Tobiass Hofsess  SlusenaNo 7. februāra līdz 3. martam Latvijas Fotogrāfijas muzeja telpās apskatāma Tobiasa Hofsesa izstāde "Mīlu Slusenu". Slusenas teritorija ir sabiedriskā transporta centrs Stokholmā, Zviedrijā, kas apvieno metro staciju, dzelzceļa mezglu, autobusu terminālu un gājēju ceļus. Pastāv diskusijas par to, vai Slussena ir unikāls, vēsturisks satiksmes inženierijas piemērs, kuru vajadzētu saglabāt, vai arī sabiedriskā transporta rajons, kas savu laiku jau nokalpojis un kam izmisīgi nepieciešama pārbūve. 2009. gada pavasarī Stokholmas pilsēta nolēma Slusenu nojaukt un aizstāt to ar jauna dizaina būvi. Šīs nerimstošās debates un vieta pati par sevi fascinēja Tobiasu Hofsesu, un viņš sāka piedalīties diskusijā ar savu fotogrāfiju palīdzību, cenšoties pasargāt un dokumentēt rajonu tādu, kāds tas ir šobrīd.

"Pārmaiņas ir neizbēgamas. Pārmaiņas ir daļa no vēstures, ar jebkurām radikālām vietas izmaiņām tiek zaudēta daļa no tās dzīves un identitātes," norādīja Hofsess, raksturojot savu pieredzi, "Esmu uzsūcis sevī pilsētas vēsturi un politiku, bet vairāk par visu mani sajūsmina pati vieta – tās formas, gaismas, krāsas, smaržas, skaņas un ritms. Slusenā es jūtu šo kustību."

Tobiasa Hofsesa sajūsma ir attēlota viņa fotogrāfijās. Viņš Slusanu dēvē par vietu, kur viss saplūst un savienojas. "Cilvēki plūst cauri tuneļiem kā ūdens. Stumjoties augšā un lejā, nokļūstot nākamajā līmenī. Es ļāvu sev klīst apkārt un atklāju negaidītu tukšumu. Tas man ļāva saskatīt īpašu pasauli. Konstrukcijas visā to krāšņumā, krāsās un formās. Tās ir piepildītas ar balsīm un kustībām, kuras var sadzirdēt pat tad, kas apkārt neviena nav un valda klusums. Daži Slusenu mīl, daži nīst, bet ikvienam ir kāds stāsts par šo vietu. Un šis ir mans stāsts." piebilsts autors.

Tobiass Hofsess ir politologs, kurš strādā par žurnālistu, pašnodarbināto fotogrāfu kopš 2000. gada. Dzimis Hamburgā, Vācijā, 1973. gadā. Studējis Berlīnē (Vācijā) un Atlantā (ASV). Strādājis par politologu Apvienoto Nāciju Organizācijā un nevalstiskajās organizācijās. Patlaban dzīvo Stokholmā, Zviedrijā. Fotogrāfijā viņš apvieno dokumentālo un māksliniecisko stilu. Tobiasam Hofsasam ir bijušas vairākas izstādes Stokholmā – "Bērnība TB", ''Ierāmēts" un "Mīlu Slusenu".