Mētra Štelmahere "Bez Nosaukuma"Ņemot vērā lielo apmeklētāju interesi fotomākslas galerija "Zazī" informē, ka Mētras Štelmaheres fotogrāfiju izstādi "Bez Nosaukuma" varēs aplūkot līdz 23. martam.

Mētra Štelmahere (1990 g.) ir viena no ievērojamākajām jaunajām fotomāksliniecēm Latvijā. Izglītību ieguvsi Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, kvalifikācijā Foto dizains Raimo Lielbrieža vadībā, un šobrīd studē Latvijas mākslas akadēmijā. Māksliniece piedalās kopizstādēs kopš 2002 gada, guvusi panākumus "AlfaFotoLab2009". 2010. gadā ar savām fotogrāfijām piedalījusies Latvijas mēroga kopizstādē "Pārmija 2010" Rīgas Mākslas telpā un 2011.gadā fotogrāfiju izstādē "Bez rāmjiem" Jēkabpilī, Saldū un Viesītē.

Autore izstādes tēmu komentē šādi: "Izstāde ietver divas fotogrāfiju sērijas un klusās dabas, kas tapušas laika posmā 2009. - 2011. Vienojošais apskatāmo darbu sērijās ir fotogrāfiju mērķtiecīgais inscinējums. Ir visai sarežģīti atrast savu rokrakstu, kas vēlāk būtu attīstāms un pilnveidojams, turklāt nekļūtu par pierastu un bezgalīgi ekspluatējamu manieri. Savas līdzšinējās fotogrāfiskās pieredzes laikā esmu atklājusi, ka man ir nepieciešama neatkarība no ārējiem apstākļiem vai prasme tos pakļaut sev, lai spētu īstenot savu ieceri. Fotogrāfijas no cikla "Tukšums" vēsta par cilvēku identitātes meklējumiem. Tās ir sava veida sarunas par sevi un dzīvi. Kaut arī šīs tēmas šķiet apspēlētas līdz banalitātei, tomēr tās ir mūžīgi aktuālas. Jo meklējumi ir veltīgi, ja nav saskatāms ceļš. Atrastās šķietamās patiesības atstāj vienīgi tukšumu. Foto pašportretu cikls "Pie galda" ir mans Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas diplomdarbs. Tās ir manis radītas it kā pagātnes un reizē iztēles ainas - romantiski ideālie jeb pasakainie priekšstati par dzīves un ikdienas ritējumu, kas ietver harmonisku, mierpilnu skatījumu uz ikdienu. Praktiskas darbības, kurās slēpjas pati dzīve un tajā ietvertās paralēlās pasaules. Klusā daba bija pirmais, kam pievērsos, sākot fotografēt. Tas bija lielisks veids, kā attīstīt savu kompozīcijas, gaismas un krāsu izjūtu, kas komplektā ar gleznošanas praksēm spēja progresēt man vēlamajā virzienā. Šeit apskatāmas piecas no manām pēdējo gadu kluso dabu fotogrāfijām." .

Galerija "Zazī" ir pirmā galerija Latvijā, kura pilnībā veltīta fotogrāfijas mākslai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus. Galerijas mākslinieciskais konsultants ir pasaulē pazīstamais turku fotogrāfs Mehmets Kismets (Mehmet Kısmet), Stambulas Fotogrāfijas centra direktors.

Izstāde "Bez Nosaukuma", kas tapusi sadarbībā ar vīnu GRAN Castillo pārstāvniecību Latvijā, tika atklāta 27. janvārī, fotomākslas galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20 (FotoAkadēmijas telpās). Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks – darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 23. martam.