Ulla Perkune27. septembrī plkst.18:00 Laimīgās Mākslas muzejā (LMM) Galleria Riga tiks atklāta audiovizuālā telpa VIŅA SMILTSĒRKŠĶIEM NOLASA ĒRKŠĶUS.

Tas ir multimediāls projekts, kurā vienā mākslas telpā satiekas fotogrāfes Ullas Perkunes ieraudzītas sievietes, par smagu, pret sievieti vardarbīgu, noziegumu notiesāto balss un jaunu literātu radīti audio teksti.

Izstāde tapusi sadarbībā ar fotogrāfi Ullu Perkuni, Centru MARTA, Biedrību Prison Fellowship Latvia un literāro platformu Re-teksti, cerībā raisīt sabiedrībā atklātu diskusiju par vardarbību pret sievieti.

Ziņas par noslepkavotām Latvijas sievietēm Latvijas mediju slejās kļuvušas tik ierastas, ka pazūd starp ziņu virsrakstiem, kas vēsta par kaitinošo politiku, amatpersonām un tām veltītiem agresīviem komentāriem. Tiesu administrācijas un policijas sniegtie dati nav pietiekami, lai precīzi runātu par nogalināto Latvijas sieviešu skaitu. Centra MARTA speciālisti uzskata, ka vardarbība pret sievieti Latvijā ir latenta, jo publiski izskan tikai tie gadījumi, kuros ir notikusi tiesvedība.

Kaut Ullas bildes ir ļoti dekoratīvas un patīkamas acij, tomēr tās sevī ietver simbolisku ideju. Sievietes ķermenis, kas apliecina maigumu, mīlestību, auglību, mātišķo ir tuvināts vīrišķajam, kas ļauj pieglausties, atbalstīties un sargāt. Tie ir kontrastaini simboli - sieviete un koks, sievietes āda un koka miza. Izstādē redzamās bildes ir iecerētas kā paradokss, kurās redzamā saskaņa, miers un harmonija, izjūkot līdzsvaram un līdztiesībai, pārvēršas destrukcijā un degradējošās, iznīcinošās attiecībās, kurās par upuri kļūst sieviete.

Noziegumam pret sievieti seko sods. Cietums izolē cietušo un varmāku fiziski, bet abu iekšējā pasaulē dialogs un nodarījums ir nemitīgs.

Tikšanās telpa VIŅA SMILTSĒRKŠĶIEM NOLASA ĒRKŠĶUS aicina būt klātesošiem abu – upures un varmākas tikšanās aktā.

Ulla ir jauna un talantīga fotogrāfe, kura fotogrāfēšanu apguvusi pašmācības ceļā. Viņa ir strādājusi par asistenti pie vecās fotogrāfijas skolas meistara Sergeja Kondrašina.

Jaunā fotogrāfe uzskata, ka "patiesībā upuri ir abi, arī varmāka, kas pilnībā sagrauj sevi. Kas esi Tu šajā bildē?", jautā Ulla, "upuris, vienaldzīgais, novērotājs vai plaukstošs zieds? Man ir ļoti svarīgi tas, lai bilde nebūtu tikai vizuāli baudāma, bet arī, lai tā nestu ideju, liktu cilvēkiem domāt. Nemoralizējot, nerādot ar pirkstiem un nelamājoties, gribu parādīt patiesību un uzdot jautājumu. Mans uzdevums ir rosināt atbildēt godīgi un rīkoties."

Biedrība Prison Fellowship Latvia ir atjaunojoša izlīguma apvienība visiem, kas izdarījuši noziegumu vai cietuši. Tā darbojas vidē, kurā miera laikā koncentrējas visvairāk sāpju un ciešanu, ko cilvēks var nodarīt cilvēkam.

Izstāde būs apskatāma vienu mēnesi. Izstādes rīkotāji ir iecerējuši organizēt HAPPY 4dienas, kurās katru ceturtdiens vakaru LMM telpās notiks sarunas un interakcijas par vardarbību un izlīgumu.

Izstāde apskatāma katru dienu no 27. septembra līdz 27. oktobrim no plkst.12.00 līdz 21.00 Dzirnavu ielā 67, Laimīgās Mākslas muzejā t/c Galleria Riga 5. stāvā. Ieeja brīva.