brīnišķīgais ceļojumsNo 2009. gada 12. līdz 19. septembrim Rīgas pilsētvidē norisināsies Latvijas Laikmetīgā mākslas centra organizēts starptautisks mākslas projekts "Survival Kit jeb izdzīvošanas komplekts". Tā ietvaros mākslinieki, reflektējot par dažādām izdzīvošanas stratēģijām mūsdienu pasaulē, apdzīvos brīvās telpas K. Barona un Tērbatas ielās. Projekts tiek organizēts Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros. 2009. gada "Baltā nakts" notiks 12. septembra vakarā.
Abos savstarpēji saistītajos notikumos piedalās arī VEF korpusos strādājošo mākslinieku ierosināta kopizstāde "Brīnišķīgais ceļojums". Izstāde notiks Ūnijas ielā 4, VEF 7. korpusa 2. un 3. stāvā (pieeja korpusam no Brīvības ielas puses).

Izstādes "Brīnišķīgais ceļojums" ideja vispirms saistīta ar vēlēšanos "izdzīvošanas komplektā" līdzās praktiskiem priekšmetiem un izdzīvošanas stratēģijām iekļaut arī mākslu. Māksla tāpat kā dzīve ir ceļojums. Ceļojuma stratēģijas ir dažādas. No vienas puses mākslinieki bieži ceļo jaunu iespaidu iegūšanai, no otras - pēcāk viņu radītie darbi kļūst par sava veida ceļojuma iespēju arī skatītājam. Līdzīgi grāmatas lasīšanai vai mūzikai. Tā ceļojums var būt ne tikai fizisks, bet arī garīgs, iztēlē notiekošs. Piemēram, viens no izstādes dalībniekiem ir Liepājā dzīvojušais mākslinieks Visvaldis Ziediņš (1942-2007), kurš 1990. gadā pārdzīvojot problēmas savā ģimenē, brīdī, kad saslima viņa tēvs, tēva kopšanas starplaikā, atrod brīžus kad pasēdēt un "pakārtot savu Kaukāza minerālu kolekciju, lai novadītu drūmās domas" (citāts no mākslinieka dienasgrāmatas). Viņa izpratnē tā ir kā pastaiga Kaukāza kalnos, pēc kā viņš atkal var iet palīdzēt tēvam. Kā vienā, tā otrā ceļojuma veidā ir iespējams piedzīvot "brīnumu", tā atklāsmes sajūtu.
Izstādē mākslinieki atklās savu unikālo ceļojumu pieredzi: no bērnības uz tagadni; no Latvijas uz svešatni; no mākslas vēstures uz individuālo daiļradi. Izstāde "Brīnišķīgais ceļojums" nepretendē uz viennozīmīgām atbildēm, skaistu pašpārliecinošu pastkartīšu savirknējumu, bet mēģinājumu atklāt mākslinieku individuālās stratēģijas, kurās jūtams šaubu un nejaušību pilnais "brīnuma" atklāsmes ceļš.

Izstādē piedalās:
Diāna Adamaite, Linda Blanka, Jānis Blanks, Mārtiņš Blanks, Aija Bley, Harijs Brants, Patrīcija Brekte, Lillija Dinere, Roberts Diners, Andris Eglītis, Flēra Fedjukova, Miķelis Fišers, Mārtiņš Grauds, Keta Gūtmane, Anna Heinrihsone, Atis Jākobsons, Vidaga Karpenko, Kristīne Keire, Kate Krolle, Daiga Krūze, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Lita Liepa, Eva Lilienfelde-Meldere, MareunRol‘s, Inga Meldere, Agata Muze, Elīna Poikāne, Laura Prikule, Ilze Raudiņa, "Rijada", Katrīna Sauškina, Rasa Šulca, Ilze Vanaga, Solveiga Vasiļjeva, Ieva Veita, Eva Vēvere, Kristaps Zariņš, Visvaldis Ziediņš.

Kuratore: Ieva Kulakova


Izstāde notiek:

Rīgā, Ūnijas ielā 4, VEF 7. korpusa 2. un 3. stāvā (pieeja korpusam no Brīvības ielas puses).


Izstādes atklāšana:
2009. gada 12. septembrī no plkst. 19:00 līdz 3:00.

Izstāde apskatāma:
no 2009. gada 13. līdz 30. septembrim (ieskaitot) - ikdienas no 14:00 līdz 20:00 / izstādē dežūrēs mākslinieki.
Ieeja - bez maksas.