Deinata personālizstāde "Paliek II". Izstādes atklāšana notiks 30. jūlijā plkst. 18.00.

Neviens nav jāpārliecina par to, ka Jānis Deinats ir talantīgs mākslinieks, kam piemīt tikai viņam raksturīgs rokraksts. Divdesmit gadu laikā viņš veidojis Latvijas kultūras, mākslas, biznesa un politikas elites portretus, taču šoreiz stāsts ir gluži par ko citu -izstāde Rīgas mākslas telpā piedāvā iepazīties ar vēl nezināmu autora radošās darbības šķautni. "Paliek II" redzamie darbi nav portreti klasiskā izpratnē, tos drīzāk varētu dēvēt par "dabas sejām".

 

Mākslinieks pats komentē šo savu darbu sēriju, kas tapusi tālās pastaigās pa Latvijas laukiem, kā "naivā naturālista piezīmes". Jūtīgi trauslie aizejošās ziemas dabas vērojumi liek mums paskatīties uz lietām sev apkārt no cita skatu punkta, novērtējot to nemanāmo skaistumu. Gribētos šo fotogrāfiju ciklu salīdzināt ar japāņu haikām.

Izstādei ar nolūku izvēlēts laiks - vasara, lai šiem dabas novērojumiem piešķirtu vēl lielāku vispārinājuma un pārlaicīguma raksturu.

Jānis Deinats 1986. gadā beidzis J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu fakultātes Teātra nodaļu. No 1984. gada strādājis Teātrī - studijā Nr. 8, tad Teātrī - studijā KABATA, bijis fotogrāfs žurnālā PARKS, pēc tam neatkarīgais fotogrāfs. Kopš 1997. gada J. Deinats darbojas fotogrāfu apvienībā FOTOCENTRS, viņa darbi tiek publicēti Latvijas laikrakstos un žurnālos, mākslas grāmatās un katalogos. Piedalījies izstādēs "Cilvēki muzejā" (Valsts Mākslas muzejs, 2003), "Laikmeta liecinieki. LMS mākslas darbu kolekcija. Glezniecība." (Valsts Mākslas muzejs, 2002), "Aija zīmē. Aija z.īmē" (Galerija "ČIRIS", 1998) "Aizmirstas lietas" (galerijā "Fotostudija I", Bostona, ASV, 1996), kā arī izstādē - akcijā "Maigās svārstības" (Izstāžu zāle "Latvija", 1990).