Attēla foto: I.GrizāneNo 28. februāra līdz 20. martam VEF Kultūras pilī notiek fotokluba "Rīga" 50 gadu jubilejas izstāde "Iekāpt varavīksnē saulei pretī". Izstāde notiek kluba rīkotā fotofestivāla "50 gaismas gadi" ietvaros. Gadu garumā fotoklubs ir mainījis vairākas atrašanās vietas un šo izstādi eksponē telpās, kurās ir atradis savas mājas – VEF Kultūras pilī.

Izstādē piedalās plašs autoru kolektīvs, gan tie, kuri savu radošo darbību ir saistījuši ar fotoklubu "Rīga" no dibināšanas dienas, gan tādi, kuri tikko kā ieguvuši kluba jaunā dalībnieka statusu. Izstādi veido jauni, daudzveidīgas tematikas, krāsaina un melnbalta izpildījuma darbi. Vislielāko mīlestību guvusi ainava, kā arī cilvēka portretējums dažādu autoru skatījumā.

Paralēli fotokluba "Rīga" jubilejas izstādei VEF Kultūras pilī skatāma kluba ilggadīga dalībnieka Nikolaja Zīrapa jubilejas personālizstāde.

Izstādes atklāšana 28. februārī plkst. 18.00 VEF Kultūras pils Skulptūrzālē, Ropažu ielā 2, Rīgā.

Tā aplūkojama katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00.

Ieeja bez maksas.

Attēla foto: I.Grizāne.

Par fotoklubu "Rīga"

Fotoklubs tika dibināts 1962. gadā, kad Tautas universitātes 15 klausītāji nolēma izveidot fotoamatieru klubu Centrālajā poligrāfiķu klubā, par pirmo vadītāju ievēlot TV operatoru Vilni Folkmani. No kluba dibināšanas un joprojām kluba aktīvs dalībnieks ir Bruno Alsiņš. 1962. gadā arī notika pirmā fotoamatieru izstāde.

Fotoklubā darbojušies tādi pazīstami foto mākslinieki kā Jānis Gleizds, Egons Spuris, Gunārs Binde, Gunārs Janaitis, Zigurds Bilzonis, Ilga Sūna un citi.

1975. gadā par kluba māksliniecisko vadītāju kļuva Aivars Āķis, par valdes priekšsēdētāju Imants Puriņš.

Laika gaitā, gūstot izcilus panākumus, fotoklubs "Rīga" kļuva pazīstams Latvijā un visā pasaulē. Kluba dalībnieku izstādes tika eksponētas visos pasaules kontinentos, arī Antarktīdā.

1996. gadā mākslinieciskās vadītājas pienākumus sāka pildīt Eiženija Anna Freimane, Latvijas Teātra Savienības fotogrāfe, Latvijas Fotomākslinieku Savienības biedre.

Jauns posms sākās 2007. gadā, kad fotoklubs "Rīga" pārcēlās uz VEF Kultūras pils telpām, kurās ar plašu fotogrāfiju kolekciju atzīmēja 45 gadu jubileju.

Ar lielu aizrautību dalībnieki piedalījās kultūrvēsturiskos notikumos un izveidoja fotoizstādes - "XXIV Vispārējie latviešu Dziesmu un XIV Deju svētki" (2008), "VEF Kultūras pilij 50" (2010), "X Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētki" (2010), "Rīgai - 810" (2011).

2010. gadā Latvijas Etnogrāfijas brīvdabas muzeja izstāžu zālē tika izveidota vērienīga kluba dalībnieku izstāde "Brīvdabas muzejs fotokluba "Rīga" autoru skatījumā" un, izmantojot izstādes fotogrāfijas, tika izdots 2012. gada kalendārs.

Autoru kolekcijas panākumus gūst ārpus Latvijas robežām.

Sākot no 2008. gada, fotokluba "Rīga" dalībnieki regulāri piedalās Narvas (Igaunija) Starptautiskajā festivālā "Narvas rudens". Eiženija Freimane šajā festivālā tiek uzaicināta piedalīties žūrijas darbā.

Godalgotas vietas iegūtas arī Muslima Eldarova vārdā nosauktā Starptautiskajā izstādē – fotokonkursā Azerbaidžānā un fotokonkursā "Baltic Nature Photo Contest 2011".                    

Autori iesniedz savus darbus arī starptautiskajās izstādēs ar FIAP patronāžu, gūstot augstu atzinību.

Kluba dalībnieki strādā radoši, atbildīgi un laika garam atbilstoši. Uz klubu nāk jauni, talantīgi cilvēki, kas pārmanto kluba līdzšinējo pieredzi. Un tāpēc arī 50 gadu jubilejas izstāde nav tikai kā atskats uz pagājušo, bet ir ar skatu fotokluba "Rīga" rītdienā, nākotnē.

Papildu informācija:

Fotokluba "Rīga" vadītāja Eiženija Anna Freimane

Tālr. 29227680