Afiša Arzerbaidžāna23. aprīlī, ar Latvijas vēstniecības Azerbaidžānā atbalstu, Baku tika atklāta latviešu fotogrāfu izstāde "Azerbaidžāna latviešu acīm", kas veidota kā simbolisks turpinājums azerbaidžāņu fotogrāfa Aidina Mehdijeva izstādei "Latvija azerbaidžāņa acīm", kas Baku bija redzama pagājušā gada novembrī Latvijas valsts svētku pasākuma laikā viesnīcā "Kempinskij."

Baku vecpilsētas "Qiz Qalasi" mākslas galerijā aplūkojami 4 Latvijas fotogrāfu - Sintijas Zīvartes, Silvijas Danelsones, Ervīna Palmbaha un Normunda Daudiša darbi. Savos darbos fotogrāfi ataino Azerbaidžānas gleznieciskās ainavas un kolorītos iedzīvotājus, kā arī grezni izgaismoto, naksnīgo Baku pilsētu.

Izstāde notika Latvijas valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes Azerbaidžānā pasākumu programmas ietvaros. 25. aprīlī valsts prezidents Andris Bērziņš apmeklēja izstādi un tikās ar izstādes darbu autoriem.

Ervīns Palmbahs un Normunds Daudišs Azerbaidžānā jau bija fotografējuši iepriekš - Ervīns dzīvo un strādā Baku jau gandrīz 2 gadus, savukārt Normunds ir ciemojies Baku vairākas reizes. Tādējādi viņiem ir bijusi iespēja arī doties ārpus pilsētas un fotografēt Azerbaidžānas ainavas un vēsturiskās celtnes.

Sintija un Silvija, gatavojoties braucienam, iepazinās ar pieejamo informāciju par Azerbaidžānu gan internetā, gan ceļvežos. Tā kā viņas ielidoja Baku 18. aprīļa agrā rītā, laika fotografēšanai bija ļoti maz – divas ar pusi dienas. Pirmā diena tika veltīta Baku apskatei un fotografēšanai. Vakarā, redzot perfekti izgaismotās Baku celtnes, Silvijai kļuva skaidrs, ka viņa izstādei gatavos fotogrāfijas ar naksnīgo pilsētu.

Turpmākajās dienās Sintija un Silvija pavadīja braucienos ārpus pilsētas līdz pat 350 km no Baku. Maršrutā bija kalni un nelielas apdzīvotas vietas, sālsezeri, kā arī Šaki pilsēta. Viņas apskatīja lauku tirgu un baznīcas, kā arī iepazinās ar vietējo iedzīvotāju sadzīvi. No šiem braucieniem Sintijai tapa izstādes darbi – "Azerbaidžānas cilvēki un daba."

Silvija stāsta: "Visur, kur braucām, cilvēki bija ļoti atsaucīgi un atvērti. Visiem interesēja, no kurienes mēs esam. Uzzinot, ka esam no Latvijas, visi plati smaidīja un katram mūsu zemē atradās radi vai draugi jeb atklājās, ka šis cilvēks pats kādreiz ir ciemojies Latvijā."

Ervīna un Normunda darbi tika izdrukāti jau savlaicīgi, bet Sintijas un Silvijas darbi drukāšanai tika gatavoti pēdējā naktī. Baku fotogrāfi ieteica, kur labāk izdrukāt fotogrāfijas ātri un kvalitatīvi, kā arī lūdza šai firmai izbrīvēt laiku 22. aprīlī, lai nekas nekavētu darbu sagatavošanu izstādei.

Mākslas galerija "Qiz Qalasi", kas atrodas Baku vecpilsētā, ir ļoti piemērota fotogrāfiju izstādīšanai – uz tumši pelēkajām un melnajām sienām, izgaismotas ar prožektoriem, fotogrāfijas izskatījās ļoti pārliecinoši. Kopumā tika izstādītas 40 fotogrāfijas. Izstādes atklāšanas dienā interesenti apmeklēja izstādi no plkst. 16:00 līdz pat 20:00. Atklāšanas laikā notika arī konkurss – apmeklētājiem bija jāuzmin, kurās vietās tapušas izstādītās fotogrāfijas, par pareizajām atbildēm balvā saņemot Sintijas un Silvijas fotogrāfijas no Latvijas. Atsaucība bija necerēti liela!

Sintija un Silvija, sekojot Normunda piemēram, noteikti brauks uz Azerbaidžānu vēlreiz. Visi četri fotogrāfi ir apņēmības pilni turpināt iesākto.

130425 galerija prezidents

Ervīns Palmbahs

Normunds Daudišs

Silvija Danelsone

Sintija Zīvarte

SZ-100-2

SZ-100